1878 vizualizări 2 iul 2010

Cu două zile întârziere faţă de data comunicată iniţial, 30 iunie, numele firmei care va construi viitoarea Catedrală a Neamului a fost făcut public, vineri, 3 iulie. O firmă din Bacău, clasată pe locul II, întrucât nicio lucrare nu a obţinut peste 90 de puncte, a fost desemnată câştigătoare a concursului de proiectare pentru ridicarea lăcaşului de cult. SC Vanel Exim SRL va încheia astfel cu Patriarhia Română contractul de proiectare complet.

Potrivit Bisericii, lucrarea societăţii băcăoane a fost desemnată câştigătoare pentru că a punctat la rezistenţă - locul întâi, la instalaţii - locul doi şi la preţ «rezonabil » - în jur de 100 de milioane de euro. Iniţial, preţul lucrării la roşu fusese estimat la 180-200 de milioane de euro. "Niciun proiect nu s-a ridicat la nivelul exigenţei comisiei şi nu a primit 90 de puncte. Totuşi comisia l-a ales pe cel care a primit premiul II, întrucât a răspuns bine exigenţelor şi a avut un preţ rezonabil, nu cel mai mic", a spus vineri Ciprian Câmpineanul, episcop vicar patriarhal.

Bani de la bancă, nu de la stat

"Într-un an de grea încercare economică pentru România", Patriarhia va începe lucrările la Catedrală cu bani împrumutaţi şi nu de la stat. Potrivit vicarului patriarhal, Biserica negociază cu cinci chiar şase bănci din ţară şi străinătate pentru deschiderea unei linii de creditare în valoare de 100 de milioane de euro.

CLICK PENTRU GALERIA FOTO

La începutul lunii trecute, Constantin Stoica, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, declara pentru Gândul că Biserica îşi asumă întreaga responsabilitate financiară, banii împrumutaţi urmând a fi înapoiaţi într-un termen de 15 - 20 de ani, plus o perioadă de graţie, de la ridicarea construcţiei la roşu". Tot atunci, Nicolae Noica, responsabil cu proiectul Catedralei din partea Adunării Naţionale Bisericeşti, preciza că "împrumutul va fi garantat cu bunurile deţinute de BOR - păduri, imobile şi altele, cum ar fi complexul Lebăda din Pantelimon". Negocierile pentru împrumut vor demara în această lună, odată cu lansarea caietului de sarcini pentru licitaţia internaţională de construire a Catedralei şi cu demersurile de obţinerea a autorizaţiilor necesare.

Alte milioane de euro - pentru pictură

Suta de milioane de euro pe care Patriarhia Română intenţionează să o contracteze de la o bancă este necesară pentru a acoperi costurile ridicării construcţiei la roşu, estimate din cauza crizei la 100 - 120 de milioane de euro, faţă de 200 iniţial. Totuşi, pentru finalizarea acestui obiectiv ar fi fi necesare încă 200 de milioane de euro, bani care vor fi folosiţi pentru picturile din Catedrală, estima în urmă cu o lună de zile vicarul PS Ciprian Câmpineanul.

Citeşte mai departe în pagina următoare

Citește mai departe:

Citește și: