Departamentul Corespondenţi
490 vizualizări 17 oct 2018

Procurorii din Vrancea împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SCCO Vrancea au făcut, marţi, şapte percheziţii domiciliare pe raza judeţului Vrancea, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de persoane, potrivit unui comunicat transmis miercuri de DIICOT.

Concomitent, Unitatea de Sclavie Modernă a Poliţiei Metropolitane din Londra a făcut opt percheziţii la imobilele utilizate de către membrii grupurilor infracţionale din capitala Marii Britanii.

Toată acţiunea a avut loc în cadrul unei echipe comune de anchetă între autorităţile judiciare din România şi Regatul Unit al Marii Britanii.

În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2015 - 2018, 12 suspecţi au constituit un grup infracţional organizat care a avut ca scop racolarea de persoane cu posibilităţi financiare reduse, pe care le-a transportat în Marea Britanie, unde au fost angajate ca personal necalificat în domeniul construcţiilor civile.

Potrivit statisticilor, numărul victimelor traficului de persoane a crescut cu aproape 27% în 2017 faţă de 2016. Cele mai multe victime sunt tinere care sunt ademenite cu un loc de muncă în străinătate sau cu o poveste de dragoste.

”Astfel, membrii grupului au racolat, transportat şi găzduit pe teritoriul statului englez sute de persoane, marea majoritate din România, pe care, prin inducere în eroare şi abuz de autoritate, uneori prin violenţă, lipsire de libertate şi reţinerea documentelor de călătorie, le-a obligat să muncească, în folosul lor. În acest fel, membrii grupului au obţinut în ultimii 2-3 ani suma de cca. 210.000 lire sterline. În fapt, membrii grupului infracţional au intermediat, pentru alţi cetăţeni români, încheierea unor contracte de muncă în diferite domenii de activitate, în special în construcţii, oferindu-le salarii mult mai mici decât cele obţinute de la angajator, diferenţa fiind însuşită de către aceştia în mod ilegal. De asemenea, victimele au fost cazate în condiţii insalubre, iar hrana insuficientă”, arată DIICOT.În urma percheziţiilor, au fost găsite şi confiscate 6 autoturisme, 12.850 de lire sterline, peste 126.000 de lei, 500 de grame de bijuterii din aur, mai multe laptopuri şi telefoane mobile, precum şi documente şi carduri bancare emise de către autorităţile din Marea Britanie.

În urma percheziţiilor, au fost găsite şi confiscate 6 autoturisme, 12.850 de lire sterline, peste 126.000 de lei, 500 de grame de bijuterii din aur, mai multe laptopuri şi telefoane mobile, precum şi documente şi carduri bancare emise de către autorităţile din Marea Britanie.

O grupare care obliga români să lucreze în Anglia în condiţii mizere, destructurată

”Conform legislaţiei române, suspecţii sunt cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane şi spălare de bani, iar, conform legislaţiei britanice, pentru săvârşirea infracţiunii de sclavie modernă. În urma acţiunii desfăşurate de către autorităţile judiciare din România şi Regatul Unit al Marii Britanii, au fost depistate patru persoane pe raza judeţului Vrancea şi 8 persoane pe teritoriul Angliei, respectiv Londra. La locaţiile percheziţionate au fost identificate 35 de victime dintre care 7 au fost incluse în mecanismul de referinţă a victimelor traficului de persoane”, adaugă procurorii.

Acţiunea s-a desfăşurat în cadrul unei echipe comune de anchetă denumită Operaţiunea Cardinas (2016-2018).

Secţia Consulară a Ambasadei României la Londra a susţinut acţiunea, asigurând emiterea documentelor provizorii pentru cei care nu deţineau astfel de acte.

Foto: Poliţia Română

Citește și: