Gandul.info
Laura Petrescu
242 vizualizări 6 mar 2018

Potrivit portalului instanţelor, magistraţii Judecătoria Ploieşti au decis ca SC OMV Petrom SA să fie condamnată pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, societatea umând să plătească o amendă penală de 380.000 lei, respectiv 200 de zile amendă, suma corespunzătoare unei zile amendă fiind de 1.900 de lei.

În plus, judecătorii au mai decis ca părinţii şi fraţii copilului care a murit după ce a inhalat gaze de la o sondă să primească daune morale în valoare de 135.000 de euro, câte 35.000 de euro mama şi tata şi câte 13.000 de euro cei 5 fraţi.

Complementar, judecătorii au decis suspendarea activităţii la sonda din Ariceştii Rahtivani, pe o perioada de şase luni, de la data rămânerii definitive a sentinţei.

Decizia nu este definitivă, având drept de apel în termen de zece zile de la comunicare.

Procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au au dispus trimiterea în judecată a SC OMV Petrom SA sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ucidere din culpă, în ianuarie 2016.

Potrivit procurorilor, la data de 27 februarie 2014 a fost identificat cadavrul unui minor, la aproximativ 17 centimetri de capătul liber al unei conducte ce deriva din coloana de exploatare a unei sonde de extracţie a ţiţeiului aparţinând SC OMV Petrom SA, situată la circa 100 de metri de ultima casă a satului Ariceştii Rahtivani, judeţul Prahova, sat în care locuia copilul.

“Din probatoriul administrat în cauză a rezultat că moartea minorului a fost violentă şi s-a datorat insuficienţei respiratorii acute survenită în cursul unei intoxicaţii acute, accidentale, cu gaze de sondă, rezultate în atmosferă prin derivaţia din coloana de exploatare a sondei Ariceştii Rahtivani. Inhalarea de către victimă a gazelor de sondă a fost posibilă întrucât locul în care se aflau ventilul şi capătul derivaţiei din coloana de exploatare a sondei Ariceştii Rahtivani nu era împrejmuit şi nici semnalizat în mod corespunzător aşa cum inculpata, societatea comercială anterior menţionată, ar fi trebuit să procedeze”, a arătat Ministerul Public.

Citește și: