Ovidiu Tempea - Mediafax
1340 vizualizări 13 nov 2013

Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF), înfiinţată recent exclusiv pentru consumatorii din sistemul financiar, a anunţat că are ca obiectiv reprezentarea clienţilor băncilor şi societăţilor de asigurări pentru a obţine daune din aplicarea în contracte de daune abuzive.

"Au existat bănci care au oferit consumatorilor contracte pline de clauze abuzive şi produse financiare dăunătoare şi care au schimbat costurile creditelor după bunul lor plac, aruncând în disperare şi în braţele unor recuperatori de creanţe nereglementaţi şi fără scrupule mii de familii de români. Unele societăţi de asigurare au încasat fără să clipească primele de asigurare însă au inventat cele mai absurde motive pentru a nu plăti despăgubiri, iar unele companii au nesocotit drepturile micilor investitori în calitatea lor de acţionari minoritari. Concluzionând, întreaga piaţă financiară a fost plină de situaţii în care drepturile consumatorilor utilizatori de servicii financiare au fost, pur şi simplu, călcate în picioare", a declarat Alin Iacob, preşedintele Consiliului Director al AURSF.

Deşi este un organism nou creat, care nu are pe moment reprezentativitatea necesară pentru a reprezenta clienţii în instanţe, din conducerea AURSF face parte, în calitate de prim-vicepreşedinte, şi Costel Stanciu, preşedintele Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor (APC), cea mai veche şi mai reprezentativă asociaţie de protecţie a consumatorilor.

De altfel, Stanciu a anunţat că primul proces în nume colectiv pe clauze abuzive din contractele bancare va fi lansat de APC la începutul anului viitor.

Iacob a precizat că imediat după ce va îndeplini condiţiile de reprezentativitate impuse de legislaţia europeană, 3.000 de membri şi mai multe filiale judeţene, va demara procese în nume colectiv pe clauze abuzive prin intermediul AURSF.

Preşedintele AURSF a arătat că nu exclude negocierea amiabilă cu băncile în privinţa cazurilor de clauze abuzive, arătând că, din contră, chiar va propune astfel de înţelegeri care sunt şi în avantajul băncilor, atât din puncte de vedere financiar, cât şi cel al imaginii.

Iacob a punctat că asociaţia nu este una elitistă, chiar dacă membrii fondatori şi ai conducerii directoare provin din mediul academic sau din domeniul consultanţei financiare.

"Îi aşteptăm alături de noi pe toţi românii care vor să beneficieze de servicii financiare la standarde europene, pe toţi cei care vor să fie apăraţi de abuzurile celor care se cred mai presus de legi şi reglementări, pe toţi cei care vor să contribuie la echilibrarea raportului de forţe dintre drepturile şi obligaţiile celor care intră în relaţii contractuale cu furnizorii şi intermediarii de servicii financiare", a adăugat preşedintele AURSF.

El a anunţat că asociaţia a început discuţii pentru demararea procedurilor de afiliere la organizaîia europeană a utilizatorilor de servici financiare Eurofinuse şi va încheia în cel mai scurt timp parteneriate şi colaborari cu cele mai importante organizaîii europene de protecţiea consumatorilor (ADICAE – Spania, Which? – UK, VZBV – Germania).

În ceea ce priveşte resursele de finanţare, Iacob a arătat că pe lângă veniturile din cotizaţii şi eventuale donaţii externe, mizează pe oamenii de afaceri de bună credinţă, care s-au arătat deseori deranjaţi de practicile abuzive ale băncilor, inclusiv în relaţiile pe care le-au experimentat pe cont propriu.

Citește și: