Rosina Schmidt are 81 de ani şi face parte din ultima familie de saşi care a mai rămas în satul ce avea, în urmă cu trei decenii, 450 de reprezentanţi ai etniei, scrie digi24.ro. Femeia îşi aminteşte şi acum sunetul clopotelor de duminică, când toată lumea venea la biserică.

Doamna Schmidt nu mai merge însă la biserică, deoarece aceasta a fost vandalizată de hoţi. Niciun preot nu a mai slujit în lăcaşul construit în secolul al XIII-lea şi indivizii au plecat cu tot ce au putut: obiecte de valoare, tablouri şi chiar clopotul bisericii.

Din fericire, bătrâna a reuşit să salveze două tablouri din altar. „Astea. Le-o dus apăi la...Le-am ţinut aici, ascunse, că mi-a fost frică că ne-o văzut cineva şi vine şi ni le fură”, spune femeia.

Cele două picturi se află acum în arhiva Bisericii Evanghelice. Fortificaţia din Dobârca, monument istoric, este încuiată, dar infractorii au spart zidurile şi au forţat intrarea, pentru a fura ce mai era de furat.

Ca să împiedice hoţii să mai intre în fortificaţie, sătenii au blocat poarta principală de acces cu un maldăr de crengi. Furturile nu au încetat însă decât atunci când nu a mai fost nimic de valoare înauntru.

Ştefan Bichler, reprezentant al Bisericii Evanghelice, afirmă că „populaţia evanghelică, comunitatea săsească, nu mai sau aproape nu mai locuieşte în sat şi cetăţenii rămaşi nu au o legătură sufletească cu această clădire bisericească.”

Recent, oamenii legii au găsit în târgul de vechituri mai multe cărţi bisericeşti datate acum 150 de ani, scrie în germană şi cu ştampila bisericii din Dobârca. Acestea sunt printre puţinele obiecte preţioase recuperate din vechea biserică fortificată. Tablouri vechi de secole, obiecte din altar şi chiar clopetele din turn (care ar fi ajuns la fier vechi) au dispărut fără urmă.

Citește și: