Cătălin Legănel
69 vizualizări 16 apr 2019

Tânăra a suferit arsurile duminică noaptea, după ce pontonul pe care se afla, ăn comuna tulceană Sfântu Gheorghe, a luat foc. Adăpostul plutitor se afla pe Dunăre, iar fata a fost transportată cu barca la Murighiol.

În cursul zilei de luni s-au făcut încercări pentru a-i găsi un loc într-un spital din ţară unde să fie tratată, iar după-amiază a fost urcată într-un elicopter pentru a fi transportată la Timişoara.

Elicopterul a fost însă întors din drum, ajungând la Constanţa, iar tânără este internată, marţi, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din oraş.

„Nu ştiu de ce s-a întors la Constanţa. Ştiu că Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a făcut toate eforturile ca să-i găsească un loc şi face în continuare într-un centru de tratament al marilor arşi. Până atunci este tratată la noi, este toaletată în sala de operaţie, este în terapie intensivă. La un moment dat va fi transferată, la noi în ţară sau în străinătate. Dacă e vorba despre un transfer în străinătate vom face în regim de urgenţă toate actele pentru a fi transferată”, a declarat directorul medical al unităţii sanitare constănţene, dr. Bogdan Obada.

Potrivit acestuia, starea de sănătate a tinerei este foarte gravă, fiind intubată.

„Prezintă arsuri pe 40 la sută din suprafaţa corpului, arsuri ale căilor aeriene superioare, arsuri faciale, elemente de mare gravitate”, a mai spus dr. Obadă.

În prezent se fac eforturi pentru a-i găsi un loc pentru a fi tratată în străinătate.

Surse medicale au declarat, corespondentului Mediafax, că marţi dimineaţă i-a fost aprobat transferul către un spital din Belgia.

Pintea: Medicii se ocupă de transferul în Belgia. Nu trebuia plimbată

Sorina Pintea a declarat că medicii se ocupă de transferul pacientei din Tulcea cu arsuri grave, plimbată între spitale pentru că nu s-a găsit un loc liber, ministrul Sănătăţii menţionând că va demara şi o anchetă pentru a afla de ce nu au fost respectate procedurile în acest caz.

„Pentru că, într-adevăr, locurile de arşi din România sunt limitate, am şi declarat de nenumărate ori acest lucru, categoric că am luat decizia cea mai potrivită, pe care am discutat-o împreună cu toţi factorii de răspundere. Adică în momentul în care nu avem posibilitatea fizic să tratăm un pacient ars în România, analizăm posibilitatea trimiterii în străinătate. Lucrul pe care îl şi facem. Am luat legătura cu departamentul pentru situaţii de urgenţă, cu doctorul Călin Alexandru şi în acest moment se ocupă de transferul pacientei”, a declarat ministrul Sorina Pintea, la Antena3.

Ministrul a mai precizat că urmează o anchetă pentru a afla de ce tânăra a fost plimbată între spitale: „Cu siguranţă vreau să ştiu de ce nu a putut ateriza elicopterul la Timişoara, dacă sunt condiţii meteo, acestea le putem înţelege altfel nu. (...)Am discutat cu departamentul pentru situaţii de urgenţă, pe de altă parte cei de la spitalul din Tulcea pregătesc şi documentele, formularul cu care pacienta va pleca. Deci nu pot să vă estimez o oră (când va fi transportată pacienta în Belgia, n.r.)”.

Ministrul Sănătăţii recunoaşte că este o problemă în România privind numărul de paturi pentru arşi, subliniind că, din păcate, abia din 2018 au început soluţiile concrete în această privinţă.

„La sfârşitul lunii mai vor fi funcţionale paturile de la Timişoara, apoi urmează cele de la Iaşi în cursul lunii iulie pentru că s-au finalizat citaţiile privind achiziţia de echipamente specifice centrelor de mari arşi, dar atâta vreme cât aceste proiecte ale Băncii Mondiale au fost blocate, nu înţeleg de ce nici eu şi nici nu caut vinovaţii în acest moment. Pur şi simplu trebuie să rezolvăm problema. Pe de altă parte avem proceduri, această fată nu trebuia plimbată între spitale, dar cum vă spuneam eu am aflat azi dimineaţă (marţi, n.r.) despre acest caz, prin urmare mă voi interesa să văd ce s-a întâmplat şi de ce nu au fost respectate procedurile”, a mai explicat Sorina Pintea.

Misiune umanitară a forţelor aeriene române pentru transferul unei paciente rănite la Bruxelles

O aeronavă a Forţelor Aeriene Române va face face marţi o misiune umanitară pe ruta Bucureşti-Bruxelles, pentru transferul unei paciente din judeţul Tulcea, rănită în urma unui accident produs în comuna Sfântu Gheorghe, transmite Ministerul Apărării Naţionale (MApN) într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Aeronava C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române este configurată pentru misiuni de evacuare medicală şi va efectua misiunea marţi, începând cu ora 15, transmite sursa citată.

Pacienta, având arsuri de gradele I, II, III şi IV pe circa 40 la sută din suprafaţa corpului, va fi asistată pe timpul zborului de o echipă medicală SMURD şi de o echipă medicală militară şi va fi transportată la un spital din Bruxelles, Belgia, transmite MApN.

Misiunea se efectuează la solicitarea Spitalului judeţean de urgenţă Constanţa, prin Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Citește și: