Maria MANOLIU
5580 vizualizări 2 sep 2011

În cazul unui incident nedorit, evacuarea spectatorilor de pe Naţional Arena se poate dovedi o acţiune periculoasă.

În cadrul simulărilor făcute în ultimele săptămâni, Jandarmeria a exersat variante de evacuare fie a unui grup izolat de spectatori, fie a unui întreg sector de suporteri scandalagii. Forţele de ordine s-au lovit de o mare problemă: treptele de la nivelul doi al gradenei, situate la o înălţime de aproximativ 45 de metri faţă de nivelul terenului, sunt abrupte şi foarte înguste.

Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, a declarat pentru gândul că, " din cauză că treptele au o înclinaţie de 38 la sută şi sunt înguste, în cazul unei eventuale evacuări, se poate crea o busculadă, în care oamenii să fie loviţi sau, ceea ce e mai rău, să cadă pe scări. De aceea, în cazul în care se dispune evacuarea, cei care stau la nivelul superior trebuie să aştepte în linişte instrucţiunile de evacuare. Pentru siguranţa lor este foarte important să nu se agite sau să alerge".

Planul Jandarmeriei de a interveni în cazul unor incidente nedorite prevede evacuarea prin lateralul gradenelor şi în nici un caz prin metodele folosite până acum, adică intervenţia pe scări de jos în sus sau de sus în jos.

De aceeaşi problemă s-au lovit şi reprezentanţii pompierilor, care susţin că din cauza că treptele sunt abrupte şi foarte înguste există o mare posibilitate de accidente. Mai mult aceştia au constatat că există un număr insuficient de hidranţi, motiv pentru care au propus ca în timpul desfăşurării evenimentelor pe Naţional Arena să fie suplimentat numărul maşinilor cu apă.

Sorin Oprescu: "Concluzia este una singură. Stadionul este sigur"

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, vineri, după întâlnirea cu reprezentanţii Jandarmeriei, cu cei ai Poliţiei Locale şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, că Naţional Arena poate fi evacuată în siguranţă. "Concluzia este una singură. Stadionul este sigur. Nu prezintă probleme la fluirea şi defluirea persoanelor prezente la meci", a spus primarul Capitalei.

Ştefan Monos, reprezentantul firmei germane Max Bogle cea care împreună cu italienii de la Astaldi au construit Naţional Arena, a declarat şi el pentru gândul că "înclinarea treptelor şi toată geometria stadionului s-a făcut cu respectarea proiectului şi a legislaţiei Jandarmii şi pompierii au fost şi astăzi (vineri-n.r.) şi nu ne-au făcut nici o recomandare. Sunt chestiuni subiective. Pe mijloc s-au montat balustradele, iar în colţ a existat o modificare, la trepte, unde deja s-au înlocuit. Pe stadion se putea juca meciul cu Argentina".

Există însă şi o veste bună. În cazul producerii unor incidente, Jandarmeria poate identifica cu mare precizie şi izola suporterii scandalagii. "Centrul de comandă este dotat cu aparatură de supraveghere video performantă, iar zoom-ul camerelor este îndreptat către tribune. Cu mare precizie pot fi identificaţi cei care produc incidente ca apoi să fie izolaţi" a mai explicat pentru gândul , prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei. Din centrul de comandă tot ce mişcă pe stadion este monitorizat prin intermediul a 21 de camere mobile care se pot roti la 360 de grade. Acestea au capacitatea tehnică de a apropia imaginea până la detaliu de scaun. În exteriorul stadionului, sunt montate alte 16 camere de supraveghere, care monitorizează accesul spectatorilor de la intrarea pe alei până la porţile de acces în incinta acestuia.

Inaugurarea oficială va fi făcută pe 6 septembrie

Inaugurarea stadionului de cinci stele se va face pe 6 septembrie, la meciul oficial cu Franţa. De organizarea evenimentului se ocupă Federaţia Română de Fotbal şi, potrivit primarului general, Sorin Oprescu " la eveniment nu vor avea loc focuri de artificii, iar de spaţiile comerciale se va ocupa FRF".

Preşedintele FRF, Mircea Sandu, a anunţat că încercă să organizeze un mic concert al cântăreţei Inna. Imnul naţionalei va fi intonat de Marcel Pavel, iar versurile vor fi afişate pe cele patru ecrane gigant astfel încât spectatorii să poată cânta împreună cu el.

La spaţiile comerciale se vor vinde sandviciuri, hot-dog, sucuri, ceaiuri, cafea, bere fără alcool şi apă plată. Naţional Arena are o capacitate de 55.000 de locuri. Lucrările de construcţie au început în 2007, iar stadionul este identic cu Commerzbank Arena din Frankfurt.

Citește și: