179 vizualizări 3 oct 2007

Primarul oraşului Paşcani nu vrea ca ţiganii să mai intre în instituţiile publice! “Interdicţia” a fost făcută publică chiar în plină şedinţă a Consiliului Local. “Nu-mi aduceţi toţi ţiganii aici. Eu nu vreau să distrugem aici, asta e”, a fost declaraţia lui Neculai Răţoi, primarul de Paşcani, înregistrată de ziarul local Orizontul. Decizia primarului de acum două săptămâni a fost luată tocmai când discuţiile ajunseseră la capitolul “Organizarea Zilelor Sadoveanu”. Directoarea Casei de Cultură ceruse Consiliului Local să aloce 150 de milioane de lei vechi pentru a cârpi tavanul unei săli. “Nu aveţi voi 400 – 500 de oameni care să vină la Casa de Cultrură”, a fost răspunsul edilului de Paşcani careca să nu dea banii de reparaţii, a oferit holul Primăriei pentru activităţile culturale.

Primarul a fost mărinimos: pe lângă holul instituţiei a pus la dispoziţie şi scaunele aferente. Singura condiţie a lui Neculai Răţoi: să nu vadă picior de ţigan. În capul mesei de protocol, ascuns după un fanionul Uniunii Europene, primarul a fost ferm: “Nu vreau să distrugem aici. Nu cum am găsit la Casa de Cultură, cu seminţe cu tot, că au venit ăştia (ţiganii n.n)”. Primarul spunea că vrea “activităţi corespunzătoare” în sediul său, iar apariţia ţiganilor ar însemna “distrugere şi murdărire”. Reacţia consilierilor – băgaţi printre drapelele României şi UE – a fost promptă: au izbucnit în râsete aprobatoare.

După ce aleşii locali şi directoarea Casei de Cultură s-au amuzat copios pe tema “declaraţiei despre ţigani în primărie”, activitatea culturală în incinta administraţiei locale a fost aprobată. Manifestările speciale din noiembrie vor avea loc în holul Primăriei, dar cu respectarea voinţei edilului şef. În paralel, Casa de Cultură – probabil rezervată rromilor din oraş – a intrat în renovare. Neculai Răţoi spunea că investiţiile făcute în sediul Primăriei l-au făcut să “dea interzis” ţiganilor în interiorul primăriei.


Duşuri cu hidromasaj în primărie

Modernizarea sediului administraţiei locale este, însă, un alt subiect care a ţinut capul de afiş al presei locale. Primarul Răţoi este acuzat că şi-a făcut palat pe bani publici. A transformat Primăria din Paşcani într-un imobil de lux, cu candelabre poleite cu aur, kilometri de balustrade de inox şi pardoseli îmbrăcate în marmură. Mobilierul a fost adus la comandă, iar toaletele au fost echipate cu duşuri cu hidromasaj! Răţoi a transformat un corp al primăriei în “sală destinată culturii”.

Kitchul e în floare: şapte candelabre , stil “palat de Sinteşti”, care luminează toată ziua. Sunt aprinse să se vadă poleiala şi termopanul. Biroul primarului este sala cea mai de lux. Are patru zone: de protocol, de secretariat - cu tehnică ultimul tip, de lucru - cu mobilier elegant şi o toaletă. WC-ul edilului e împărţit în patru camere! Birourile nu sunt prevăzute cu calorifere, ci cu instalaţii de climatizare marca Ferrolli. „Palatul lui Răţoi” a costat cateva milioane de euro. Banii au venit de la bugetul local dar şi de la...Guvernul României! Primarul Răţoi nu a fost de găsit pe telefonul mobil, pentru a-şi preciza poziţia.

Citește și: