218 vizualizări 24 oct 2010

UPDATE: Cei cinci turişti blocaţi în Munţii Făgăraş au fost recuperaţi de salvamontişti

Cei cinci turişti care au rămas blocaţi, duminică, sub o stâncă, în Munţii Făgăraş, la aproximativ 2.000 de metri altitudine, au fost recuperaţi de către salvamontişti, starea lor fiind bună şi neavând nevoie de intervenţia medicilor.

Şeful Serviciului Salvamont Cârţa, Virgil Grosaru, a declarat că echipajele de salvamontişti au reuşit să îi recupereze din Munţii Făgăraş, de la aproximativ 2.000 de metri altitudine, pe cei cinci turişti rămaşi blocaţi, fiind vorba de tineri cu vârste de 21 şi 22 de ani, din Bucureşti.

"Am ajuns la ei şi am văzut că ajunseseră într-o zonă de unde nu mai puteau nici urca, nici coborî. Am considerat că este mai sigur să îi coborâm pe versantul sudic, prin partea judeţului Argeş, unde vremea este mai bună şi nu s-a format gheaţă. Dacă am fi coborât cu ei către Bâlea Lac, operaţiunea ar fi fost mult mai dificilă", a spus Grosaru.

Potrivit acestuia, cei cinci tineri nu au suferit răni şi nu au avut nici alte probleme medicale, nefiind necesară intervenţia medicilor sau transportarea lor la spital.

Virgil Grosaru a afirmat că foarte mulţi turişti se aventurează mai sus de cabane deoarece vremea este frumoasă şi nu îşi dau seama de pericolele care există pe munte.

"În această dimineaţă (duminică dimineaţa - n.r.) am mai oprit din drum un grup de 12 oameni care ar fi vrut să urce pe munte, cu pantofi de oraş, complet neechipaţi. Acest lucru nu se poate pentru că pe creastă este un strat de gheaţă pe care nu se poate circula fără colţari, piolet şi coardă. Chiar dacă ai echipament îţi trebuie şi experienţă în astfel de situaţii ca să te poţi descurca acolo", a adăugat Virgil Grosaru.


Salvamontiştii sibieni au pornit, duminică dimineaţă, într-o acţiune de salvare a cinci turişti care au rămas blocaţi sub o stâncă, în Munţii Făgăraş, la aproximativ 2.000 de metri altitudine.

Potrivit şefului Serviciului Salvamont Cârţa, Virgil Grosaru, echipele de salvamontişti au pornit din Bâlea Lac pentru a salva cinci turişti blocaţi în Munţii Făgăraş, în zona denumită Vârful Paltinul.

"Nu ştim deocamdată de unde sunt. Am fost doar sunaţi că sunt blocaţi sub o stâncă. Turiştii au plecat în această dimineaţă de la Bâlea Lac, dar au ajuns pe zona plină de gheaţă de pe versantul nordic şi nu mai pot pleca pentru că nu au echipament de iarnă", a declarat corespondentului Mediafax, Virgil Grosanu.

Potrivit sursei citate, zona este extrem de pericoloasă din cauza stratului de gheaţă, însă este accesibillă turiştilor.

"La Bâlea Lac se poate ajunge încă cu maşina deoarece Transfăgărăşanul este încă deschis. Turiştilor le este foarte uşor să ajungă pe munte, dar din zona cabanelor nu ar mai trebui să se aventureze. Pe munte nu a mai nins, dar de la zăpada precedentă şi ploile care au urmat s-a format un strat de gheaţă pe care nu se poate merge decât cu colţari şi piolet. Cei mai mulţi turişti care urcă nu au astfel de echipament. Nimeni nu ar trebui să urce mai sus de 1.500 - 1.700 altitudine", a mai declarat Virgil Grosaru.

Potrivit acestuia, numărul turiştilor care urcă fără echipament de iarnă în zona înaltă a muntelui este alarmant de mare.

Cei cinci turişti care nu mai pot înainta vor fi coborâţi la Bâlea Lac.

Departamentul Corespondenţi, corespondenti@mediafax.ro

Citește și: