Laura Petrescu
324 vizualizări 9 nov 2019

Departe de forfota oraşului, într-o linişte deplină, înconjurată de peisaje de vis, în Prahova, pe malul stâng al Cricovului Sărat, biserica de lemn de la Jercălăi îşi spune povestea prin cei care acum o slujesc.

Lăcaşul de cult a fost ridicat din lemn de stejar, în formă de corabie, şi are temelie şi soclu din piatră brută.

Dar biserica nu aici a fost de la început, tocmai de aceea i se mai spune şi biserica călătoare. Acest lăcaş de cult a fost dăruit Reginei Maria.

„Bisericuţa fost construită în anul 1731 în satul Luieru, lângă Reghin, judeţul Mureş. În 1932, biserica a fost dăruită Reginei Maria pentru Castelul Bran, a fost demontată bucată cu bucată şi dusă la Bran, părăsită după plecarea familiei regale din ţară, găsită în 1954 de Patriarhul Teoctist, într-o stare de degradare foarte avansată”, a precizat părintele Nectarie, de la Schitul Cricov-Prahova.

Biserica a pornit din nou la drum, doi ani mai târziu. Aşa a ajuns la Schitul Cricov-Prahova, la Jercălăi, unde vechea biserică se ruinase. A ajuns aici tot demontată bucată cu bucată.

„De-a lungul timpului, biserica a suferit multe evenimente mai neplăcute. Cel mai neplăcut a fost a fost la cutremurul din 1977, când partea de sus la turlei a picat, a fost refăcută. Între timp s-a încercat o restaurare a picturii, dar foarte puţin s-a lucrat, iar acum, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu acest proiect pe fonduri europene, am reuşit să restaurăm lemnul în întregime şi se lucrează la restaurarea picturii, o pictură foarte valoroasă”, a mai spus preotul.

Biserica are două straturi de pictură, dar acum va fi scoasă la lumină cea originală.

„Avem două straturi de picturi. Pictura originală de la 1731, iar peste această pictură la 1838 a fost repictată. Acum se doreşte să se scoată la suprafaţă pictura originală, care s-a conservat în anumite locuri foarte bine”, a mai spus părintele Nectarie.

Restaurarea vechii picturi nu este uşoară.

„Aceasta pictură este din 1731. Este copleşitor, avem emoţii, mai ales că avem de-a face cu o tehnică deficitară. Bisericile de lemn în general au o tehnică deficitară, adică înseamnă o tempera foarte slabă, făcută dintr-un suport de ipsos aplicat peste lemn şi peste care este aplicat pigmentul cu clei, cu clei animal. Neavând un strat de protecţie pe deasupra şi restaurarea implicit pune probleme”, a declarat restauratorul Rodica Pavel.

Biserica în formă de corabie este restaurată cu bani europeni, în cadrul unui proiect al Consiliului Judeţean Prahova. Se reface fundaţia, o mare atenţie este acordată lemnului, care în unele locuri a putrezit. Iar pictura este elementul principal.

Proiectul „Restaurare, consolidare şi punere în valoare a bisericii de lemn Sfinţii Mihail şi Gavril a Schitului Jercălăi-Urlaţi” are o valoare de aproximativ 5,5 milioane de lei. Lucrările vor fi gata la sfârşitul anului viitor.

Citește și: