Aurelia Alexa - Mediafax
100 vizualizări 14 apr 2013

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, în emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de Pro TV, că Agenţia Naţională de Transplant nu are, din punctul lui de vedere, un management competent şi că va trebui să se "umble" şi la această instituţie, în contextul reorganizării MS.

Nicolăescu a vorbit în emisiune şi despre bugetul alocat pentru transplant, dar şi despre faptul că nu este mulţumit de actuala conducere a Agenţiei Naţionale pentru Transplant.

Referitor la sumele alocate în acest domeniu, ministrul a precizat că bugetul de anul trecut pentru transplant nu a fost consumat, iar în 2013 s-a calculat "necesarul la nivelul anului 2012", cu menţiunea că din veniturile Ministerului Sănătăţiii (MS) sunt puse deoparte nişte sume, în cazul că va fi nevoie.

"Din punctul meu de vedere, noi asigurăm anul acesta măcar nivelul anului 2012. Dacă va fi nevoie, din fondurile ministerului, vă aduc aminte că noi avem acele fonduri proprii care vin din taxa de viciu. De acolo avem nişte sume şi, dacă va fi nevoie, suplimentăm Programul de transplant. Să dea Dumnezeu să fie atâţia donatori şi poată să se facă atâtea transplanturi cât e nevoie", a explicat demnitarul.

Eugen Nicolăescu a mai declarat că, din păcate, Agenţia Naţională de Transplant, aşa cum a moştenit-o, nu are un management competent. "Va trebui să umblăm şi la această agenţie, ceea ce vom face, dacă tot facem reorganizarea ministerului, în următoarele două luni", a menţionat el.

Agenţia îl are ca preşedinte pe prof. dr. Irinel Popescu, director executiv este Dan Luscalov, iar postul de director adjunct pe strategie de management este ocupat de Andrei Nica.

Întrebat dacă are în vedere o remediere a situaţiei de la Institutul de Transplant din Târgu Mureş, în sensul de a acorda personalitate juridică instituţiei, ministrul Sănătăţii a spus că discuţia pe acest subiect este veche, că a fost deja acolo şi a transmis personalului faptul că acordarea de personalitate juridică Institutului nu ar schimba cu nimic situaţia.

"Le-am spus să facem o evaluare, poate în partea a doua a anului, ca să vedem dacă într-adevăr temerile lor sunt justificate sau nu. În acest moment, cred că o modificare nu se impune ca fiind necesară. Dar, dacă viaţa ne va dovedi că ei au dreptate, o vom face", a mai spus ministrul.

Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de Adulţi şi Copii din Târgu Mureş, Horaţiu Suciu, afirma anul trecut că singura soluţie pentru problemele grave ale unităţii este reînfiinţarea Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant, care a fost desfiinţat "abuziv, având la bază argumente hilare".

Suciu a declarat că de la desfiinţarea Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) şi transformarea lui în secţie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, în 2010, au plecat din unitate 23 de asistente medicale şi toţi cei trei medici anestezişti, pe fondul lipsurilor legate de finanţare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a arătat că din 1 octombrie unitatea nu va mai putea opera urgenţele la copii, în condiţiile în care de atunci vor pleca doi medici anestezişti cu experienţă, iar medicul numit în loc va trebui "să înveţe din mers", dar unitatea va continua să opereze alte patologii.

Citește și: