Razvan Tupa
Mihaela STOICA
Andreea OFIŢERU
3291 vizualizări 30 sep 2018

Urmăriţi aici cununia religioasă din Biserica Sfântul Ilie din Sinaia.

Reacţia publicului strâns la Palatul Regal, când Nicolae a mers să îşi prezinte omagiile la moartea Regelui Mihai, dar şi în ziua înmormântării, a arătat că acesta beneficiază acum de simpatia pe care românii i-o purtau şi Regelui Mihai. Asta în ciuda deciziei luată chiar de rege de a-l exclude pe Nicolae din succesiunea la Coroana României.

În 2015, Regele Mihai a decis să îi retragă titlul de "Principe al României" nepotului său Nicolae şi să îl excludă din succesiunea la Coroana României. Mama fostului principe, Alteţa Sa Regală Principesa Elena, a primit înştiinţarea acestei decizii, printr-o scrisoare personală trimisă de Majestatea Sa Regele. Nicolae era al treilea în ordinea de succesiune, după Mihai I şi Principesa Margareta. Odată cu retragerea titlului de "Principe al României", nepotul regelui a căpătat apelativul de "domnul Medforth-Mills".

Nicolae, în vârstă de 33 de ani, primise titlul de principe în 2010, iar din 2008 a participat la diferite acţiuni, ecologiste şi caritabile. Oficial, motivul excluderii lui Nicolae nu a fost clar: "În ziua de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de «Principe al României» şi calificativul de «Alteţă Regală». De asemenea, Regele a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României. Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei şi vieţii fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală şi societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect şi mereu cu gândul la ceilalţi", se arăta în anunţul transmis de Casa Regală.

Nicholas Medforth-Mills ("principele Nicolae al României") este fiul principesei Elena a României şi a primit titlul princiar la 1 aprilie 2010, fiind al treilea în ordinea de succesiune dinastică. În presă apăruseră informaţii că în spatele deciziei Regelui Mihai I stă o presupusă relaţie a nepotului său Nicolae cu o tânără pe nume Nicoleta Cârjan, pe care ar fi lăsat-o însărcinată. Tot în acea perioadă, relaţiile dintre Nicolae şi unchiul său Radu s-au răcit foarte mult, devenind chiar tensionate, potrivit presei.

Pe 9 februarie 2016 s-a născut Iris Anna, fiica Nicoletei Cîrjan. Principesa Elena i-a transmis în trecut lui Nicolae faptul că Regele nu doreşte să îl vadă ¨din cauza comportamentului său lipsit de principii morale¨. Mai mult, Alteţa Sa amintea faptul că Nicolae nu clarificase situaţia paternităţii presupusului său copil.

”Chiar Regele, primind vestea căsătoriei fiului meu, i-a transmis lui Nicolae, într-o scrisoare privată din 4 august 2017, că este profund întristat că Nicolae nu a făcut nimic pentru a clarifica paternitatea presupusului său copil, o fetiţă de aproape doi ani. Aceasta arată o lipsă de responsabilitate inacceptabilă. La cea mai recentă vizită a mea la Aubonne, în luna august, tatăl meu mi-a confirmat personal decizia sa de a nu-l primi pe Nicolae, lucru cunoscut de fiul meu. Regele Mihai a făcut cunoscut, de câteva ori chiar în scris, că motivul deciziei de a-i retrage lui Nicolae titlul regal este că fiul meu nu are calităţile necesare pentru o poziţie în Casa Regală a României¨, se arăta într-un anunţ al Casei Regale, din noiembrie 2017, care o cita pe Principesa Elena.

Nicoleta Cîrjan, femeia cu care se presupune că Nicolae ar avea un copil, a transmis, la rândul ei, că nu a refuzat testul ADN, precizând că a cerut să îl facă în două locuri diferite. Declaraţia venea după ce Nicolae Medforth-Mills afirmase că situaţia a rămas neclară deoarece femeia nu s-a prezentat la efectuarea testului.

În 6 noiembrie 2017, Casa Regală anunţa că starea generală de sănătate a Regelui Mihai s-a agravat şi prezenta o slăbiciune accentuată, cu o ¨scădere semnificativă a rezistenţei¨. Atunci, Nicolae Medforth-Mills a pornit imediat spre Elveţia să îşi vadă bunicul. Nu a fost lăsat însă să intre în imobil, fiind acuzat de tentativă de violare de domiciliu, după ce ar fi forţat uşa de la reşedinţa Majestăţii Sale.

Casa Regală a transmis că Nicolae a agresat trei oameni în scandal, iar la domiciliul Regelui Mihai a fost chemată poliţia. Pe de o parte, familia regală susţinea că Regele Mihai este cel care nu doreşte să îşi vadă nepotul, în timp ce Nicolae acuza că este a şaptea oară în ultimii doi ani când vrea să îl vadă pe rege, dar nu este lăsat de oamenii din apropierea sa.

Totul a culminat cu un comunicat de presă, transmis în 18 noiembrie, în care Nicolae acuza familia Regală că i-a plătit o sumă modică, după retragerea titlurilor, considerând acum că aceşti bani erau de fapt pentru exilul şi tăcerea sa.

Cât priveşte paternitatea copilului, în cauza lipsei constante de cooperare din partea mamei presupusului meu copil, situaţia aceasta a rămas încă neclarificată. Până în acest moment, nu există nicio dovadă medicală care să susţină acuzele mamei¨, preciza nepotul regelui.

Nicolae susţinea că ultima dată s-a întâlnit cu bunicul său în 2015, atunci când, din discuţii a înţeles că regele nu ştia că el are interdicţie să stea în România. ¨După ce am informat-o pe mătuşa mea Margareta că am ajuns la Bucureşti pentru a rezolva o serie de probleme personale, inclusiv situaţia presupusului meu copil, invitând-o cu prietenie să ne vedem, am primit în schimb un mail foarte neplăcut în care eram acuzat că nesocotesc o aşa-zisă dorinţă a regelui. Drept urmare, Casa Regală a considerat de cuviinţă să sisteze acel modest ajutor financiar la care am făcut referire. Ulterior, am primit şi scrisoarea de la Rege, redactată pe calculator, în rândurile căreia, nu l-am recunoscut deloc pe bunicul meu: Mi se comunica rece că îmi este interzis ca de la acel moment înainte să trăiesc sau să muncesc în România. Cunoscându-l bine şi petrecând lângă el atâţia ani am convingerea că bunicul meu, Regele Mihai, el însuşi un exilat, nu mi-ar fi cerut să părăsesc definitiv România. Dacă ar fi avut să îmi spună ceva, mi-ar fi spus-o direct, aşa cum a făcut-o de fiecare dată. Dacă ar fi vrut să ceară ceva de la mine ar fi făcut tot posibilul să fie el cel care cere şi în niciun caz un intermediar. Niciodată relaţia noastră nu a avut nevoie de intermediari¨.

După excluderea lui Nicolae, linia de succesiune a Casei Regale a României arată în felul următor: Alteţa sa Regală Principesa Margareta, Alteţa Regală Principesa Elena, Elisabeta Karina de Roumanie Medforth-Mills (fiica Elenei şi soara lui Nicolae), Alteţa Regală Principesa Sofia (a patra fiică a Regelui Mihai şi a Reginei Ana), Elisabeta Maria Biarneix (fiica Sofiei) şi Alteţa Regală Principesa Maria a României (a cincea fiică a Regelui Mihai).

Duminică, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei şi ASR Principele Radu se află în Republica Franceză, unde vizitează oraşele Soultzmatt şi Haguenau din Alsacia, la invitaţia oficială a autorităţilor celor două municipalităţi, a anunţat Casa Regală a României. ¨Majestatea Sa Custodele Coroanei a venit în Alsacia pentru a onora memoria soldaţilor români ucişi în anii 1917 şi 1918, în lagărul de prizonieri ai armatei germane. De asemenea, Majestatea Sa doreşte să aducă omagiu localităţii Soultzmatt, care a donat Guvernului României, în anul 1919, locul pe care fusese aşezat lagărul, pentru a fi transformat în cimitir militar românesc".

Cum a rămas NICOLAE fără TITLU

Ioan Luca Vlad, consilier al Casei Regale a României, a declarat că decizia de retragere a titlului de principe pentru Nicoale a fost a Regelui Mihai, dar în acord cu Principele Nicolae.

„Sunt lucruri foarte bune pe care le-a făcut, observ că are  posibilitatea să se concentreze pe alte lucruri, pe fericire, pe tineri, pe business, pe tot ce ar dori să facă mai ales în străinătate, lucruri pe care nu putea să le facă în ţară nu doar ca principe. Să nu uităm că nu este doar acest titlu, este rolul pe care şi l-a asumat, de generaţia următoare a familiei regale şi care trebuie ca 24 din 24 să fie aici şi să se dedice acestei misiuni. Şi dacă nu e o dedicare 100% nu  poţi să mergi mai departe cu asta”, a declarat Ioan Luca Vlad, consilier al Casei Regale a României. Acesta a mai spus că această decizie a fost luată pentru a-i permite fostului principe să poată să fie membru al familiei regelui care să-şi împlinească propriile idealuri.

„A fost prea mult pentru el, nu îndeajuns pentru familia regală. Toate proiectele pe care le-a făcut rămân în continuare, vor fi preluate în continuare. Decizia a fost luată de majestatea sa Regele Mihai, dar în urma unor chibzuinţe care l-au inclus desigur pe Principele Nicolae”, a mai declarat Ioan Luca Vlad.

Majestatea Sa Regele Mihai i-a conferit titlul de Principe al României şi calificativul de Alteţă Regală pe 1 aprilie 2010, când a împlinit 25 de ani, iar principele s-a mutat aici în septembrie 2012 şi, tot atunci, a început să ia lecţii de limba română.

Principele Nicolae: „A fost greu să mă adaptez unei noi vieţi cu responsabilităţi mai mari"

Într-un interviu acordat anul trecut ziarului Gândului, Principele Nicolae a declarat  că nu a fost uşor să se adapteze în România. „A fost greu să mă adaptez unei noi vieţi cu responsabilităţi mai mari, cu multe evenimente sau călătorii, însă este o experienţă extraordinară. România şi românii nu încetează să mă suprindă pe zi ce trece. Toate aspectele vieţii mele aici sunt uluitoare, de la bunătatea oamenilor până la frumuseţea ţării, şi sunt abia la începutul călătoriei mele”, a declarat  Principele Nicolae.

Despre bunicul său, Principele Nicolae a spus că este  „un soţ, un tată şi un bunic iubitor”. „Receptivitatea şi bunătatea sa, precum şi firea blândă şi caldă îţi dau un sentiment de siguranţă care ar trebui să existe în orice familie. Învăţăturile şi valorile sale sunt ale unui om care este atât de natural în acţiunile sale, nu numai în relaţia cu familia, dar şi cu poporul român şi cu ţara sa. Regele Mihai a fost un adevărat lider. Am un respect profund şi admir faptul că Regele a avut curajul, la o vârstă atât de fragedă, să ia rolul de monarh în serios şi să-şi asume deciziile pe care le-a luat”, a declarat Principele Nicolae pentru Gândul.

CITEŞTE AICI INTERVIUL INTEGRAL ACORDAT DE PRINCIPELE NICOLAE ZIARULUI GÂNDULAlte două excluderi din Casa Regală a României

În istoria Casei Regale a României, au mai existat două excluderi. Carol al II-lea a fost exclus în 4 ianuarie 1926, după ce a renunţat la tron pentru Elena Lupescu. 11 ani mai târziu, prinţul Nicolae, cel de-al patrulea născut al regelui Ferdinand şi al reginei Maria şi fratele mai mic al lui Carol al II-lea, a renunţat la drepturile de membru al Case Regale. Gestul a venit după ce însuşi Regele Carol al II-lea a cerut Consiliului de Coroană să îl decadă pe fratele său mai mic din drepturile cuvenite unui membru al Casei Regale, ca urmare a apropierii lui de legionari, dar şi a poveştii de iubire cu Ioana Doletti, fosta soţie a politicianului liberal N.N. Săveanu.

 

Citește și: