Ioana Sfârlea
435 vizualizări 23 ian 2019

Imaginile au fost filmate de unul dintre angajaţii administraţiei siturilor „Natura 2000 Frumoasa” şi au fost postate pe Facebook, alături de câteva explicaţii de specialitate despre această specie de animal şi comportament, neobişnuit pentru această perioadă.

Internauţii sunt invitaţi să ”să bucure cu privirea” de imaginile surprinse în pădure, deoarece şansele de a vedea ursul brun în mediul natural sunt destul de reduse, mai ales în perioada de hibernare.

 

”Ursul brun (Ursus arctos) este o apariţie frecventă în pădurile din regiunea montană din România. Este un mamifer masiv şi bine proporţionat, având partea posterioară a corpului mai dezvoltată decât cea anterioară.

Membrele sunt lungi şi puternice, iar capul mare şi prezintă o frunte lată şi înaltă. Urechile sunt scurte şi late, dar bine vizibile din blană.

Ochii sunt foarte mici, de culoare căprui închis. Buzele sunt negre, mari şi mobile, ca şi nasul. Coada este foarte scurtă, fiind în întregime ascunsă în blană.

Ghearele sunt mari şi curbate. Blana <de iarnă> este foarte groasă, cu peri lungi de 11-12 cm. Blana <de vară> are perii mai scurţi şi mai aspri. Culoarea este în general omogenă, cafeniu pe tot corpul.

Lungimea corpului variază între 245 şi 255 cm, iar greutatea între 200 şi 360 kg. Are o dentiţie bogată, alcătuită din 42 de dinţi si măsele, bine adaptată pentru o dietă care include cantităţi semnificative de hrană vegetală şi nevertebrate.

Acest lucru indică faptul că ursul este un animal omnivor şi oportunist, dieta sa fiind adaptată în funcţie de mediu”, se arată în textul postat alături de imagini.

Citește și: