Oncu Marius Gheorghe
717 vizualizări 6 dec 2011

OMV intenţionează să vândă reţelele de benzinării pe care le deţine în Croaţia şi Bosnia-Herţegovina, ceea ce ar implica retragerea de pe cele două pieţe, a anunţat, marţi, grupul petrolier austriac, care controlează Petrom.

În Croaţia, OMV are 63 de benzinării şi o cotă de piaţă de 13%, în timp ce în Bosnia-Herţegovina deţine 28 de benzinării, reprezentând o cotă de piaţă de 8%, se arată într-un comunicat al grupului.

Planurile de a vinde cele două subsidiare fac parte din strategia OMV de a reduce ponderea segmentului de rafinare-distribuţie în afacerile grupului, concomitent cu dezvoltarea operaţiunilor de explorare-producţie şi gaze-energie.

"OMV va continua să concentreze activităţile comerciale şi de distribuţie pe pieţele cu aprovizionare integrată. Croaţia şi Bosnia-Herţegovina nu se încadrează optim în lanţul de aprovizionare al OMV, astfel că sunt analizate opţiuni de a vinde cele două subsidiare", se arată în comunicat.

Discuţiile cu potenţiali cumpărători vor începe în câteva luni. În acelaşi timp, va fi decisă structura unui program de renunţări la active din sectorul rafinare-distribuţie, care ar putea ajunge la un miliard de euro până în 2014.

În prezent nu sunt planificate alte retrageri din ţări unde OMV este prezent prin reţele de benzinării.

Postul ceh de televiziune CT 24 anunţa, la începutul lunii octombrie, că OMV analizează vânzarea rafinăriilor şi benzinăriilor din mai multe state din Europa de Est, parte a planului de a obţine fonduri de un miliard de euro, însă va rămâne pe piaţa din România. OMV va rămâne "în mod cert" în Austria, Germania, România şi Turcia, dar analizează vânzarea activelor din Cehia, Slovacia, Bulgaria, Ungaria şi Bosnia-Herţegovina, conform televiziunii.

OMV a prezentat în septembrie elemente din noua strategie a grupului până în 2021. Obiectivele grupului sunt renunţarea la active de un miliard de euro din partea de rafinare şi marketing şi concentrarea pe producţia de hidrocarburi şi energie electrică. De asemenea, strategia vizează ieşirea de pe unele pieţe şi consolidarea pe altele, a anunţat grupul în septembrie.

În România, OMV controlează, pe lângă Petrom, o reţea de 157 de benzinării. Grupul deţine 4.800 de staţii de distribuţie de carburanţi în 13 ţări.

Citește și: