87 vizualizări 23 oct 2010

O turistă din Bucureşti a murit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în Munţii Făgăraş, mai sus de Bâlea Lac, după ce a alunecat pe gheaţă şi s-a lovit cu capul de stânci, trupul său fiind recuperat de pe munte de către salvamontişti.

Potrivit şefului Serviciului Salvamont Cârţa, Virgil Grosaru, turista făcea parte dintr-un grup din Bucureşti care a urcat, vineri după-amiază, la Bâlea Lac şi de acolo a plecat în excursie către locul denumit Şaua Capra.

"La întoarcere, turista, care avea aproximativ 50 de ani, a alunecat pe stratul de gheaţă care s-a format în zonă, a căzut şi s-a lovit cu capul de stânci. A murit, iar echipajele de salvamontişti au recuperat trupul", a declarat Virgil Grosaru.

Potrivit sursei citate, turista nu avea niciun fel de echipament special de iarnă pentru a urca pe munte.

"Erau simpli turişti care s-au aventurat prea mult. Nu se mai poate, în această perioadă, să se ajungă mai departe de Bâlea Lac pentru că zona este extrem de periculoasă. S-a format o pojghiţă de gheaţă şi fără colţari este imposibil să te descurci acolo. Chiar şi cu colţari, dar fără experienţă, este greu de mers prin zona respectivă. Recomandarea noastră ar fi ca turiştii să nu se mai aventureze pe munte pentru că pot deveni victime ale accidentelor", a mai declarat Virgil Grosaru.

În plus, salvamontiştii recomandă turiştilor să fie pregătiţi cu echipament de iarnă, dacă urcă la munte, mai ales că în Munţii Făgăraş temperaturile sunt extrem de scăzute, iar fenomenele meteorologice se pot produce în foarte scurt timp.

Departamentul Corespodenţi, corespondenti@mediafax.ro

Citește și: