Ilie Daciana Simona
3817 vizualizări 9 oct 2011

UPDATE: Circulaţia rutieră pe DN 1 A, care face legătura între Ploieşti şi Braşov, este parţial blocată, duminică dimineaţă, la graniţa dintre judeţele Prahova şi Braşov, după ce în zonă a nins, iar mai multe TIR-uri neechipate de iarnă nu au mai putut înainta, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Poliţiei Prahova, Daniel Radu, sensul de mers Ploieşti - Braşov al DN 1 A este blocat în localitatea prahoveană Cheia, la graniţa dintre judeţele Prahova şi Braşov, după ce în zonă a nins, iar pe carosabil s-a aşternut un strat de zăpadă de aproximativ cinci centimetri. Astfel, mai multe camioane neechipate de iarnă au rămas blocate pe carosabil, nemaiputând înainta.

Pe sensul de mers Braşov - Ploieşti se circulă normal.

În zonă se intervine cu material antiderapant.

DN 1 A face legătura între Ploieşti şi Braşov pe ruta Vălenii de Munte - Cheia - Săcele şi este traversat în special de autovehicule de mare tonaj, care nu au acces pe DN 1, în week-end şi în cursul săptămânii pe timp de zi, între orele 6.00 şi 22.00.

Pe Vârfurile Călimanilor s-a înregistrat o temperatură de minus 5 grade Celsius

Primele ninsori din această toamnă au început să cadă în Harghita în noaptea de sâmbătă spre duminică, în zonele înalte din judeţ aşternându-se zăpada care pe alocuri atinge chiar şi zece centimetri, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit meteorologilor, în pasul Bucin, unde a nins toată noaptea, stratul de zăpadă măsurând trei centimetri, se înregistra, duminică dimineaţă, minus un grad Celsius. Cel mai frig a fost însă pe Vârfurile Călimanilor, minus 5 grade Celsius, stratul de zăpadă atingând patru centimetri.

A nins şi în nordul judeţului Harghita, pe dealurile Sărmaşului. De asemenea, Vârful Mădăraş este acoperit cu zăpadă, iar peisajul din staţiunea Harghita Băi arată ca iarna. Locuitorii din această staţiune spun că a început să ningă în cursul nopţii, în jurul orei 3:00, iar până duminică dimineaţă s-a aşternut un stat de zăpadă de zece centimetri.

În majoritatea localităţilor din Harghita, meteorologii au consemnat minime pozitive, de un grad Celsius la Miercurea Ciuc, 2 grade la Joseni şi 3,5 grade la Topliţa.
În localităţile din zonele joase ale judeţului a plouat toată noaptea, înregistrându-se cantităţi de precipitaţii de până la 15 litri pe metrul pătrat la Miercurea Ciuc şi 20 de litri pe metrul pătrat la Tuşnad.

Meteorologul de serviciu de la staţia Miercurea Ciuc, Tanko Karoly, a declarat corespondentului Mediafax că în Harghita vremea se menţine rece, cu cer noros, fiind prognozate ploi pe arii extinse şi ninsori în zona motană, la peste 1.600 de metri alitudine.

Minima absolută a lunii octombrie în judeţul Harghita s-a înregistrat în anul 1988, la Miercurea Ciuc, unde au fost minus 13,5 grade Celsius, în vreme ce maxima absolută a lunii, de 30,6 grade Celsius, a fost măsurată în 1955, în aceeaşi localitate.

Risc de avalanşă în Bucegi

Stratul de zăpadă în Masivul Bucegi atinge aproximativ jumătate de metru, după ce sâmbătă seară la munte a început să ningă, salvamontiştii avertizând că în partea superioară a văilor există risc de avalanşă, transmite corespondentul Mediafax.

Potrivit şefului Salvamont Buşteni, Gheorghe Haiduc, la munte a nins toată noaptea, astfel că duminică dimineaţă stratul de zăpadă la altitudini mari măsoară aproximativ jumătate de metru, iar în unele locuri chiar mai mult.

Salvamontiştii îi sfătuiesc pe turişti să nu urce pe munte, întrucât stratul de zăpadă este foarte instabil, iar pe partea superioară a văilor există risc de producere a unor avalanşe.

Duminică dimineaţă, în Masivul Bucegi continua să ningă.

Citește și: