624 vizualizări 27 mai 2018

"După mai multe decizii executorii ale instanţelor, Primăria Sectorului 4 s-a hotărât, într-un final, să sisteze lucrările ilegale la parcarea din Parcul Tineretului. Banii bucureştenilor din Sectorul 4, circa 14 milioane de lei, au fost cheltuiţi ilegal pentru construirea parcării, iar primarul Daniel Băluţă trebuie să răspundă pentru încălcarea legii cu bună ştiinţă. Reamintesc că prima decizie a instanţei în care se spunea clar că este ilegală construirea parcării din Parcul Tineretului a fost dată în luna decembrie 2017. Primarul a forţat şi a venit cu o nouă Hotărâre de Consiliu Local, la fel de ilegală ca şi prima. Ca parte în proces, Primăria Sectorului 4 trebuia să sisteze lucrările imediat după pronunţarea deciziei, care devine executorie în acel moment, nu după primirea comunicării", transmite Nicuşor Dan printr-un comunicat de presă.

Parlamentarul susţine că Primăria Sectorului 4 a primit în administrare de la Primăria Generală terenul cu "obligaţia de a o amenaja ca parc, nu pentru a construi o parcare betonată".

"Daniel Băluţă a ignorat Hotărârea Consiliului General al Capitalei, cu aprobarea tacită a primarului general Gabriela Firea, care nu a luat nicio măsură după ce a văzut că primarul Sectorului 5 încalcă o decizie a CGMB. Asociaţia Salvaţi Bucureştiul şi Eco Civica au înaintat o acţiune civilă pentru aducerea terenului la situaţia anterioară construirii parcării, costurile reamenajării putând fi de asemenea imputate primarului Daniel Băluţă. Soluţia pentru a respecta legea şi pentru a asigura bucureştenilor din zonă locuri de parcare este amenajarea unui parc cu o parcare subterană pe partea dinspre bulevard, nu pe toată adâncimea parcului. Această soluţie este una legală, iar costurile ei sunt similare cu cele pentru parcarea betonată şi ilegală realizată de primarul Daniel Băluţă", precizează deputatul.

"Respectarea legii nu e opţională şi ţin să îl asigur pe primarul Băluţă că sunt preocupat de dezvoltarea Bucureştiului şi nu de distrugerea lui, aşa cum este actuala administraţie PSD care s-a remarcat doar prin ineficienţă şi prin iniţiative care nu au nimic în comun cu intersul bucureştenilor de a trăi într-un oraş cu condiţii decente, un oraş european", completează Nicuşor Dan.

Sâmbătă, Primăria Sectorului 4 a anunţat că lucrările au fost sistate, după ce instanţa a suspendat avizul de mediu.

"Autoritatea publică locală nu putea bloca o investiţie publică de o asemenea anvergură, aprobată de Consiliul Local al Sectorului 4, în lipsa unei comunicări oficiale din partea Tribunalului Bucureşti! Această informare, subliniem - OFICIALĂ, a ajuns la Primăria Sectorului 4 în urmă cu câteva zile. Legea trebuie respectată şi aplicată de toţi cei implicaţi în acţiune, aşa că imediat după primirea comunicării, lucrările au fost SISTATE!", transmite Primăria Sectorului 4 printr-un comunicat de presă.

Primăria precizează că lucrările de amenajare a acestei parcări se află în deplină legalitate, menţionând că proiectul este avizat de Inspectoratul de Stat în Construcţii, Garda de Mediu sau Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, spaţiul în cauză fiind încadrat în Registrul Spaţiilor Verzi în categoria celor de tip V1 A, "ale căror funcţiuni admise sunt, între altele, inclusiv amenajările de parcaje".

"Odată cu edificarea acestei parcări au fost plantaţi peste 450 de arbori (tei), un număr mult mai mare decât cel al arbuştilor ce se aflau iniţial pe acest teren", se arată în comunicat.

„Cum se pare că se află într-o reală campanie electorală, îi sugerez domnului Dan să-şi canalizeze energia către proiecte de modernizare şi de dezvoltare a oraşului, nu să şi-o irosească încercând să se opună proiectelor de acest fel. Îl asigur că toate proiectele Primăriei Sectorului 4 respectă cu stricteţe toate prevederile legale”,a declarat Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4.

La începutul lunii, Tribunalul Bucureşti a decis suspendarea acordurilor de mediu obţinute de primăria sectorului 4 pentru construirea unei parcări în Parcul Tineretului, hotărârea nefiind definitivă.

Prin Hotărarea Consiliului General din data de 21.12.2016, terenul în suprafaţă de 52.863 mp de pe strada Secerei, situat între Palatul Copiilor, Parcul Copiilor şi Sala Polivalentă, pe care Primăria sectorului 4 vrea să amenajeze o parcare, a fost transferat în administrarea Consiliului Local sector 4. Ulterior, în 2017, Consiliul Local a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru construirea unei parcări cu 750 de locuri pe acest teren– parcare la care se lucrează în prezent.

 

Citește și: