Andreea Ofiteru
869 vizualizări 9 oct 2014

 Premiul Nobel pentru Chimie i-a adus o bucurie imensă şi în acelaşi timp o recunoaştere pentru efortul lui. „Este o recunoaştere imensă a muncii mele şi a oamenilor care au lucrat cu mine”, a spus cercetătorul.

Despre România are numai cuvinte de laudă, şi spune că bazele carierei lui în ştiinţă au fost puse în România.

„M-am născut la Arad, dar părinţii mei sunt din Santana, unde am crescut şi unde mi-am petrecut copilăria până la 14 ani. Acolo am mers la şcoala primară, unde am fost foarte norocos să am profesori care m-au inspirat. Apoi am mers la Liceul Nikolaus Lenau din Timişoara, unde m-am îndreptat pentru prima dată spre fizică. Am avut profesori extraordinari de fizică şi matematică la Santana şi Timişoara, care m-au ajutat să am o bază solidă în ştiinţe încă din copilărie pentru cariera mea de mai târziu”, a spus Stefan W. Hell, pentru gândul.

Stefan W. Hell, s-a născut pe 23 decembrie 1962 în Arad, este membru de onoare al Academiei Române din 2012. În prezent, el este unul dintre directorii Institutului pentru Chimie şi Biofizică Max Plack din Gottingen, Germania, şi director al Centrului german pentru cercetări contra cancerului din Heidelberg.

Stefan Hell a plecat în Germania în 1978, după primul an de liceu, urmat în Timişoara, stabilindu-se împreună cu părinţii la Ludwigshafen. În 1981, Stefan Hell a studiat la Universitatea din Heidelberg, Germania, unde şi-a obţinut şi doctoratul în fizică, în 1990, cu o lucrare coordonată de fizicianul Siegfried Hunklinger.


 

Citește și: