Maria Bîrnaure
3596 vizualizări 27 aug 2017

UPDATE 21:35 Incidente la proteste din Piaţa Victoriei: Mai mulţi oameni au forţat gardul jandarmilor. O femeie a fost rănită

Mai mulţi oameni au încercat să forţeze gardul jandarmilor, o femeie accidentându-se la şold, aceasta şi încă un bărbat fiind duşi la Secţia 2 de Poliţie pentru a fi legitimaţi, în cadrul protestelor care au loc, duminică seara, în Piaţa Victoriei din Capitală.

UPDATE 20:55 Un copil de 10 ani a leşinat în timpul protestului din centrul Timişoarei

UPDATE 20:20 Sute de oameni la proteste în Timişoara, Cluj-Napoca şi Braşov: „Tudorele, Tudorele, tu te du după zăbrele”

UPDATE 20:00 Peste 100 de persoane s-au adunat, duminică seara, în Piaţa Victoriei din Capitală, pentru a protesta faţă de proiectul de modificare a legilor justiţiei, prezentat de Tudorel Toader, circulaţia în zonă fiind restricţionată.

Oamenii au ajuns în faţa Guvernului înainte de ora 20.00.

Mişcarea de protest a demarat la începutul acestei săptămâni, după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat proiectul de modificare a legilor justiţiei. Prin aceste modificări, şefii Parchetelor ar urmă să fie numiţi în funcţie la propunerea ministrului Justiţiei, iar Inspecţia Judiciară, instituţie de sine stătătoare în prezent, ar trece din nou în subordinea ministerului Justiţiei.

Oamenii s-au organizat şi de această dată pe Facebook, pe pagina „Justiţie independentă, nu stat subordonat”. Iniţiatori sunt organizaţiile nonguvernamentale Corupţia ucide, 600.000 pentru Rezistenţă, Iniţiativa România, Insistăm, Spune NU corupţilor şi Vis3z. 

O mişcare similară a avut loc şi miercuri seară, la scurt timp după anunţul lui Tudorel Toader, oamenii adunandu-se în faţa Guvernului. 

Şi locuitorii din alte oraşe ale ţării promit să se alăture şi să iasă în stradă la Cluj, Constanţa, Iaşi, Craiova, Bacău, Galaţi, Braşov şi Făgăraş. De asemenea, sunt anunţate proteste şi în Milano, Munchen sau Zurich. 

„Ne revedem duminică seara. PSD ia din nou cu asalt Justiţia. Preşedintele ar putea fi exclus – conform proiectului ministrului Justiţiei – din mecanismul de propunere a procurorilor-şefi ai Parchetului General, DNA şi DIICOT. ”Reforma” justiţiei în viziunea PSD înseamnă numirea acestora exclusiv de către Guvernul PSD”, au scris iniţiatorii pe pagina de Facebook dedicată protestului de duminică. 

„Ceea ce a rămas independent din presa sau instituţii reacţionează din nou, fiecare cu propriile instrumente. Acelaşi lucru ar trebui să facem şi noi în stradă. În stradă, pentru că asta e principala noastră pârghie şi pentru că asta a avut efect cu alte ocazii. Suntem probabil cu toţii obosiţi de atâtea semnale de alarmă, dar e momentul să reacţionăm cât putem de ferm. Altfel, putem doar să ne uităm cum ne transformăm resemnaţi într-un regim autoritar, aşa cum putem doar privi spre Ungaria sau Polonia”, continuă mesajul mobilizator al acestora. 

Aceştia fac referire directă la schimbările pe care le-ar putea genera noile legi ale Justiţiei şi sunt de părere că „de la anul am putea vedea la DNA şi la Procuratura Generală şefi numiţi doar de PSD” şi că „trecerea Inspectiei Judiciare la Ministerul Justitiei e doar un alt punct prin care ne întorc, dacă îi lăsăm, în epoca în care Justiţie însemna Rodica Stănoiu”. 

Mesajul este însoţit de hashtagurile cu care ne-am obişnuit din timpul protestelor precedente: „#văvedem” şi „#rezist”. 

Protestele anunţate în Bucureşti, în ţară şi în diaspora vin ca reacţie la proiectul de modificare a legilor Justiţiei prezentat, miercuri, de Tudorel Toader, potrivit cărora preşedintele României nu va mai numi şefii DNA, DIICOT şi Parchetului General, aşa cum era până acum. Numirile vor fi făcute de CSM, la propunerea ministrului Justiţiei. Modificarea apare în în proiectul de modificare a legilor justiţiei, prezentat astăzi de ministrul Tudorel Toader. MJ propune, totodată, ca mandatele de conducere ale şefilor de parchete - DNA, DIICOT, PG - sau instanţe judecătoreşti vor fi majorate de la trei la patru ani, mandatele actuale nefiind afectate de această iniţiativă, a declarat, marţi, Tudorel Toader, în cadrul conferinţei în care a prezentat modificările propuse pentru legile justiţiei.

Alte schimbări propuse vizează trecerea Inspecţiei Judiciare la Ministerul Justiţiei, judecătorii şi procurorii pensionaţi să nu mai poată fi reîncadraţi, înfiinţarea în cadrul Ministerului Public a unei direcţii care să investigheze magistraţii şi modificarea vârstei de admitere la Ia Institutul Naţional de Magistratură la 30 de ani. 

Preşedintele Klaus Iohannis a reacţionat dur la propunerile lui Toader, arătând că acestea „sunt un atac asupra statului de drept şi a independenţei Justiţiei".

Citește și: