Mihaela Gidei
5947 vizualizări 12 nov 2018

”Da (a fost pus sub acuzare, n.r.). Sunt uluit de ceea ce mi se întâmplă,” a declarat actualul primar Nicolae Robu. ”Eu am ieşit în stradă şi mai ies pentru o justiţie independentă, dar nu independentă de dreptate, de corectitudine, ci de persoane, de grupuri de interese. Sunt un om ultracinstit, ultra corect în tot ce fac. Singura mea avere e onoarea. Nu pot să nu fiu revoltat, când cineva atentează la onoarea mea. De ce să fiu eu trimis în judecată, de ce apare numele meu într-un material în care pe 4 pagini din 6 e vorba despre lucruri total străine mie? În cazul meu s-au vândut două gioarse, două magherniţe - nu de către mine, cu o semnătură dată de mine, fără să mi se spun că acei chiriaşi au venit mai târziu. Sub garanţia că totul e legal, dată de aparatul de specialitate. Sunt 5 semnături înaintea semnăturii mele. Ce temei aş fi avut eu să nu semnez pe cele două contracte? Asta mi se reproşează.”

Cele două ”magherniţe” vândute chiriaşilor sunt un un apartament de o cameră, de 25 mp şi un apartament de două camere, de 50 mp.

”Două magherniţe într-un fund de curte, care au fost vândute unor chiriaşi. Eu nu spun legal sau ilegal, pentru că nu sunt jurist şi nu mă pot pronunţa. Au fost vândute de aparatul de specialitate, cu semnătura mea de reprezentare, fără să spun cuiva cel mai mic lucru de vânzarea respectivă”, adaugă edilul.

Deşi nu ştie preţul apartamentelor, Robu s-a arătat revoltat de preţul evaluat de specialist, care ar fi reprezentat prejudiciul.

”Dar ce vreau să spun şi ce îmi arată că nu e dreptate în ţara asta - nu îi reproşez domnului procuror ce s-a întâmplat, dar îi reproşez evaluatorului şi nu o să las lucrurile aşa. Ştiţi cât este considerat prejudiciul pentru magherniţe? Se spune că ar fi trebuit să fie vândute mai scump cu 60.000 de euro. Dacă le scoatem la licitaţie, se pot obţine 10.000 euro pe asemenea magherniţe puse la punct. Nu e în regulă. Cineva îşi bate joc de destine,” a mai spus Robu.

Şi Gheorghe Ciuhandu, care a fost primarul Timişoarei înaintea lui Robu, a venit luni la sediul DNA, în dosarul vânzării de imobile.

”Nu mă simt vinovat absolut deloc. Sunt poveşti,” a declarat Ciuhandu la intrare. ”Nu vă daţi seama? După atâta vreme, cum se creează rechizitorii. 1.000 de locuinţe în Timişoara, imobil. Dacă este ceva, e vorba de apartamente - dacă le generalizaţi. Nu ştiu pentru că mă cheamă. Nu am vândut ilegal nimic. Tot ce am vândut a fost pe bază de avize. Nu am ce să îmi reproşez, nu am luat foloase necuvenite.” 

Gheorghe Ciuhandu, ieşind de la o audiere în 2014

Nicolae Robu, primar al municipiului Timişoara, Gheorghe Ciuhandu, fost primar şi Martin Staia, fost director în cadrul instituţiei, sunt acuzaţi de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată. În aceeaşi cauză, Dan Diaconu, viceprimar al municipiului Timişoara, şi Traian Stoia, fost viceprimar, sunt cercetaţi pentru abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

"În perioada 1996 - 2015, mai mulţi funcţionari publici din cadrul Primăriei municipiului Timişoara, precum şi alte persoane, şi-au încălcat atribuţiile legate de aplicarea Legii 112/1995 şi au deposedat Statul Român de 967 de imobile, majoritatea aflate în centrul vechi al oraşului, producând un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro în dauna statului", transmit procurorii DNA printr-un comunicat de presă, transmis la începutul anului 2017.

Robu, în scandalul privind reabilitarea termică a unor blocuri din Timişoara

Nicolae Robu a fost audiat în calitate de suspect, în luna iunie, la sediul DNA Timişoara, într-un dosar privind reabilitarea termică a unor blocuri din oraş cu fonduri europene, anunţă corespondentul Mediafax. Primarul Timişoarei este cercetat penal, alături de alţi doi funcţionari ai instituţiei.

 Nicolae Robu este audiat în calitate de suspect la sediul DNA Timişoara, într-un dosar privind reabilitarea termică, cu fonduri europene, a 65 de blocuri din oraş. El este acuzat de abuz în serviciu, folosirea de documente nereale pentru obţinerea de fonduri europene, fals şi uz de fals. Joi, procurorii anticorupţie i-au audiat, în acelaşi dosar, şi pe viceprimarul Timişoarei Dan Diaconu, precum şi pe şeful Direcţiei Edilitare din cadrul primăriei, Culiţă Chiş, care sunt cercetaţi penal tot în calitate de suspecţi.

”O să vedem când ies. Eu ştiu că totul s-a făcut legal, ce au făcut alţii, nu pot eu să vă spun. Eu, personal, nu am făcut nicio greşeală şi am încredere în colegi, cred că nici ei nu au făcut, dar asta se va vedea. Eu ştiu ce am făcut eu,” a declarat Nicolae Robu, înainte de a intra în sediul DNA Timişoara. O jumătate de oră mai târziu, primarul Timisoarei a confirmat că este pus sub acuzare în dosarul reabilitării blocurilor.

Potrivit unor surse judiciare, este vorba de contractul de proiectare pentru anveloparea termică a 65 de blocuri din Timişoara, semnat între primărie şi firma Proiect C&A SRL, deţinută de Cristian Palade.Firma a lucrat pentru Primăria Timişoara încă din noiembrie 2012, în condiţiile în care contractul a fost semnat abia în ianuarie 2013. Ulterior, Cristian Palade a susţinut că, după ce a văzut că e nevoit să execute lucrări de peste 250.000 de euro, în baza unui contract generic pentru 15.000 de euro, în care nu erau trecute date precum numărul de lucrări sau de blocuri la care se vor face proiecte, a refuzat să mai semneze câteva devize, fiindu-i reziliat contractul cu Primăria Timişoara.

 Primăria Timişoara a depus la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest proiectele respective pentru obţinerea de fonduri europene pentru reabilitarea termică a celor 65 de blocuri, în valoare de peste zece milioane de euro. Cristian Palade susţinea că documentele trimise de proiectant au fost FALSIFICATE de către angajaţii Primăriei Timişoara în momentul în care au depus spre aprobare consilierilor locali proiectele de hotărâre privind anveloparea termică a blocurilor.

Cristian Palade a dat în judecată Primăria Timişoara şi, în primă instanţă, Tribunalul Timiş i-a dat dreptate, obligând municipalitatea să-i plătească 990.754 lei+TVA. Însă, primăria a făcut apel, iar Curtea de Apel Timişoara l-a admis, aşa că firma lui Cristian Palade nu mai primeşte niciun leu.

În septembrie 2017, DNA a început să ancheteze modul în care Primăria Timişoara a realizat anveloparea celor 65 de blocuri cu fonduri europene.

 

Citește și: