Prezenţa acestei insecte a fost semnalată pentru prima dată, în România, în urmă cu cinci-şase ani, când platanii din Oradea au fost devastaţi de aceste insecte. Atacul masiv al daunatorului Corythuca Ciliata (Tigrul Platanului) a fost favorizat in primul rând de seceta persistentă şi de temperaturile ridicate din acea vară. Prin urmare, tot din cauza temperaturilor caniculare din ultima vreme, care au depăşit 40 de grade Celsius la umbră, această specie de insecte a pus stăpânire pe Bucureşti şi împrejurimi, informează site-ul kidmagia.ro.

Cum arată insecta

Potrivit site-ului Botanistii.ro, adultul are dimensiune mică, între 4-6 mm lungime, corpul este aplatizat. Capul are culoare gri deschis, ochii sunt bine dezvoltaţi, dar lipsesc ocelii, iar antenele sunt scurte. Toracele are trei perechi de picioare cu două articulaţii, echipate cu unghii puternice şi ascuţite. Abdomenul are culoare negru-cenusiu cu o pereche de elitre aproape transparente.

Pe lângă afecţiunile fiziologice cauzate platanului, dejecţiile acestui dăunător produc degradarea spaţiilor verzi precum şi a obiectelor amplasate sub coroana acestuia, iar în contact cu pielea umană cauzează iritaţii. În verile secetoase prezenţa acestui dăunător este în număr foarte mare.

Cum ne protejăm

Deşi provoacă iritaţii ale pielii, pişcătura insectei fiind resimţită foarte tare, leziunile nu sunt la fel de mari ca cele provocate de ţânţari ori păianjeni. De cele mai multe ori nici nu se văd urmele înţepăturii. Prin urmare, spălarea cu apă şi săpun a zonei înţepate sau aplicarea unui cubuleţ de gheaţă sunt remediile care pot fi aplicate imediat. Din păcate, spray-urile antiţânţari nu au efect.

Cea mai mare neplăcere produsă de această insectă este prezenţa ei peste tot. Prin urmare, este indicat să porţi haine lejere, care să acopere mâinile şi picioarele, să te scuturi bine înainte de aintra în casă şi să te asiguri că ai plasă de protecţie la fiecare fereastră.

Acest dăunător poate fi combătut cu tratamente fitosanitare în parcuri, scuaruri şi aliniamente stradale cu produse de protecţia plantelor omologate, specifice speciilor pomicole şi dendrologice. Se recomandă acordarea unei atenţii deosebite momentului aplicării tratamentelor fitosanitare, care trebuie aplicate doar în perioade fără vânt şi cu temperaturi de până în 22 grade, cu respectarea normelor de tehnica securităţii muncii, protecţia etomofaunei utile, a animalelor şi mediului înconjurător şi nu în ultimul rând, a locuitorilor.

Citește și: