Adriana Mit
1496 vizualizări 2 apr 2019

Potrivit unor surse judiciare, o plângere penală a fost depusă de către familia adoptivă a unei fete internate în trecut în casa de tip familial Vera din localitatea Sântana, judeţul Arad. Familia fetei acuză doi bărbaţi, un jandarm şi un angajat al companiei de apă din Arad, soţii a două îngrijitoare care lucrează în casa de tip familial, că ar fi abuzat-o sexual pe fată, dar şi pe alte copile internate în centru, în mod repetat.

Plângerea penală a fost depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Chişineu Criş, ulterior cercetările fiind declinate către Parchetului Militar Timişoara.

În acelaşi timp, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Arad a deschis o anchetă internă şi a luat mai multe măsuri, printre care mutarea celor şase angajaţi ai casei de tip familial din Sântana, în care locuiesc 12 copii, în alte centre.

„Având în vedere gravitatea celor semnalate cu privire la evenimente şi acte, presupus a fi petrecute în urmă cu aproximativ 4-5 ani, în Casa Vera din cadrul Compartimentului de Case de Tip Familial Sântana, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad informează că în acest caz, în conformitate cu prevederile Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, au fost luate următoarele măsuri administrative şi disciplinare: toţi cei 6 angajaţi ai Casei Vera din Sântana sunt cercetaţi disciplinar, iar până la definitivarea cercetărilor întreg personalul a fost delegat în centre pentru persoane adulte cu handicap din subordinea DGASPC Arad. În paralel, echipe mixte de psihologi şi asistenţi sociali realizează o evaluare a tuturor copiilor din casele de tip familial şi centrele din subordine”, a informat DGASPC Arad, prin intermediul unui comunicat de presă.

De asemenea, reprezentanţii instituţiei au arătat că vor lua toate măsurile necesare pentru a lămuri acuzaţiile cu privire la faptele de abuz sexual semnalate în casa de tip familial.

„Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Arad precizează că nu tolerează ca prin orice formă sau mijloc copiii ocrotiţi în centrele din subordine să devină victime ale oricăror forme de abuz psihic, emoţional sau sexual şi că va întreprinde toate măsurile necesare care să ducă la lămurirea acestor acuzaţii cu privire la faptele petrecute în Casa Vera din cadrul Compartimentului Case de Tip Familial Sântana”, se mai arată în comunicatul de presă.

Citește și: