Andreea OFIŢERU
17588 vizualizări 17 dec 2014

„Una dintre multele întrebări primite în comisiile reunite a fost şi asta, despre plagiatul lui Victor Ponta şi despre faptul că eu eram membru al Consiliul Naţional de Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNADTCU). Or, eu am explicat că nu am nicio tagenţă cu acest lucru. Eu am devenit simplu membru CNADTCU în aprilie 2012. Preşedinte al comisiei de specialitate am devenit în septembrie, când nu se mai discuta nimic despre plagiat. Asta le-am explicat  celor care m-au întrebat”, ne-a povestit Sorin Cîmpeanu.

Explicaţiile par a-i fi mulţumit pe parlamentarii prezenţi la audierile din comisie care i-au dat aviz favorabil preşedintelui Consiliului Rectorilor din România. Imediat după audieri, Sorin Cîmpeanu spune că a avut o discuţie cu premierul Victor Ponta. „I-am spus despre ce am discutat în comisie, că m-au întrebat despre plagiat. Şi atunci mi-a spus că o să renunţe la titlul de doctor. Da, ştiam de această intenţie de ieri (luni n.r.) după amiază”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Victor Ponta i-a mai spus că renunţă pentru că subiectul e foarte politizat deja şi asta ar afecta activitatea Ministerului Educaţiei.

„Mi-a zis că începe un nou mandat şi nu vrea să existe nicio suspiciune asupra activităţii cu această problemă deja foarte politizată”, a spus Sorin Cîmpeanu. Rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti afirmă că nu se aştepta ca Victor Ponta să pună  în practică imediat. „Asta se întâmpla ieri (luni n.r.), dar după discuţia de ieri intenţia a fost pusă în practică. Eu am apreciat acest gest şi mai cu seamă profunzimea şi semnificaţia acestui gest”, a declarat pentru gândul Sorin Cîmpeanu.

Cu toate că în lege nu este prevăzut ce se întâmplă în cazul în care un doctorand renunţă la acest titlu, noul ministru al Educaţiei spune că se va interesa despre acest lucru. „Urmează să vedem ce se întâmplă din punct de vedere legal. Voi discuta cu juriştii de la minister, dar şi cu rectorul de la Universitatea din Bucureşti", afirmă el.

Premierul Victor Ponta a postat marţi dimineaţă pe contul lui de Facebook o scrisoare adresată rectorului Mircea Dumitru, de la Universitatea din Bucureşti, prin care îl notifica  în privinţa renunţării  la titlul de doctor în drept acordat în anul 2003 de către Universitatea Bucureşti.

„Este un gest pe care trebuia să îl fac mai demult, încă din momentul apariţiei acuzaţiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am făcut acest lucru pentru că m-am considerat de bună credinţă în argumentele mele la momentul apariţiei contestării şi nu am vrut să amestec planul pur profesional cu cel politic”, scrie Victor Ponta, adăugând că după ce va părăsi viaţa politică îşi doreşte să urmeze din nou un doctorat, „respectând toate standardele şi cerinţele de la acel moment”.

Scrisoarea lui Victor Ponta o puteţi citi integral  AICI.

Contactat imediat de gândul în legătură cu această situaţie, rectorul Mircea Dumitru a afirmat că ştie nimic despre scrisoare, el fiind în pauza unui curs de la universitate. „Eu n-am primit nimic, o fi trimis ceva,  dar eu nu sunt  la rectorat acum. Trebuia să facă asta demult. Foarte bine dacă a făcut-o. E un gest normal pe care trebuia să-l facă mai demult”, a spus Mircea Dumitru.

Andronescu: Eu nu cunosc niciun precedent

Ministerul Educaţiei nu are o statistică a celor care au renunţat până acum la titlul de doctor. „Nu avem astfel de statistici. Nici nu e prevăzut în lege ce se întâmplă cu cei care renunţă la titlul de doctor”, spun oficialii de la Ministerul Educaţiei.

Fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, spune că nu cunoaşte niciun precedent în care posesorul unui titlu de doctor să renunţe la el.  „Fiecare om are dreptul să facă ce vrea cu proprietatea lui. Eu nu cunosc niciun precedent”, a spus pentru gândul Ecaterina Andronescu.

Dacă nu sunt cazuri de renunţare de bunăvoie la doctorat, în ultimii ani au apărut tot mai multe cazuri de plagiat. Pe lângă cazul premierului Victor Ponta, un alt caz cunoscut este cel al Ştefaniei Duminică, secretar de stat în Ministerul Educaţiei. În luna februarie 2014, Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti (UB),  a stabilit că lucrarea de disertaţie de la mastertat a Ştefaniei Duminică este "un plagiat integral".  Ministerul Educaţiei nu are însă nici o statistică a cazurilor de plagiat, dar a achiziţionat un soft antiplagiat pe care îl va implementa începând de anul viitor.

Câţi doctori sunt în România

Datele statistice de la Ministerul Educaţiei şi de la Institutul Naţional de Statistică arată că în România există 32.804 de persoane care obţinuseră, până în 2011, titlul de doctor. Numărul românilor care au primit titlul de doctor a crescut simţitor după 1989.

Evoluţie anuală titluri de doctorat:
Până în 1990 - 1.429
1991 – 71
1992 - 86
1993 - 125
1994 - 216
1995 - 269
1996 - 389
1997- 575
1998 - 864
1999  - 1.039
2000 - 769.
2001 - 720
2002 - 787
2003 - 960
2004 - 988
2005 - 1.115
2006 - 1.265
2007 - 3.047
2008 - 3.546
2009 - 4.496
2010 - 4.153
2011 - 5.895

gândul a prezentat pe larg cazul plagiatului lui Victor Ponta, caz al cărui istoric vi-l prezentăm mai jos aşa cum a apărut şi AICI: 

18 iunie Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat în revista Nature sub semnătura lui Quirin Schiermeie şi în publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung, într-un articol semnat de Karl-Petter Schwartz. Cele două susţin că au "accesat" documente prezentate de o "sursă anonimă" indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate. Nici una dintre cele două nu au publicat, până la această oră părţile din text vizate de acuzaţia de plagiat.

19 iunie Victor Ponta reacţioneză. "Dacă se dovedeşte, sunt dispus să renunţ şi la titlul de doctor. Ştiu cine este sursa anonimă", a declarat premierul.

19 iunie Quirin Schiermeier, autorul articolului publicat în revista Nature, în care Victor Ponta este acuzat de plagiat, a declarat pentru Gândul că nu există niciun dubiu că premierul a copiat părţi semnificative din teza de doctorat din alte cărţ i. "Plagiatul a fost confirmat de mai mulţi experţi", ne-a declarat Quirin Schiermeier.

20 iunie Gândul a comparat teza de doctorat a lui Victor Ponta, intitulată "Curtea Penală Internaţională", cu cartea profesorului Dumitru Diaconu. Cu ajutorul unui tabel comparativ, am analizat în oglindă teza de doctorat a lui Victor Ponta şi lucrarea "Curtea Penală Internaţionlă, Istorie şi Realitate".
În teza de doctorat a lui Victor Ponta se regăsesc părţi consistente din cartea profesorului Diaconu.

22 iunie Premierul Victor Ponta a afirmat că se va prezenta la orice instituţie abilitată să îi verifice teza de doctorat, precizând că el a solicitat o astfel de verificare, şi a reluat acuzaţiile la adresa preşedintelui Băsescu, afirmând că scandalul legat de această teză a fost declanşat de şeful statului.

22 iunie Acuzaţia de plagiat adusă premierului Victor Ponta intră în analiza Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti şi a Facultăţii de Drept. Este anunţată constituirea unei comisii formate din experţi internaţionali, eventuale măsuri urmând să fie luate după analizarea celor două puncte de vedere.

27 iunie Preşedintele Grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, Joseph Daul, a declarat că premierul român Victor Ponta trebuie să demisioneze din funcţie, dacă acuzaţiile de plagiat privind teza sa de doctorat în drept se vor dovedi fondate.

28 iunie Premierul Victor Ponta declară în El Pais că va demisiona în cazul în care Comisia de Etică va dovedi că a plagiat în lucrarea de doctorat.
Întrebat dacă a plagiat, şeful Executivului român a răspuns că nu, dar, dacă se va dovedi contrariul, se va "retrage".

29 iunie Comisia de Atestare a Diplomelor a hotărât că Victor Ponta a plagiat 85 de pagini din teza de doctorat.

2 iulie Victor Ponta a afirmat că membrii CNATDCU care au stabilit că teza sa de doctorat reprezintă un plagiat s-au reunit din partea PDL ca pentru o "execuţie mafiotă", fără să fi studiat vreodată o astfel de lucrare. Acum precizează că nu va renunţa la titlul de doctor şi nici nu va demisiona.

6 iulie Consiliul Naţional de Etică se întruneşte pentru a doua oară, dar nu ia în discuţie cazul Ponta. CNE decide să consulte un grup de trei experţi din care face parte şi avocatul Gheorghiţă Mateuţ, care a pledat şi în dosarul Trofeul Calităţii. Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, la 13 iulie, că dacă în CNE se stabileşte că teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat, se poate merge până la desfiinţarea şcolii de doctorat.

17 iulie Comisia de experţi a CNE emite un punct de vedere în care spune că Victor Ponta nu a plagiat.

20 iulie Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a constatat că Ponta a copiat 68 de blocuri de text fără să citeze sursa. Fragmentele copiate variază ca mărime de la 7-8 rânduri la 10 pagini şi sunt concentrate în principal în capitolele 1 şi 3 ale tezei de doctorat. O treime din teza de doctorat e premierului este copiată din alte lucrări ştiinţifice.

 

Citește și: