Mihaela Gidei
470 vizualizări 15 ian 2019

UPDATE 11:30 Primăria Capitalei anunţă că principalele bulevarde ale Capitalei sunt curăţate de zăpadă, „la negru”, în proporţie de 95%. Pentru deszăpezie, au fost folosite 113 utilaje şi 630 de operatori.

„Traficul rutier se desfăşoară în condiţii normale de iarnă, fără a există probleme deosebite, arterele principale fiind curăţate ”la negru” în proporţie de 95%. Astfel, în primele ore ale dimineţii, operatorii au comunicat că s-a acţionat cu 113 utilaje şi 630 de operatori manuali asfel: Sectorul 1: - 10 utilaje; Sectorul 2: - 10 utilaje; Sectorul 3: - 44 utilaje / 250 operatori; Sectorul 4: - 23 utilaje / 200 operatori; Sectorul 5: - 15 utilaje / 180 operatori; Sectorul 6: - 11 utilaje”, se arată într-un comunicat al Primăriei Capitalei, transmis marţi.

În prezent, începând cu ora 9.00, potrivit PMB, în Capitală numărul utilajelor a fost suplimentat, acţionându-se cu 184 de utilaje şi 1310 operatori. Se acţionează la pluguit şi împrăştiat material antiderapant. Stocul de material antiderapant total este de 12.000 de tone.

„În funcţie de evoluţia condiţiilor meteo, numărul de utilaje va fi suplimentat, parcul pregătit pentru intervenţia de pluguit şi împrăştiat material antiderapant fiind de peste 400 utilaje. În ceea ce priveşte acţiunile de deszăpezire ale Societăţii de Transport Bucureşti (STB), această are asigurate 34 de utilaje pentru activitatea de deszăpezire, precum şi 549 angajaţi, din care 253 sunt repartizaţi pentru curăţarea refugiilor de tramvai. Societarea de Transport Bucureşti STB SA a acţionat cu materiale antiderapante, respectiv clorură de calciu, sare şi nisip”, se mai arată în comunicatul PMB.

Municipalitatea a pus la dispoziţia cetăţenilor Telverde 0.800.800.868 unde aceştia pot sesiza eventualele probleme apărute din cauza vremii. Totodată, bucureştenii sunt rugaţi să semnaleze la numărul de telefon 021/9524 prezenţa pe stradă sau în spaţiile comune ale blocurilor a persoanelor fără adăpost, pentru că acestea să fie preluate de Poliţia Locală şi transportate la centrele sociale ale Capitalei.

UPDATE 11:17 Drumul judeţean care face legătura între DN 71 - Cota 1000 şi Platoul Montan Bucegi, judeţul Dâmboviţa, a fost închis circulaţiei, pe perioadă nedeterminată, din cauza unei avalanşe care blochează accesul. Zăpada a surprins şi un utilaj de deszăpezire, şoferul reuşind să se salveze.

Potrivit Poliţiei Dâmboviţa, o avalanşă s-a produs, marţi, în zona Dichiu, pe DJ 713, care leagă DN 71 - Cota 1000 şi Platoul Montan Bucegi.Traficul a fost închis circulaţiei pe perioadă nedeterminată.

Un utilaj de deszăpezire a fost suprins de zăpada care a plecat la vale, şoferul reuşind să se salveze.

Poliţiştii spun că nu s-au înregistrat victime.

În zonă se intervine pentru înlăturarea zăpezii.

UPDATE 10:50 Circulaţia se desfăşoară în Bucureşti în condiţii de iarnă, fiind înregistrate valori ridicate de trafic pe arterele principale ale Capitalei, însă nu au fost sesizate zone blocate şi nici accidente, informează Brigada Rutieră.

„În Bucureşti, la această ora, se circulă în condiţii de iarnă. Au fost înregistrate valori ridicate de trafic pe arterele principale precum şi pe arterele care converg spre centrul Capitalei. Nu au fost sesizate zone blocate sau artere închise şi nici accidente grave înregistrate în această perioada”, informează Brigada Rutieră.

 Poliţiştii Brigăzii Rutiere recomandă ca şoferii să circule cu prudenţă, să adapteze în permanentă viteza la condiţiile meteo rutiere şi a unui carosabil acoperit, „să păstreze o distanţă suficientă pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă, să nu bruscheze comenzile autoturismului, să asigure o bună vizibilitate a parbrizului, lunetei, geamurilor laterale şi oglinzilor retrovizoare, sistemul de climatizare să funcţioneze în parametri normali, să fie atenţi la pietonii care circulă pe partea carosabilă”.

„Poliţiştii Brigăzii Rutiere acţionează în principalele zone pentru asigurarea fluizidarii traficului rutier. Pentru a putea circula, autovehiculele trebuie echipate corespunzător, cu anvelope specifice sezonului rece şi circulăţiei în condiţiile unui carosabil acoperit cu zăpadă sau polei”, mai arată Brigada Rutieră.

Administraţia Naţională de Meteorologie informează că marţi, începând cu ora 9:00 şi până la ora 11:00, va ninge în Capitală.

„Va continua să ningă şi se vor mai depune în jurul a 3 cm de zăpadă. Observaţii : în ultimele 3 ore s-a depus strat nou de zăpadă de 5...7 cm”, informează ANM.

Potrivit Brigăzii Rutiere, în Capitală sunt înregistrate valori mari de trafic din cauza ninsorii, însă până la acest moment nu au fost înregistrate accidente. Echipajele de poliţie se află în intersecţiile aglomerate pentru a fluidiza traficul.

Zona de munte din 27 de judeţe se află sub avertizare de cod galben de vânt. De asemenea, vor fi ninsori şi precipitaţii mixte ce vor favoriza depuneri de polei, potrivit unei informări şi avertizări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie. Aceste fenomene au loc începând de luni, ora 14, până miercuri la ora 20.00.

 Potrivit meteorologilor, local şi temporar, în majoritatea regiunilor vor fi intensificări ale vântului, în general cu viteze la rafală de 45 -55 kilometri pe oră, accentuând senzaţia de rece, iar izolat şi trecător, în special în Transilvania şi Moldova, zăpada va fi spulberată. La munte, în cele 27 de judeţe aflate sub cod galben de vânt, viteza vântului poate ajunge până la 120 de kilometri pe oră.
 
Miercuri, în special în regiunile sudice şi centrale, rafalele vor atinge pe arii restrânse 60 - 65 kilometri pe oră.
 
În vestul, nordul şi centrul ţării vor fi ninsori slabe, iar miercuri, în zonele joase de relief, cu precădere din vest şi nord-vest, vor fi precipitaţii mixte, ce vor favoriza depuneri de polei.

 


 
Atenţionarea cod galben de vânt, în vigoare de luni, ora 14, până miercuri la ora 20.00, a fost extinsă pentru zona de munte din 27 de judeţe.
 
În toată zona de munte din judeţele Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Suceava, Bistriţa-Năsăud, Neamţ, Harghita, Mureş, Braşov, Covasna, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Mehedinţi, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiş, Caraş Severin, Hunedoara , Bacău, Vrancea şi Buzău vântul va atinge viteze de până la 65 - 80 de kilometri pe oră şi temporar va ninge.
 
În noaptea de marţi spre miercuri, ninsorile vor fi mai intense în special în Carpaţii Occidentali, vestul Carpaţilor Meridionali şi nordul Carpaţilor Orientali, unde local se vor acumula cantităţi de 10 - 15 l/mp.
 
Temporar, pe creste vântul va sufla tare cu rafale de peste 100 - 120 de kilometri pe oră, la începutul intervalului în Carpaţii Meridionali, apoi şi în restul masivelor, viscolind şi troienind zăpada şi determinând scăderea semnificativă a vizibilităţii.

 Pentru Bucureşti, Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă ninsori slabe, vânt moderat, cu rafale de 40 - 45 de kilometri pe oră, şi temperaturi minime de minus 8 grade, până joi dimineaţă.
 
Până marţi dimineaţă, cerul va fi temporar noros, iar mai ales în a doua parte a nopţii, iar trecător vor fi condiţii de ninsoare slabă. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări la începutul intervalului (la rafală se vor atinge viteze de până la 36 km/h). De asemenea, temperatura minimă va fi de minus 4 - minus 2 grade, posibil uşor mai scăzută la periferie.
 
De marţi până miercuri dimineaţă, vor mai fi condiţii de ninsoare, în timp ce vântul va sufla în general moderat, atingând la rafală viteze de 35 - 40 de kilometri pe oră. Temperatura maximă va fi de 1 - 2 grade, iar cea minimă de minus 8 - minus 7 grade, posibil mai coborâtă în zona preorăşenească.

 


 
În intervalul miercuri - joi dimineaţă, cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla moderat, cu unele intensificări pe parcursul zilei, când viteza la rafală va atinge 40 - 45 de kilometri pe oră. Temperatura maximă va fi în jur de 3 grade, iar cea minimă va fi de minus 5 - minus 3 grade.

Zona de munte a judeţelor Hunedoara şi Caraş Severin este sub cod portocaliu de vânt puternic până la ora 13.30, potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Atenţionarea este valabilă până marţi la ora la ora 13.30 în zona de munte a judeţelor Hunedoara şi Caraş Severin, la altitudini de peste 1.800 de metri.

 Potrivit avertizării emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, se vor semnala intensificări ale vântului cu rafale de peste 125 kilometri pe oră. Se va semnala transport de zăpadă, care va determinna scăderea vizibilităţii.

În judeţul Mureş, este cod galben de vânt, intensificări ale vântului cu rafale de peste 55 - 60 de kilometri pe oră, până la ora 8.00.

Citește și: