Clarice DINU
22750 vizualizări 1 nov 2015

Pentru mulţi dintre tinerii răniţi în Colectiv, timpul s-a scurs până acum în defavoarea lor. În numai 24 de ore, numărul celor ajunşi în stare critică aproape s-a triplat. Din faţa Spitalului Universitar, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat că de ieri până azi de la 35 de pacienţi în stare critică s-a ajuns la 90. Mai mult, premierul Victor Ponta a anunţat că există riscul ca numărul deceselor să se dubleze. Dincolo de eforturile, uneori supraomeneşti ale medicilor, la nivel de responsabilitate se ridică din umeri. Nu se răspunde dacă s-a făcut absolut totul ca aceşti oameni să fie salvaţi, preferându-se să se ridice din umeri şi să se bifeze public implicarea în acest caz, prin declaraţii şi pelerinaje la locul tragediei, la spitalele unde răniţii sunt internaţi sau pe reţelele de socializare. Multe întrebări rămân încă fără răspuns, în vreme ce secundele par a se scurge către un deznodământ tragic.

Pentru că dincolo de puterea organismului fiecăruia dintre răniţi de a lupta, există o serie de condiţii care medical trebuie îndeplinite astfel încât şansele lor la viaţă să crească, de la tratamente de ultimă generaţie, la sânge, piele artificială - care nu există deocamdată, aparatură. De asemenea, în faţa unei tragedii cu care nu s-au mai confruntat până acum, medicii şi asistentele au venit de acasă, muncind până la epuizare. Supravegherea trebuie însă să fie permanentă, iar deocamdată nu s-a prezentat o soluţie pentru situaţia în care, fizic cel puţin, medicii vor ceda. În toată această situaţie, vorbim despre cazuri extrem de grave.

„În aceste condiţii, dacă pacienţii aflaţi în stare critică trec de 7 zile, mulţumim lui Dumnezeu”, a comentat un medic din prima linie.

Ce şanse de supravieţuire au? Ministrul nu a răspuns şi nu a prezentat referinţe precise privindu-i pe cei aflaţi în stare critică. Surse medicale susţin că acestea depind de răspunsul personal al fiecărui pacient în parte, intervalul în care acesta poate ieşi din starea critică fiind între 5 şi 30 de zile, perioadă în care posibilitatea de a interveni decesul este de 50%. Pericolul nu dispare iar raportul viaţă-moarte 50% - 50% se menţine pe durata întregii luni. Aceasta în cazul în care vorbim de arsuri pe suprafeţe de mai puţin de 60% din corp, în cazul celor cu 90% de exemplu şansele fiind aproape nule.

„Pe o statistică medicală corectă, cei 90 au şansa de a muri mare, nu doar 50%. Ei sunt în risc foarte mare să moară”, a decarat sursele medicale citate.

Complicaţiile care pot apărea în astfel de situaţii având în vedere leziunile interne şi externe sunt respiratorii, cardio-vasculare, renale sau infecţioase.

De ce personal medical este nevoie pentru fiecare pacient pentru a fi menţinut în viaţă? Pentru fiecare pacient este nevoie de persional medical specializat în chirurgie plastică şi reconstructivă, terapie intensivă, chrurgie generală, ORL, oftalmologie, pneumofiziologie, nefrologie, cardiologie, endocrinologie, boli infecţioase. Pentru fiecare bolnav este nevoie de un colectiv interdisciplinar care să anticipeze evoluţia. Pentru fiecare este nevoie de camere izolate, şi supraveghere permanentă din partea a cel puţin două persoane, asistent şi infirmier. 

Există personal medical suficient pentru cazurile grave? În acest moment, au fost chemaţi de acasă medicii şi asistentele pentru a lucra suplimentar. S-au schimbat protocoale cu alte spitale. Problema se pune ce se va întâmpla în momentul în care medicii vor fi epuizaţi. Autorităţile nu a făcut un scenariu şi nu au dat o soluţie pentru această situaţie.

Există resurse suficiente pentru gestionare unor cazuri de asemenea complexitate? Autorităţile nu au niciun răspuns până acum. Medicii susţin că pentru moment există personal care să se ocupe de astfel de cazuri, însă recunosc că „întotdeauna mai e este nevoie de ajutor”

Ar trebui ca România să ceară ajutor internaţional din partea ţărilor care au competenţă mai mare în domeniu? Medicii susţin că nu ar strica expertiza colegilor lor din ţări care au mai multe cazuri din cauza conflictelor care se manifestă în interior sau în care sunt implicate şi cresc incidenţa unor astfel de situaţii.

Există vreun demers al Ministerului Sănătăţii de a apela la expertiza internaţională în astfel de cazuri? Până în acest moment , nu există un răspuns din partea Ministrului Sănătăţii.

De ce nu se comunică public date exacte despre cazurile extrem de grave pentru a se putea acţiona în ajutorul lor? Nici această întrebare nu are încă un răspuns.

Gândul vi-i prezintă mai jos pe câţiva dintre răniţii, idenficaţi pe platforma de socializare. Sunt tineri, frumoşi şi au nevoie de ajutor.

Ionuţ Sălăjan, 41 de ani. Mesajul scris pe Facebook de sotia sa, Alina: „Ionut a avut ghinionul sa fie printre victimele tragediei din club. A fost operat, are arsuri pe fata, mâini si torace...l-am vazut, si înainte de operaţie si după. Înainte era negru nici nu l-am recunoscut. După operaţie am reuşit sa intru la reanimare si să-l vad. Nu pot sa va spun cum arata...era conştient, am vorbit cu el dar e pe morfina ca are dureri. Doamne ce am văzut acolo. E tragic. Va rog sa va rugaţi lui Dumnezeu pt toţi sa supravieţuiască”

UPDATE. Alexandra Matache, 26 de ani, A MURIT. Mama Alexandrei scria pe Facebook: „Din suflet va rog fiti alături de fiica mea Alexis Matache rugati-va pentru ea sa se facă bine” „Prietena noastra Alexis Matache are mare mare nevoie de sange (grupa 01) !! Daca mergeti sa donati, va rog din suflet sa lasati numele ei - Alexandra Matache (internata la Bagdasar - Arseni)”, face un apel un prieten al tinerei.

Golu Tudor, chitarist. Sora sa a postat următorul mesaj pe Facebook: „Fratele meu este in stare grava la spitalul municipal in urma incendiului din club Colectiv. Va rog din suflet pe cei care puteti dona sange sa donati maine la centrul de donare si transfuzii pentru Tudor Golu. Multumesc!”

Istrate Claudiu Bogdan, 22 de ani. Tatal său scrie pe Facebook cerând oamenilor să doneze sânge: „Dragi prieteni, Va scriu în numele lui Bogdan, pentru ca din păcate el o vreme nu poate fi activ pe fb. Va roagă sa faceţi un efort şi sa donaţi sânge pentru el. Viata lui depinde de acest ajutor. Mulţumesc, Tatăl lui Bogdan”. Şi mama sa face un apel disperat pentru ajutor: „Dragi prieteni, Bogdan are MARE nevoie de sange! Starea lui este grava... prognosticul medicilor e rezervat. Urmeaza zile critice pentru el... Va rog sa fiti alaturi de el la greu! IMPORTANT! Puteti dona orice grupa, specificand ca este pentru Claudiu Bogdan Istrate, internat la Spitalul Bagdasar Arseni.Va suntem recunoscatori pentru ajutor.”

 

Teodora Maftei, fotojurnalist. Costin Stucan, redactor şef la Prosport: „Jurnalistul sportiv Teodora Maftei este internată la terapie intensivă cu arsuri severe, întinse pe o suprafaţa mare din corp. Starea ei este gravă, însă e stabilă, iar doctorii o ţin sub sedative pentru durerile atroce. Pentru Teo, un fotograf pasionat şi talentat care se afla în prima linie în club, lângă scenă, pentru a prinde emoţia unui concert rock, durerile şi lupta nu sunt noi. E o veterană. "Uneori e nevoie să mori puţin ca să simţi cu adevărat că trăieşti", mărturisea ea în urmă cu câţiva ani pentru Perfecte.ro. Nu e un citat de genul celor care-ţi umplu dimineaţa contul de Facebook. Teo a suferit şapte intervenţii chirugicale, dintre care trei pe creier, pentru ameliorarea simptomelor unui sindrom care încearcă să alieneze o tânără trecută de 30 de ani”

Liviu Zaharescu, fotograf. „Stay strong my brothers.... RIP to all those who have fallen..!!! May the force be with you, always!” „Fii tare, Liviu. Mai avem concerte de vazut, beri de baut si muulte multe poze de facut!!...Asteptam veste cea buna!\m/”, sunt câteva dintre mesajele transmise pe pagina de Facebook a lui Liviu.

Flavia Lupu. Prietenul ei a salvat-o din infernul din Colectiv, s-a întors după alţii, însă nu a mai ieşit, pierzându-si viaţa. „Claudiu Petre, om frumos, eroul nostru care ne-ai salvat-o pe Flavia. Nu sunt cuvinte pentru tragedia de aseara”, scrie cineva pe Facebook.

Alexandra Furnea.

Liliana Gheorghe

Mircea Băcanu, 25 de ani

 

Citește și: