Noul Cod Rutier, care ar putea fi adoptat în curând, aduce amenzi mult mai mari pentru şoferi. Acestea ajung până la 9.600 de lei şi suspendarea permisului de conducere pentru o perioadă maximă de doi ani. Şoferii care vor considera că au fost sancţionaţi pe nedrept vor putea contesta amenzile şi măsura de suspendare a permisiului.

Plângerea trebuie să cuprindă descrierea faptelor şi referiri la textele de lege care va ajuta la anularea procesului-verbal de contravenţie.

Dosarul plângerii conţine două exemplare din următoarele acte: copie act de identitate, copie proces-verbal de contravenţie şi plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiei.

Cu acest dosar, cei sancţionaţi merg la Serviciul Poliţie Rutieră de pe lângă Inspectoratul Judeţean de Poliţie.  Este foarte important ca ei să primească o dovadă a faptului că au depus dosarul.

Termenul de depunere a plângerii împotriva procesului-verbal de contravenţie este de 15 zile de la data la care şoferul a luat cunoştinţă de conţinutul procesului-verbal de contravenţie. Dosarul, împreună cu plângerea, va fi înaintat la judecătorie de către Serviciul Poliţiei Rutiere. Plângerea suspendă executarea, aşadar atâta vreme cât se judecă cazul şoferul nu este obligat să achite amenda. La finalizarea procesului, după obţinerea anulării procesului-verbal de contravenţie, şoferul merge la Administraţia Finanţelor Publice cu hotărârea dată de instanţa şi face dovada pentru anularea amenzii.


 

Citește și: