Robert VERESS
210 vizualizări 24 mar 2011

Cseke Attila a infirmat faptul că norul radioactiv ar fi deasupra Europei, precizând că "acest lucru a fost spus de un francez, dar autorităţile nu au transmis nicio informaţie
în acest sens"
Achiziţia de iodură de potasiu pentru rezerva strategică a Ministerului Sănătăţii ar putea fi luată în discuţie săptămâna viitoare, dar acest lucru nu are legătură cu situaţia din Japonia, a declarat ministrul Sănătăţii, Cseke Attila.
"În această perioadă analizăm rezerva strategică a instituţiei. Luăm în calcul şi posibilitatea de a achiziţiona iodură de potasiu, dar fără nicio legătură cu Japonia", a menţionat ministrul Sănătăţii.
Întrebat dacă are informaţii cu privire la faptul că norul radioactiv ar fi deasupra Europei, acesta a spus că specialiştii nu confirmă această afirmaţie. "Am auzit că acest lucru a fost spus de un francez, dar autorităţile nu au transmis nicio informaţie în acest sens", a precizat Cseke Attila.

Norul de particule radioactive va ajunge în Franţa

Cu toate acestea, norul de particule radioactive format în urma accidentului nuclear de la Fukushima poate ajunge şi în România, deoarece acesta va ajunge săptămâna viitoare deasupra Franţei. Autoritatea franceză pentru Siguranţa Nucleară a dat asigurări că nivelul de radioactivitate este "extrem de scăzut" şi nu va avea efecte asupra sănătăţii, relatează cotidianul Le Figaro, în ediţia online.
În plus, experţii şi oficialii români dau asigurări că nu există riscuri de contaminare radioactivă pentru populaţie, iar Ministerul Sănătăţii avertizează că există riscul de intoxicaţie cu iodură, în lipsa recomandărilor medicale.
Ionel Bucur, directorul CNE Cernavodă, susţine că, în momentul în care norul radioactiv va ajunge deasupra României, se va fi înălţat mult prea mult pentru ca particulele radioactive să ajungă pe pământ în formă concentrată, periculoasă: "Norul urcă continuu şi va ieşi din atmosferă, până ce va ajunge în dreptul nostru", a spus Bucur. Acesta a precizat că, între elementele radioactive din norul de la Fukushima cel mai periculos este Cesiul, care are o perioadă lungă de înjumătăţire (nr. rămâne radioactiv multă vreme, spre deosebire de Iodul 131, care îşi pierde radioactivitatea după 8 zile).

Goana după iodură

În pofida acestor asigurări, farmaciile au epuizat stocurile de iodură de potasiu. "Avem cereri, dar degeaba. Pentru noi ar fi fost bine să putem lua aceste pastile, pentru că ne-ar creşte vânzările, dar depozitele sunt goale. Nu ne-au trimis nimic. Există iodură de potasiu numai la Cernavodă", a declarat, pentru Mediafax, un farmacist, angajat al unui important lanţ de farmacii.
Farmaciştii spun că oamenii nu ştiu cum să folosească aceste pastile şi nici care sunt efectele adverse, dar preferă să îşi facă "stocuri preventive" de iodură. Ministerul Sănătăţii anunţa săptămâna trecută că va analiza oportunitatea unui import de iodură de potasiu şi că acest produs poate fi găsit numai în zonele centralei de la Cernavodă şi la Prefectura din oraş.
Ministerul subliniază că România nu este afectată de creşteri ale radiaţiilor cu provenienţă din Japonia şi avertizează că administrarea preventivă a iodului non-radioactiv este recomandată medical numai în momentul constatării expunerii prin inhalarea aerului contaminat cu iod radioactiv. În consecinţă, Ministerul Sănătăţii a atras atenţia populaţiei că nu se justifică un consum al tabletelor de iodură de potasiu, fără indicaţie medicală şi în absenţa expunerii dovedite prin inhalare a iodului radioactiv.
Specialiştii în sănătate publică au susţinut că pentru cea mai mare parte a persoanelor administrarea iodurii de potasiu din circuitul farmaceutic este inutilă, deoarece pastilele respective nu conţin iod suficient pentru blocarea tiroidiană. Dimpotrivă, consumul de tablete fără indicaţia medicului comportă riscuri prin reacţii adverse nedorite şi intoxicaţii "voluntare" cu iod.

Radioactivitatea la Fukushima

Iodul radioactiv este unul dintre produsele secundare ale reacţiei chimice a uraniului care are loc la centrala Fukushima I. În condiţiile în care tiroida tinde să acumuleze iod radioactiv, persoanele aflate în pericol pot lua iodură de potasiu, ce conţine iod stabil şi apără glanda tiroidă. Guvernul japonez distribuie în prezent iodură de potasiu populaţiei din apropiere de reactoare şi a interzis vânzarea laptelui şi a două sortimente de legume verzi, considerate surse de contaminare. Niveluri anormal de ridicate de substanţe radioactive au fost detectate în apa de mare, în apropiere de centrala nucleară Fukushima.

Elvira Gheorghiţă
elvira@mediafax.ro

Citește și: