Biro ATTILA
27255 vizualizări 8 apr 2014

Procurorii DNA susţin, în referatul la dosarul de corupţie al preşedintelui CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, faptul că acesta şi-a folosit calitatea influentă pentru a determina o promovare în centrala Ministerului Afacerilor de Interne pentru Ştefan Constantin Ponea, şeful Poliţiei Mehedinţi. Ca să rezolve asta, Duicu a mers, potrivit procurorilor, în biroul lui Victor Ponta, de la Palatul Victoria.

În schimb, judecătorul Curţii de Apel spune că, în mod cert, evenimentele s-au petrecut în Palatul Victoria, dar că nu e clar dacă a fost în biroul premierului Ponta sau în anticameră.

Cele mai importante pasaje din motivarea instanţei:

► „În anticamera şefului cancelarului primului ministru sau chiar în cabinetul premierului (apare ca fiind neclar până în prezent), inculpatul Duicu s-a intâlnit cu numitul Petre Tobă, unde a discutat despre numirea în funcţie de conducere a coinculpatului Ponea, dupa cum i-a comunicat acestuia din urmă”.

► „Inculpatul Duicu arată în data de 13.06.2013, într-o discuţie cu inculpatul Ponea că „un sfert de oră în biroul oval s-a vorbit despre familia dumneavoastră”. În acest moment procesual, apare ca fiind neclar dacă inculpatul se referă la biroul premierului sau la cel al şefului cancelariei, dar în mod cert discuţia a avut loc şi cu numitul Petre Tobă, dupa cum arată inculpatul Duicu”.

► „Inculpatul Duicu pretinde că prin sintagma „l-a chemat acolo şefu ăl mare” pentru a desemna persoana care l-a chemat pe Petre Tobă la Guvern să discute depre inculpatul Ponea ar fi şeful Cancelariei primului ministru. Curtea are rezerve că o astfel de persoană ar avea competenţe să-l cheme pe şeful Poliţiei române la Guvern şi, de asemenea, că şeful cancelariei ar fi cel care foloseste „biroul oval”, dar aceste elemente vor fi clarificate pe parcursul anchetei”.

► ”Inculpatul Ponea se adreseaza şefului de consiliu judetean în mod servil, cu apelativul „Şefu'”…exprimările fiind de categoria „Şefu? Ce faceţi, şefu?...Sunteţi cel mai tare…Ştiam eu, dar nu mă aşteptam chiar aşa”, se arată în referatul DNA.

În dosarul de corupţie în care şeful Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, şi şeful poliţiei judeţene, Constantin Ponea, au fost arestaţi preventiv, apare numele premierului Victor Ponta. Procurorii DNA susţin că Adrian Duicu a făcut trafic de influenţă chiar în cabinetul premierului din Palatul Victoria. Duicu a cerut ca şeful IPJ din judeţ să fie menţinut şi apoi avansat, iar în schimb poliţistul i-a promis că îl scapă de dosarul de incompatibilitate de la ANI. Anchetatorii susţin că premierul l-a convocat la Guvern pe însuşi şeful Poliţiei Române pentru a-i satisface doleanţele lui Adrian Duicu.

Dosarul DUICU. Din informaţiile prezentate până acum de procurori, reiese că Adrian Duicu conducea în Mehedinţi o reţea de corupţie integrată. Potrivit DNA, în centrul reţelei se plasează el şi şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Constantin Ponea. Duicu îşi folosea influenţa politică pentru a-l menţine în funcţie pe şeful IPJ, dar şi pentru a-l promova la Bucureşti în structurile centrale.

Duicu i-a promis şi că soţia sa Elisabeta Ponea va fi promovată la Parchetul General, dar tentativa de „a penetra” DNA a eşuat. Informaţiile gândul au arătat că Elisabeta Ponea a fost una din propunerile ministrului Cazanciuc pentru una din secţiile DNA. Contactat de noi, ministrul Cazanciuc a negat iniţial, dar a admis că a discutat cu Elisabeta Ponea.

INFLUENŢA. Potrivit procurorilor, şeful IPJ, Constantin Ponea, îi promitea lui Duicu, prin relaţiile sale, protecţie împotriva anchetelor sau că „îi rezolvă” dosare aflate în instanţă. Pe palierul doi al reţelei avem rudele şefului IPJ, soţia sa fiind procuror cu funcţie de conducere. De asemenea, sora şefului IPJ este judecător pe cauze civile şi cea care a judecat favorabil dosarul în care ANI îl acuza pe Duicu de conflict de interese. Adrian Duicu, Constantin Ponea şi şeful PSD Orşova Constantin Popescu au fost arestaţi preventiv de judecătorul George Matei de la Curtea de Apel Bucureşti pentru mai multe infracţiuni de corupţie.

 

Citește și: