Laura HOLBAN
Andrei Luca POPESCU
38278 vizualizări 2 feb 2012

Ninsorile cuprind din nou România până sâmbătă seara, a anunţat Agenţia Naţională de Meteorologie, care a emis cod galben de ninsori şi viscol pentru acest interval. Vântul va sufla cu viteze mai mari în sudul şi sud-estul ţării, iar la munte viteza va depăşi 90 km/h, viscolind zăpada.

În plus, până vineri este în vigoare codul portocaliu de ger, cu temperaturi care coboară la minime cuprinse între -17 grade şi -27 grade.

Pentru a nu păţi ca săptămâna trecută, autorităţile au început deja să închidă unele drumuri naţionale, în special cele pe care, la cea mai recentă ninsoare, au rămas blocate mii de maşini.

Astăzi, cuvântul de ordine printre autorităţi este "comandament", fiecare instituţie întrecându-se care să îl convoace mai rapid. Va fi greu să ştii la care să fii atent mai întâi, pentru că multe se suprapun. Armata e pregătită să intervină cu 4.000 de militari pentru deszăpezire, numărul acestora putând să fie suplimentat cu încă 4.000. Ministerul Apărării a informat, în şedinţa cu premierul Emil Boc, că prefecţii pot cere comandanţilor de garnizoane locale să disloce trupe pentru deszăpezire sau misiuni de salvare, dacă autorităţile locale nu mai fac faţă.

363 de oameni au fost ridicaţi de pe străzi pentru a nu muri din cauza gerului. Pe alţii însă, frigul i-a răpus, iar 23 de persoane au murit până acum din cauza hipotermiei.

Urmăriţi pe gândul evoluţia evenimentelor provocate de ninsoare, starea drumurilor naţionale şi cum reacţionează autorităţile pentru a ţine situaţia sub control.


UPDATE 17.59 O altă victimă a frigului: un bărbat a murit din cauza hipotermiei, în judeţul Sălaj.

UPDATE 17:40 Boagiu: Prefecţii să nu mai deschidă drumuri judeţene, cei care decidem suntem noi

UPDATE 17.05 Inspectorii de muncă sau angajatorii  pot dispune întreruperea proceselor de muncă în perioadele cu temperaturi extreme dacă se constată o stare de pericol iminent de îmbolnăvire profesională pentru lucrătorii care participă la procesul de producţie, acest lucru fiind prevăzut în legislaţia muncii.  

UPDATE 16.40 Ministrul de Interne Traian Igaş a anunţat că toate elicopterele MAI sunt pregătite să intervină pentru salvarea de vieţi omeneşti. Igaş i-a mustrat pe prefecţi pentru că unii dintre ei s-au plâns că Poliţia nu îşi face datoria.

"Nu cred că este normal să ieşiţi în public şi să ziceţi că Poliţia nu şi-a făcut datoria. Dumneavoastră sunteţi cei care trebuie să daţi dispoziţii şi să faceţi mobilizarea", a spus Igaş.

UPDATE 16.35 Subsecretarul de stat de la Sănătate, Raed Arafat, susţine că intervenţiile SMURD şi ale MAI, care au ridicat de pe străzi 363 de persoane în ultimele 24 de ore, a ţinut la minimum numărul de decese din cauza hipotermiei. "Numărul de decese putea fi mult mai mare", a spus Arafat.

Singura intervenţie de salvare până acum a avut loc la Tulcea, cu elicopterul MAI, pentru evacuarea unei gravide. Doctorul a recomandat medicilor să evite transferurile interspitaliceşti, cu excepţia urgenţelor, pentru a se evita blocajele în trafic ale ambulanţelor.

UPDATE 16.30 Ministerul Apărării a informat, în şedinţa cu premierul Emil Boc, că prefecţii pot cere comandanţilor de garnizoane locale să disloce trupe pentru deszăpezire sau misiuni de salvare, dacă autorităţile locale nu mai fac faţă. Comandanţii locali sunt cei care decid intervenţia, ei făcând parte din Comandamentul de la nivelul ministerului.

UPDATE 16.23 "Un lucru foarte clar să fie: colaboraţi cu CNADNR şi Transporturile pentru închiderea drumurilor care se varsă în autostrăzi, pentru a nu ne trezi din nou cu oameni blocaţi în zăpadă", i-a avertizat Emil Boc pe prefecţi, după ce Anca Boagiu, ministrul Transporturilor, s-a plâns că în unele zone autorităţile locale nu s-au coordonat cu CNADNR şi au apărut blocaje în trafic.

UPDATE 16.15 A început Comandamentul de Urgenţă de la Guvern. Şeful ANM, Ion Sandu, l-a informat pe premierul Emil Boc că, de mâine, va începe să plouă, astfel că se va forma instantaneu polei, la contactul cu un sol îngheţat la -10 grade Celsius. "Duminică dimineaţă vom prelungi această atenţionare şi vom vedea ce fel de cod va fi", a informat Sandu, spunând că nu poate preciza ce culoare va purta codul de atenţionare.

UPDATE 15:54 Un bărbat în vârstă de 33 de ani a fost găsit mort, joi, pe o stradă din localitatea argeşeană Cotmeana, cel mai probabil din cauza gerului, trupul îngheţat fiind transportat la morga din Piteşti pentru necropsie.

UPDATE 15.30 Oficialii de la Transporturi au explicat pentru gândul cum iau decizia de a închide un drum şi cum procedează ca şoferii să nu rămână izolaţi pe un sector de drum închis sau pe autostrăzile blocate.

UPDATE 15.13 Punctul de trecere a frontierei Giurgiu - Ruse a fost deschis controlat, astfel încât să poată fi fluidizat traficul pe Centura Bucureşti. La fiecare 60 de minute, 50 de tiruri vor putea să-şi continuie drumul către Bulgaria, a anunţat CNADNR.

UPDATE 15.10 Comandamentul de iarnă de la Ministerul Transporturilor se pregăteşte pentru cod portocaliu. Diferenţa faţă de situaţia actuală este că, la cod galben, sunt închise drumurile cu probleme, iar la cod portocaliu pot fi închise preventiv anumite drumuri.

UPDATE 15.08 Cum va fi VREMEA în WEEKEND.

UPDATE 15.03 Codul galben de ninsori şi viscol ar putea fi prelungit duminică, a declarat, joi, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu. "Este adevărat, avem un cod galben de ninsori, valabil până duminică, vedem atunci dacă-l prelungim sau nu, dar din ce vedem noi astăzi nu putem spune că urmează fenomene meteo de intensitate extremă. Va ninge 20-30 de centimetri, asta vedem acum", a declarat Ion Sandu.

UPDATE 14.34 Anca Boagiu, ministrul Transporturilor, a anunţat că încă 10 drumuri naţionale vor fi închise, în plus faţă de cele 4 deja închise. Acestea sunt: DN3, DN4, DN5, DN5B, DN6, DN41, DN54, DN55A, DN56 şi DN61.

UPDATE 14.30 Sorin Oprescu a "super-mobilizat" firmele de deszăpezire din Capitală. El a anunţat de asemenea că cei 1000-1.400 de homleşi din "canalele Capitalei" pot fi cazaţi cu toţii, însă nu este cazul să îi scoată pe toţi din canale.

UPDATE 14.15 Armata este pregătită să intervină cu aproximativ 4.000 de militari şi 1.000 de mijloace tehnice, personalul putând fi suplimentat cu alţi 4.000 militari, pentru misiuni de evacuare a persoanelor, deszăpezire a căilor de comunicaţii, deblocare a autovehiculelor, evacuare medicală terestră şi aeriană.

UPDATE 13.57 Dunărea a îngheţat în proporţie de 80%. Trei nave sunt blocate în acest moment pe fluviu, iar Canalul Dunăre-Marea Neagră şi Canalul Poarta Albă-Midia Năvodari sunt blocate din cauza gheţii, a anunţat mai devreme Anca Boagiu.

UPDATE 13:53 De la avertizarea de "cod galben de ger" emisă de meteorologi, şi până în prezent, la nivel naţional au fost înregistrate 22 decese din cauza hitopermiei severe. Numărul persoanelor fără adăpost şi a celor cu hipotermie care au fost transportate de către serviciile de ambulanţă şi echipajele SMURD la unităţile sanitare şi în centrele sociale, în ultimele 24 de ore, este de 363, informează Ministerul Sănătăţii.

UPDATE 13.50 Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat că nu vrea să se repete "indisciplina" şoferilor care nu respectă avertismentele şi blochează şoselele. Ea a informat că valoarea contractelor de deszăpezire şi de întreţinere a drumurilor este de doar 265 milioane de euro pe ultimii 4 ani, deci suma de 1 miliard de euro vehiculată în ultima perioadă ar fi falsă.

UPDATE 13:32 Consumul naţional de gaze naturale se menţine la valori record, de peste 70 milioane metri cubi pe zi, însă alimentarea se desfăşoară fără probleme deosebite, potrivit Ministerului Economiei.

UPDATE 13.25 Ministrul de Interne Traian Igaş a anunţat, printr-un comunicat, că "nu a prezentat estimări privind evoluţia fenomenelor meteorologice", referindu-se la declaraţia făcută de dimineaţă, referitoare la nămeţii din 1954.

Guvernul a suplimentat, de ieri, 1 februarie, bugetul MAI cu 1 milion de lei (aproximativ 250.000 euro), "pentru asigurarea combustibilului necesar intervenţiilor în perioada următoare pentru structurile din subordine, precum Jandarmerie, I.G.S.U., Poliţie, Poliţia de Frontieră", a mai anunţat MAI.

UPDATE 13.20 Autostrada Soarelui A2 a fost redeschisă pentru toate categoriile de autovehicule, începând cu ora 13.00.

UPDATE13.18 Ministrul Transporturilor Anca Boagiu prezintă situaţia operaţiunilor de deszăpezire, la ora 13.30. Intervenţia sa se suprapune cu ora de start a Comandamentului de Iarnă de la Primăria Capitalei, convocat de Sorin Oprescu, la aceeaşi oră.

UPDATE 13:15 Opt persoane din judeţele Argeş, Buzău, Satu Mare, Hunedoara, Prahova şi Dolj au murit în ultimele 24 de ore din cauza hipotermiei, iar peste 360 au fost transportate de serviciile de ambulanţă şi SMURD la spitale şi în centre sociale.

UPDATE 13.10 Numărul infecţiilor respiratorii a crescut cu 15% în ultima săptămână din ianuarie. Peste 77.000 de persoane s-au prezentat la medic cu această problemă, săptămâna trecută.

UPDATE 13:02 Autostrada Soarelui a fost redeschisă.

UPDATE 12.50 Echipajele de deszăpezire au ieşit deja pe străzile din Bucureşti.

UPDATE 12.45 Poliţia Rutieră a închis intrarea pe Autostrada Soarelui, de la Bucureşti, extinzând astfel sectorul închis de la Bucureşti până la Fundulea. Pe DN 2C Costeşti-Padina, circulaţia a fost închisă complet. Aceasta era starea drumurilor la ora 12.30, la care se adaugă şoselele închise cu o oră în urmă.

UPDATE 12.32 Premierul Emil Boc a convocat o videoconferinţă cu prefecţii, în legătură cu starea vremii.

UPDATE 12:28 Cinci localităţi au fost izolate din cauza nămeţilor.

UPDATE 12.20 Ministrul de Interne Traian Igaş a declarat că "a fost anunţat că vor fi nămeţi mai mari ca în 1954" şi că autorităţile se pregătesc să facă faţă situaţiei.

UPDATE 12:03 Un bărbat a murit din cauza frigului, la Ploieşti.

UPDATE 11:53 Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, a cerut, joi, primarilor să se pregătească pentru a reacţiona rapid în zilele următoare, în condiţiile în care ninsoarea s-ar putea transforma în lapoviţă sau ploaie, iar din cauza temperaturilor scăzute există pericol de polei şi de îngheţ a cablurilor electrice.

UPDATE 11:50 Situaţia drumurilor închise sau cu circulaţie îngreunată, la ora 11.30:

Autostrada A2 pe tronsonul Lehliu - Fundulea (zăpadă, viscol, vizibilitate extrem de redusă)
DN22 Râmnicu Sărat - Brăila
DN22F Izvoarele - Nalbant, în judeţul Tulcea
DN23B Măicăneşti - Codreşti, în judeţul Vrancea
pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, pe DN2C Costeşti - Padina şi pe DN2B Buzău - Brăila
pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe DN2(E85) Bucureşti - Buzău şi pe DN5 Bucureşti - Giurgiu.
pe A1 Bucureşti - Piteşti pe carosabil s-a format gheaţă între kilometrii 49 şi 86, iar stratul de zăpadă măsoară între 1 şi 2 centimetri.

UPDATE 11:38 180 de unităţi de învăţământ au fost închise în toată ţara, 47 din judeţul Alba, 28 din Botoşani şi 26 din Constanţa.

UPDATE 11.20 MAI a convocat comandamentul de iarnă pentru ora 16:00. Premierul Emil Boc va participa şi el la comandamentul organizat de această dată la Palatul Victoria.

UPDATE 11:09 Autostrada Soarelui, A2, a fost închisă parţial din cauza condiţiilor meteo pe tronsonul Fundulea - Lehliu, începând cu ora 11:00.

UPDATE 10:50 Patru drumuri naţionale închise pentru tiruri, respectiv pentru vehiculele cu masa totală maximă admisă mai mare de 7,5 tone:

DN 22 Râmnicu Sărat - Băile

DN 2C Costeşti - Padina

DN 2 Bucureşti - Buzău

DN 5 Bucureşti - Giurgiu

UPDATE 10:40 Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a convocat comandamentul de iarnă pentru vineri, la ora 13:30, la sediul municipalităţii, a anunţat Primăria Capitalei.

UPDATE 10:37 Temperaturi înregistrate în ţară, la ora 10: Iaşi, Focşani - minus 19 grade; Piatra Neamţ, Bacău, Galaţi - minus 20 de grade; Suceava, Vaslui, Miercurea Ciuc - minus 23 de grade; Botoşani - minus 24 de grade; Târgul Lăpuş - minus 28 de grade

UPDATE 10:29 Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale recomandă şoferilor să evite drumurile naţionale în perioada următoare, să îşi echipeze vehiculele adecvat şi în cazul în care pornesc la drum pe o astfel de vreme, SĂ AIBĂ O REZERVĂ DE CARBURANT, HRANĂ ŞI APĂ ÎN MAŞINĂ. În cazul în care sunt surprinşi pe drum, CNADN recomandă şoferilor să circule cu atenţie, să adapteze viteza la condiţille meteo-rutiere şi să oprească pe raza celei mai apropiate localităţi.

UPDATE 10:25 23 de trenuri au fost anulate.

UPDATE 10:24 Două drumuri naţionale au fost închise din cauza viscolului, în Vrancea şi Tulcea. Acestea sunt DN 22F pe direcţia Izvoarele - Nabalt, pe perimetrul judeţului Tulcea şi DN 23 B, Măicăneşti - Codreşti, judeţul Vrancea.

Ieşirea din Bucureşti.

Meteorologii au emis o avertizare cod galben de ninsori, viscol şi polei care intră în vigoare de mâine dimineaţă, de la ora 10 şi este valabilă până duminică, la ora 20. Avertizarea este valabilă pentru întreaga ţară, iar ninsoarea va lovi Oltenia, Muntenia şi sudul Banatului încă din cursul zilei de astăzi, 2 februarie.

"Local, ninsorile vor fi mai abundente, iar stratul de zăpadă nou depus va depăşi 20 cm, în special în zonele de deal şi de munte", se arată în comunicatul ANM. Vântul va avea intensificări temporare, cu viteze mai mari în sud şi în sud-est, unde rafalele vor depăşi 50-60 km/h, iar la munte va atinge chiar 90 km/h, viscolind sau spulberând zăpada.

Începând de sâmbătă dimineaţă, local în regiunile sudice şi centrale precipitaţiile vor fi şi sub formă de ploaie sau lapoviţă şi frecvent se va depune polei.

Citește și: