Andreea Traicu
774 vizualizări 2 mar 2016

Hotărârea instanţei supreme vine după ce omul de afaceri Lucian Colţea, cercetat pentru cumpărare de influenţă şi spălare de bani, a fost reţinut pentru 24 de ore de procurorii anticorupţie.

În aceeaşi cauză, DNA a cerut încuviinţarea Camerei Deputaţilor pentru reţinerea şi arestarea lui deputatului Cristian Rizea, parlamentarul fiind suspectat de trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor.

"La data de 2 decembrie 2009, potrivit unei înţelegeri anterioare, inculpatul Rizea Cristian a primit de la inculpatul Colţea Lucian, om de afaceri cu cetăţenie americană, suma de 200.000 euro, iar la câteva zile, la data de 6 decembrie 2009, a primit suma de 100.000 euro - în total 300.000 euro - pentru ca în schimb să intervină la nivelul a două autorităţi, Regia Autonomă – Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAPPS) şi primăria comunei Chiajna, astfel încât Colţea Lucian să beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat într-o zonă rezidenţială din municipiul Bucureşti, respectiv să obţină dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat în litigiu cu primăria comunei Chiajna", au anunţat procurorii DNA printr-un comunicat de presă.

DNA susţine că, pentru a se ascunde provenienţa banilor, ar fi fost întocmite patru contracte de împrumut false.

De asemenea, procurorii arată că, "în cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfăşurării prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a spus să nu relateze adevărul organelor de urmărire penală, promiţându-le celor doi că, în perspectiva că va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spaţiu comercial în zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici".

Deputatul PSD Cristian Rizea a ajuns, miercuri dimineaţa, la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie unde a fost audiat în cauza în care procurorii cer arestarea lui. După ce fost audiat mai bine de trei ore acesta a precizat că "e vorba de o problemă mai veche, care s-a rezolvat acum şase ani din punct de vedere civil , iar acum o să o rezolv şi penal. Nu am făcut trafic de influenţă, nu am făcut absolut nimic. Nu există aşa ceva. Nu m-a luat nimeni, am fost invitat".

Citește și: