Gandul.info
Andreea OFIŢERU
14161 vizualizări 13 nov 2014

Cătălina Dumitrescu este profesoară de fizică, cu o experienţă de 32 de ani în sistemul de învăţământ. În cursul zilei de marţi, profesoara a primit vestea de la colegi şi de la director că profesorii au primit pe card cei 150 de euro de la Ministerul Educaţiei.

„Nu am de ce să-i iau, pentru că sunt mită electorală. Nu am cerut aceşti bani. Eu nici nu ştiam că poţi primi bani prin legea educaţiei”, a spus Cătălina Dumitrescu.

Profesorii  primesc, începând de marţi, 12 noiembrie, ajutorul financiar de 150 de euro din partea Ministerului Educaţiei. Banii sunt destinaţi dezvoltării carierei didactice şi vor fi viraţi direct în conturile dascălilor.

Cei care nu au conturi bancare pot ridica sumele direct de la Inspectoratul Şcolar Judeţean.

După cum a precizat ministrul Remus Pricopie, nu există condiţionare strictă de a cumpăra cărţi şi a deconta prin facturi, ci este vorba de o sumă forfetară pe care profesorii o pot folosi pentru achiziţia de materiale didactice, cărţi sau participare la cursuri si conferinţe.

De cealaltă parte, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, spune într-un comunicat remis gândul că profesorii nu trebuie să returneze cei 150 de euro, informaţile privind obligaţia profesorilor de a returna banii fiind lansate în scop electoral.

„Resping categoric informaţiile conform cărora «profesorii ar putea fi obligaţi să dea înapoi cei 700 de lei acordaţi pentru dezvoltarea profesională». Este o informaţie falsă şi o încercare de a atrage educaţia în campania electorală. Niciun profesor nu va fi obligat să returneze banii primiţi”, spune Remus Pricopie, în comunicatul trimis gândul.

Cu toate că nu sunt prevăzuţi în legea educaţiei, Ministerul Educaţiei arată că cei 150 de euro se reaplică Legea nr. 315/2006, privind stimularea achiziţionării de cărţi sau de programe educaţionale pe suport electronic, necesare îmbunătăţirii calităţii activităţii didactice.

Legea din 2006 a fost aborgată în 2010 de către Guvernul Boc, atunci când s-au tăiat salariile şi sporurile aferente. Guvernul Boc a reintrodus banii destinaţi cărţilor prin O.U.G. nr. 58/2014, adoptată pe 1 octombrie 2014.

 

Citește și: