Mădălina CHIŢU
719 vizualizări 14 apr 2013

Ministerul Sănătăţii pregăteşte o nouă lege a malpraxisului, un proiect coordonat de Raed Arafat, care ar urma să fie făcut public şi supus dezbaterii în aproximativ  două-trei săptămâni, a declarat ministrul Eugen Nicolăescu la „După 20 de ani”, emisiune difuzată duminică, 14 aprilie, de ProTv şi pe Voyo.ro, de la ora 10:00.

Şeful de la Sănătate a spus că este posibil ca o noua lege a malpraxisului să fie votată chiar în actuala sesiune parlamentară. „Dacă dezbaterea publică nu se va lungi prea mult şi nu vor fi prea multe opoziţii, atunci putem să sperăm că până în vară sau până se termină sesiunea de vară, până în 30 iunie, să se poată adopta; dacă nu, cel târziu în toamnă chiar o putem introduce”, a precizat Nicolăescu, în cadrul emisiunii moderate de de Cristian Leonte, care îi are invitaţi permanenţi pe Cristian Hostiuc (Ziarul Financiar) şi Claudiu Pândaru (Gândul.info).

Întrebat ce se schimbă odată cu adotarea acestui nou act normativ, liberalul a punctat că este vorba despre câteva schimbări „esenţiale”. ”Primul şi cel mai important (lucru care se schimbă, n.red.) este că aşezăm modul în care se controlează şi se evaluează fapta presupusă de malpraxis. Adică experţii care vor veni şi care vor spune dacă e sau nu malpraxis vor fi mult mai independenţi şi mult mai obiectivi. Acesta este un aspect. Al doilea, încercăm să trecem o parte din responsabilitatea către firma de asigurări. De ani de zile se plătesc asigurări de risc profesional. Deci un prejudiciu care se crează unui pacient trebuie să fie până la urmă despăgubit de către cineva. Noi credem că firmele de asigurări care încasează de ani buni mulţi bani chiar trebuie să fie părtaşe la aşa ceva”, a spus ministrul, care a precizat că a vorbit inclusiv cu firmele de asigurări. „Am transmis mesajele astea de foartă multă vreme şi ştiu despre ce este vorba”, a precizat şeful de la Sănătate.

Citește și: