118 vizualizări 29 oct 2008

Nicolae Romulus Mailat, românul acuzat de uciderea, tâlhărirea şi agresarea sexuală a italiencei Giovanna Reggiani, în urmă cu exact un an, a fost condamnat la 29 de ani de detenţie. Mailat şi-a cerut scuze în faţa magistraţilor italieni pentru că a furat geanta victimei, continuând să afirme însă că nu este vinovat de crimă.

Invitat de către preşedintele tribunalului să se adreseze Curţii, Mailat s-a ridicat în picioare şi şi-a cerut scuze: “Mă simt vinovat că i-am furat geanta doamnei Reggiani, dar nu am omorât-o. Îmi pare rău pentru tot ce s-a întâmplat în seara aceea. Îmi cer scuze în faţa doamnei judecător, a tribunalului şi a tuturor celor prezenţi în sală. Îmi cer iertare în faţa lui Dumnezeu şi sper că se va face dreptate”. Conform paginii electronice a agenţiei AGI, Mailat a plâns, ieri, pentru prima dată în sala de judecată, la încheierea pledoariei avocatului său. Mailat i-a spus interpretei din oficiu, Ileana Baboi, că plânge pentru sora sa ucisă de soţ, pentru fratele mort la 15 ani, pentru mama sa săracă şi pentru un alt frate devenit infractor, notează cotidianul La Repubblica. “Familia mea e blestemată” i-a spus el interpretei.

Avocatul lui a cerut achitarea

Avocatul lui Mailat, Piero Piccinini, a cerut tribunalului achitarea clientului său, invocând lipsa probelor. Piccinini a susţinut că vinovăţia lui Mailat nu este sigură, iar mărturiile care îl incriminează sunt contradictorii. Avocatul a cerut Curţii să excludă din rechizitoriu circumstanţa agravantă de violenţă sexuală asupra victimei, care ar antrena evitarea pedepsei cu închisoarea pe viaţă, cerută de procuratură. “Cerem achitarea lui Mailat în conformitate cu articolul 530 din Codul de procedură penală, din motive de probe insuficiente”, a spus el. Potrivit cotidianului Corriere della Sera, avocatul lui Mailat a făcut recurs imediat după pronunţarea sentinţei.

Procuratura a cerut închisoare pe viaţă

În schimb, procuratura italiană a cerut condamnarea la închisoare pe viaţă a românului. “Această crimă a fost săvârşită de cineva”, a subliniat procurorul Maria Bice Barborini, reamintind că procesul se încheie chiar în ziua în care se împlineşte un an de la agresiune. “Dosarul prezentat are rolul pedepsirii uneia dintre nenumăratele agresiuni împotriva femeilor”, a spus procurorul, subliniind că există toate circumstanţele agravante pentru o pedeapsă maximă. “Nu se poate spune că Mailat nu a acţionat cu cruzime. A lovit-o pe Reggiani cu un baston şi i-a provocat leziuni atât de grave pentru a se asigura că nu supravieţuieşte. Acelaşi Mailat a recunoscut că i-a furat geanta”, a spus procurorul Barborini în pledoaria ţinută marţi.

În România, mama lui Mailat şi-a apărat fiul. “Ştiu că va fi condamnat la închisoare pe viaţă pe nedrept. Cred în inocenţa fiului meu pentru că, altfel, poliţia ar fi găsit amprentele lui Romulus pe corbul bietei femei” a spus ea pentru La Repubblica, insitând că autorităţile române “ar fi trebuit să intervină” în acest caz deoarece “acest băiat aparţine ţării lor”. (A.I.)

Citește și: