3388 vizualizări 29 iul 2014

”Oamenii nu au mai văzut aşa ceva din anii 1964-1965. Erau disperaţi, plângeau. A fost o viitură extremă, care a dus cu ea pietre, buşteni şi care a avut între trei şi cinci metri. Cantitatea de precipitaţii a fost uriaşă”, a povestit pentru gândul Dumitru Leuştean, primarul localităţii Novaci. ”Primiserăm o avertizare de cod portocaliu, aşa cum am mai primit şi altă dat şi nu s-a întâmplat nimic. Însă pe la orele 10:30-11:00 s-a pornit urgia, iar vârful s-a înregistrat în jurul orelor 14:00-14:30. Ne-am luat măsurile de precauţie, dar nu ne-am aştept la un fenomen meteo imediat, de o asemenea intensitate”, a continuat primarul.

FOTO: Alin Mituţa

Când cerurile s-au deschis, iar viitura a măturat strada principală din oraş, o mamă cu doi copii mici a rămas blocată la etajul casei sale. ”Au fost salvaţi primii, a mai existat o casă înconjurată de ape”, spune Dumitru Leuştean. Elicoptere ale MAI, jandarmi şi angajaţi ai ISU au intervenit marţi, în judeţele Gorj şi Vâlcea, în localităţile Novaci, Vaideeni şi Brezoi, pentru salvarea persoanelor izolate din cauza viiturilor.

FOTO: Alin Mituţa

Pe seară, ploaia a mai stat, iar apele s-au retras. ”Acum aşteptăm să se retragă apele, facem o evaluare şi transmitem toată documentaţia către prefectură, către Guvern”, spune primarul din Novaci.

FOTO: Alin Mituţa

 Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o nouă avertizare roşu. Potrivit avertizării, ca urmare a precipitaţiilor cu caracter torenţial înregistrate în ultimele ore şi a celor estimate, se vor înregistra scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşirea cotelor de pericol, pe Gilort amonte de staţia hidrologică Tg. Cărbuneşti (judeţul Gorj), pe râul Lotru (judeţul Vâlcea), pe cursul superior al Olteţului şi pe afluentul său Cerna (judeţele Gorj şi Vâlcea).

Meteorologii au prelungit până marţi, la ora 22.00, codul galben de ploi şi vijelii în judeţele Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Olt, Vâlcea, Sibiu, Alba şi Cluj.

 

Citește și: