269 vizualizări 1 nov 2018

Ministerul Educaţiei Naţionale a publicat, aseară, modelele de subiecte pentru Bacalaureat 2019, doar pentru a le retrage două ore mai târziu. Modelele conţineau modificări, de tipul mai multor întrebări grilă, în condiţiile în care aceste schimbări nu au fost discutate public. Reprezentanţii asociaţiilor pentru părinţi, ai elevilor şi ai sindicatelor vor negocia azi cu cei de la Ministerul Educaţiei pe acest subiect.

Preşedintele Federaţiei de Părinţi, Iulian Cristache, a precizat pentru MEDIAFAX că va discuta pe acest subiect vineri cu cei de la Minister, împreună cu reprezentanţi ai elevilor şi ai sindicatelor din învăţământ. Potrivit lui Cristache, ar fi fost înţelept ca modificările să fie amânate cu un an.

Modelele pentru examenul de Bacalaureat conţin întrebări închise, întrebări cu răspuns multiplu, întrebări cu răspuns Adevărat sau Fals, conform noilor modificări anunţate, miercuri, de reprezentanţii MEN.

Astfel, subiectele la toate disciplinele vor conţine 40% întrebări grilă, a spus, pentru MEDIAFAX, secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, Ionel Florian Lixandru, precizând că astfel va fi redusă doza de subiectivism din test.

 

 

Reprezentanţii elevilor susţin că nu au fost consultaţi cu privire la introducerea testelor grilă la examenele naţionale, precizând că schimbările au rolul de a creşte artificial promovabilitatea la Bacalaureat, pentru că răspunsurile vor putea fi mai uşor de copiat.

Prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2019 începe luni, 3 iunie, cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A).

Proba va continua în data de 4 iunie şi va fi urmată de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (5 - 6 iunie). În zilele de 7, 10 şi 11 iunie este programată evaluarea competenţelor digitale (proba D), iar în perioada 12-13 iunie se va desfăşura evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C). Candidaţii de altă confesiune decât cea ortodoxă, care sărbătoresc Rusaliile în data de 10 iunie, pot fi programaţi pentru susţinerea probei D în zilele de 7 şi 11 iunie.

 

 

Prima probă scrisă, la Limba şi literatura română, va avea loc luni, 1 iulie. Proba la Limba si literatura maternă este programată în data de 2 iulie, iar proba obligatorie a profilului, 3 iulie. Ultima probă scrisă - cea la alegere a profilului şi specializării se va desfăşura pe 4 iulie.

Afişarea primelor rezultate este programată pentru data de 8 iulie (până la ora 12:00) şi e urmată de depunerea contestaţiilor (orele 12:00 - 16:00). Între 9 şi 12 iulie vor fi soluţionate contestaţiile, în timp ce afişarea rezultatelor finale este prevăzută pentru data de 13 iulie.

 

 

 

Citește și: