Biro ATTILA
129156 vizualizări 14 nov 2014

Am pornit această investigaţie jurnalistică de la următoarele date:

- statisticile finale ale BEC arată că 965.022 alegători au votat în ţară, în primul tur, pe listele suplimentare;

- o analiză a rezultatelor electorale, realizată de portalul romaniacurata.ro, arată că majoritatea alegătorilor care au votat pe listele suplimentare au pus ştampila pe Victor Ponta;

- potrivit analizei citate, numărul mare de alegători de pe listele suplimentare ridică serioase semne de întrebare legate de posibilitatea existenţei fraudelor electorale.

De exemplu, judeţul Olt nu este un centru universitar important şi nici nu este unul dintre judeţele turistice ale României. Cu toate acestea, 28.542 de voturi au fost înregistrate pe listele suplimentare. Asta înseamnă 12,86% din totalul voturilor exprimate, peste media naţionala de 10,08%.

Sub pretextul unei verificări de ultimă oră din partea partidului, raportorul PSD Marian Penescu a vizitat ieri comunele Leleasca, Bărăşti, Topana şi Făgeţelu. Cu un cadou simbolic pentru primari, raportorul a verifcat starea de fapt înainte de alegeri. Raportorul le-a cerut primarilor să spună cum se pregătesc pentru ziua de dumincă şi pe ce cifre mizează. Fiecare dintre cei patru a raportat că va folosi maşini, lista suplimentară şi urna mobilă.

„Păi ce, ăia de pe suplimentară au venit singuri? Nu vin singuri”

Foto: Primarul Ion Neagu, din comuna Leleasca

Comuna Leleasca, Olt. Din cei 1166 de alegători prezenţi la urne, 352 au votat pe listele suplimentare, iar 863 pentru premierul Ponta, adică 75%. Comuna este condusă de Ion Negreanu, primar PSD. Ne-am întâlnit cu el în comună. Ne-a spus că aleargă pentru campanie. Iniţial a fost reticient cu raportorul PSD când a venit vorba de pregătirile pentru runda finală de duminică. Când l-am întrebat de maşini a spus că are, dar că nu s-ar supăra dacă ar primi una cu numere străine, că maşinile pe care le-a folosit în primul tur sunt cunoscute de adversari. Cât despre lista suplimentară: „Păi ce, ăia de pe suplimentară au venit singuri? Nu vin singuri”.

Raportor: Dumneavoastră aţi stat foarte bine.

Primar: Da, aproape 75% cu prezenţă 94%.

Raportor: Oioioi!

Primar: Alergăm, domnule, uitaţi! Sunt terminat.

Raportor: Pe duminică cum aveţi organizarea? Aveţi tot, maşinile, tot pregătit?

Primar: Avem tot. Adică oamenii vin la vot… nu avem pregătit. Vedem rezultatul.

Raportor: Da` ce au zis după dezbatere acuma?

Primar: Oamenii au prins semnalu. Ăla e slab, e gol. Aleargă ăştia ca să ţină baronii ăia din spate ai lu... ai lor...

Raportor: Da, corect.

Raportor:  Am văzut că aţi avut foarte bun şi pe asta suplimentară. Aia a mers bine.

Primar: A mers. În locu' ălora am adus pe ăilalţi, că nu toţi sunt în sat. Sunt mulţi plecaţi în afară. Compensez cu ăia. Păi ce, ăia de pe suplimentară au venit singuri? Nu vin singuri. Sunt mulţi plecaţi. În fine..

Raportor: Deci nu aveţi pe sâmbătă, duminică, ceva că putem, ştiu eu, dacă aveţi nevoie, o maşină în plus, ceva?

Primar: Da! Da' nu e rău, că dacă e cu numere străine, că ăştia le cam ştie pe ale noastre. Le cam ştiu.

Raportor: Câteva acum?

Primar: Nu se ştie. Îi aduce . Sunt pe sectoare oamenii. Care mai e câte un bătrân, colea, colea..

„Eu am vorbit cu un procuror Bărbulescu. Lidia Bărbulescu, dacă o ştii, care s-a luat cu chioru`"

Foto: Vergil Gealapu, primar Bărăşti-Olt - linia1.ro

Comuna Bărăşti, acelaşi judeţ: 1398 alegători la urne în primul tur. 466 au votat pe listele suplimentare, 59 cu urna specială, 914 voturi pentru Ponta. Comuna este condusă de Gealapu Vergil - PSD. La ora 18 îl găsim la primărie. L-am sunat de pe drum. Ne aştepta acolo cu viceprimarul. În aşteptare, au încins un mic joc de table. Intrăm direct în subiect. Ne spune că are tot ce îi trebuie, dar are o mare problemă. Medicul din localitate a fost citat de procurori după ce adversarii din campanie au depus o plângere legată de numărul mare de alegători la urna volantă. Ne spune că a contactat un procuror şi că ar fi vorba de soţul Lidei Bărbulescu, care este procuror în Olt. Într-adevăr, soţul fostei judecătoare ICCJ apărea în 2013 ca procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt, dar pe siteul parchetului nu mai apare în 2014 în lista celor care şi-au depus o declaraţie de avere.

Redăm dialogul cu primarul Gealapu Vergil

Raportor: Pe duminică, totul pregătit, aveţi nevoie de ceva?

Primar: N-avem nevoie de nimic, tată. Avem nevoie de linişte.

Raportor: Şi la dumneavoastră.. aveţi probleme cu ăştia de la ACL că….

Primar: Da` ce treabă avem noi?! Da` e altă treabă. Ajung la domnu` Dragnea? Uite care-i treaba: noi am făcut, am avut la urna volantă 70-80 de cereri şi, acu', nenorociţii au reclamat-o pe doctoră că le-a dat la ăştia adeverinţele medicale şi e chemată mâine dimineaţă la Parchet.

(se opreşte): Ia închide, mă, uşa aia.

Raportor: Dar cine a făcut, ce a făcut?

Primar: Nenorociţii ăştia de la ACL au reclamat că noi am fost primii pe judeţ la urna mobilă, că am avut 80 de cereri pentru bătrâni acasă cu urna volantă. Înţelegi? Alea 80 toate au fost ale noastre, ale PSD-ului. Că de aia le-am făcut. Şi acuma o chemă pe doctoră că de ce le-aţi dat? Şi ea se duce mâine.

Primar: Eu am vorbit cu un procuror Bărbulescu. Lidia Bărbulescu, dacă o ştii, care s-a luat cu chioru`, Bărbulescu dacă o ştii, o ştii?

Primar: Soţul ei e procuror la Slatina. Mâine dimineaţă doctora şi vicele meu să meargă să vorbească la procuror..

Raportor: Da, transmitem şi noi mai departe.

Primar: Asta-i treaba. Înţelegeţi?! Au umflat-o la vot. Duminică, eu am avut trei plângeri din alea, plângeri penale, prostii din alea. Nu mă… dar trei am.

Primarul zelos: „Eu vreau duminică să am 150% prezenţă la vot"

Primarul are un target impresionant pentru alegerile de duminică.Vrea să aducă toţi alegătorii din comună şi încă 50% în plus. Dar vrea şi el ceva. Vrea un ajutor, vrea bani.

Primar : Eu vreau duminică să am 150% prezenţă la vot. Am mobilizat toţi orăşenii care stau la mine în comună să vie la vot.

Raportor: Foarte bine, foarte bine.

Primar: Da` dacă nu m-or ajuta cu bani să pun şi eu asfalt în comună…

Raportor: Domnu` primar…

Primar: Păi eu am avut 120% prezenţă. Am fost primul în judeţ.

Raportor: Am venit să vă arătăm că sunteţi acolo.

Primar: Primu' am fost pe judeţ.

Arendaşul Lucică este cel care „dă şi pacheţele, dar după ce…”

Operaţiunea lui e pusă la punct. Are şi un băiat de nădejde. Lucică - Matra este cel care dă benzina şi motorina, dar şi pacheţelele. Pacheţelele urmează să fie date „după”, ne spune primarul. Aflăm despre Lucică faptul că e arendaş în comună. „Lucică” este Lucică Naş, patronul companiei Matra, despre care presa locală a scris că este abonată la contractele cu statul. Aşa cum povesteşte şi viceprimarul din Bărăşti, este fost pedelist racolat de PSD.

Relevant este următorul dialog dintre primar şi raportor:

Raportor: Maşină, ceva vă mai trimitem? Că mai avem.

Primar: Ca să ce? Să car?

Raportor: Da.

Primar: Noooo, avem noi. Avem şi un băiat al nostru aici în comună căruia i-am promis că-i asfaltez primu` drum la el, acasă. Lucică, Matra, ai auzit de el? De la Scorniceşti?

Raportor: Matra? Nu ştiu, ştiu.

Viceprimar: Ăsta a fost al PDL-ului, dar l-am luat noi şi acuma e al PSD-ului.

Primar: Ne-a dat motorină, ne-a dat benzină. Adică de asta zic că e Lucică acolo. Când o ieşi să îmi daţi 5-6 miliarde imediat ca să-i asfaltez omului. Să vadă imediat… adevărat.

Raportor: El e aicea în comună sau cum?

Primar: Da, are teren în arendă.

Primar (vorbeşte în şoaptă): El dă şi pacheţele, dar după ce …


„Mă, dar tu să nu fii de la DNA?”

Primarul Gealapu Vergil intră şi într-o mică analiză media. Se raportează la unele televiziuni drept ale noastre, ale PSD. Este nemulţumit că ele nu au fost destul de agresive. După 15 minute de dialog devine suspicios şi îl bănuieşte pe raportorul de la centru că este procuror DNA. Bănuielile îi sunt însă înlăturate.

Primar: Să vedem şi în seara asta, ăştia ai noştri de la Antena 3, de la România TV trebuiau să iasă şi să spună aşa: „Bă, fraţilor: vine americanu`, vine neamţu`, vine rusu`, vine ăsta. Iohannis se duce şi alege din patru doi şi să duce la doi. Mă, nu trebuie să negocieze cu toţi patru? De ce nu s-a dus la patru televiziuni ale noastre? E frică de televiziunile noastre. Trebuia să iasă ăştia, bă, nene.

Raportor: Ies, ies. Păi nu au ieşit pe România Tv a lu` Ghiţă praf?

Primar: Păi a ieşit aia, Şandru, coada, şopârlă. Mă, dar tu să nu fii de la DNA? Ia dă legitimaţia să vedem.

Raportor: Păi ce, mergem noi pe din astea?

Viceprimar: 1 milion de voturi e diferenţă între ei.

Raportorul încheie discuţia şi se pregăteşte de plecare. Pe hol cei trei participanţi reiau discuţia despre dosarul penal în care a fost citată „doctora”. Primarul nu se îngrijorează, are panul B. Dacă nu merge cu urna mobilă, atunci pur şi simplu îi va căra cu maşina la urne pe cei care urmau să fie pe lista cu urna mobilă.

Raportor: Mâine la ce? Unde?

Primar: Se duce la procurorul Bărbulescu cu doctora.  E chemată doctora cu fişele la toţi ăştia 80.

Raportor: Cine se ocupă de el, dosarul ei?

Primar/viceprimar: Procuroru Lily, Lily, cu L, Linca.

Raportor: De unde?

Primar: De la Olt

Raportor: Parchetul Tribunalului, ce parchet? Şi a făcut reclamaţie cine? Ăia…

Primar: Nenorociţii de la ACL.

Viceprimar: Telefonic.

Primar: Telefonic? Nici să nu se ducă dacă e telefonic.

Raportor: Eu dau mai departe.

Primar: Chiar dacă nu merge cu asta, îi duc cu maşina. Ştiu ce am de făcut.

Raportorul pleacă din Băneşti fiind încredinţat de primar că victoria fără drept de apel a PSD este iminentă.

„Numa acuma am băgat dreacu 50 cu urna volantă”

Foto: Constantin Popescu, primar Făgeţelu Sursa: linia1.ro

Comuna Făgeţelu, 749 voturi în total, 352 de voturi pe lista suplimentară. Algerile fiind câştigate în primul tur de Victor Ponta cu 520 voturi. Comuna este condusă de Constantin Popescu, evident primar PSD. La ora 17 nu îl mai găsim la primărie. Este acasă, cunoscută în localitate drept casa cu tractorul în curte. Deschidem discuţia cu el. Face o analiză a partidului. Nu este foarte muţumit de PSD. Se plânge că are majoritatea în Parlament, dar nu face legi serioase. E însă mândru de Ponta pentru că “i-a dat-o bine” sasului Iohannis în dezbateri.

Cât despre operaţiunea de Dumincă ne asigură că totul va merge uns. La precedenta rundă a lucrat cu cap. „Numa acuma am băgat dreacu 50 cu urna volantă. Sunt bolnavi. Le iau adeverinţe tot cu acte în regulă. Pă' cerere. Nu lucrăm ca să ne dea ăştia în gât, dă-i în p…. Dacă o facem, o facem cu cap”, ne explică primarul.

Aducem în discuţie maşinile. Spune că are „destule personale” şi că aşa „cum m-am descurcat, o să mă descurc”. Îşi evaluează pozitiv rezultatul la suplimentară: „Pe suplimentară am adus, am adus. Am pe cei care ştiu că trebuie să vină. Am şi mulţi cu buletine de oraş”.

Îl întrebăm câte maşini are. Ne spune că are. „Am două secţii. Băgăm noi, consilierii locali, viceprimaru', primaru'. Băgăm noi, ca de obicei”, spune primarul.

La final devine legalist. Se plânge de primarii care fac arierate. „Eu, de exemplu, nu am avut arierate, dar sunt unii care au şi se plâng că nu au bani de salarii. Eu i-aş da afară. Eu nu pot să fac ce face ală că ştiu că e ceva ilegal. Dar el face arierate şi e ceva palpabil. Eu fac legal, dar cine suferă?”

„După 12 gata, hai. Îi scot pe toţi. Unu nu rămâne"

FOTO: Gheorghe Barbu, primar Topana

Topana, 580 de voturi, aproape jumătate pe lista suplimentară - 395 de voturi pentru Victor Ponta. Primar este Gheorghe Barbu - PSD. Nici pe el nu l-am găsit la primărie care la orele amiezei era închisă. Ne raportează că vrea să aducă 150 de persoane în plus. Pe dumincă planul este pus la punct. Alegătorii vor fi lăsaţi să se odihnească până la 12, după care toţi sunt îmbarcaţi şi duşi la urne. Ne spune că totul se face cu maşini mici, nu cu microbuze.

Are, însă, un spin în coastă acelistul din sat care e cam agitat. Dar primarul spune că îl va rezolva. Are experienţă. La europarlamentare a avut observatori. Amuzat, ne spune că aceştia au venit cu maşina din Slatina, dar nu au mai avut cu ce să se întoarcă. Nu detaliază, dar raportorul de la centru nu crede că a fost ceva tocmai paşnic.

Relevant este următorul dialog între trimisul de la centru şi primar:

Raportor: Pentru duminică voiam să vă întreb cum sunteţi? Putem să vă mai ajutăm pe ultima sută de metri?

Primar: Suntem organizaţi, avem totul stabilit. Facem treabă.

Raportor: Deci nu aveţi nevoie de ceva urgent.

Raportor: Aveţi oameni, maşini...

Primar: Tot, tot, tot

Raportor: Am văzut că la dumneavoastră sunt 395. Cam tot atât...

Primar: Cred că o să fie 150 în plus

Raportor: Da dumincă cum faceţi?

Primar: Avem responsabili şi merg din casă în casă şi îi cară.

Raportor: Da, bun, foarte bine.

Primar: Data trecută au fost mai multe partide…

Raportor: Şi la maşini ce aveţi?

Primar: Avem maşinile noastre pentru oameni

Raportor: Să fiţi atenţi, nu cu microbuze...

Primar: Nu, nu maşini mici. Sunt oamenii de aici.

Raportor: Aţi văzut câtă vâlvă s-a făcut. Dar aici nu cred că vine cineva.

Primar: Ei, ba da, la europarlamentare au fost. Au venit observatori de la Slatina. Da nici nu o să mai calce pe aici. Au venit cu maşina şi au plecat pe jos atunci. Au stat toată noapte aici că nu au mai avut cum să plece

Raportor: Problema e că a fost dezbaterea de ieri şi trebuie fiecare vot… fiecare vot

Prima: Noi aici ne descurcăm

Raportor: Pe asta pe suplimentară mai puteţi băga ceva?

Primar: Şi aici băgăm. Creşte număru.

Raportor: Pe ăia 100 din străinătate

Primar: Ăia rămân nevotaţi. Completăm la ăştia pe suplimentare. Îi ajutăm pe ăştia. Am făcut calculul

Raportor: Foarte bun. Da cu colegii din comunele, de la Leleasca vă coordonaţi cumva?

Primar: Nu, nu ne deranjăm. Nu ne luam unii de la alţii. Eu le-am spus ăstora care nu vor cu noi să meargă în comuna alăturată unde e un alt partid că le face bine

Raportor: Câte maşini aveţi?

Primar: Vreo cinci, şase. Avem câte una pe secţie. Duminică am zis că îi lăsăm până la amiază să nu îi deranjăm.

Raportor: Da, da, să nu se enerveze

Primar: După 12 gata, hai. Îi scot pe toţi. Unu nu rămâne

Raportor: Deci cât ziceţi că faceţi?

Primar: Cam 550 zic eu

Raportor: Bine domnu primar, vă mulţumesc.

Primar: Vedem luni.

Raportor: Pentru carburant aveţi tot?

Primar: Da, da. Cu comisia, ăla de care vă ziceam, dar îl rezolv eu

Raportor: Păi rezolvaţi.

Primar: Da, rezolv, ştiu ce am de făcut.

Raportor: Da, ăla de unde-i?

Primar: De la ACL

Raportor: Se dă pe brazdă.

Primar: Da, păi îl scot afară să fumeze (zâmbeşte) ca să putem lucra.

Ce spune legea

Deşi nu există o un articol în codul penal care să conţină sintagma de turism electoral, legea penală are o serie de sancţiuni care se circumscriu. Un exemplu ar fi articolul 386 indice (1) care spune că „oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.”

În schimb, dacă vorbim de listele suplimentare şi urna mobilă, dacă se dovedesc fraude, acestea intră sub incidenţa legii penale.

În privinţa turismului electoral, în 2009, Dan Nica de la PSD a propus un articol de lege care era astfel formulat: Mijloacele de transport folosite pentru turism electoral sunt supuse confiscării. Legea nu a mai fost adoptată.

Posbil traseu electoral la Gorj: cele 9 secţii minune

Oltul nu este singurul caz în care s-au înregistrat anomalii ale votului pe lista suplimentară. În judeţul în care Victor Ponta a fost ales deputat în 9 secţii de votare care au înregistrat un număr ridicat de alegători pe listele suplimentare, scrutinul a fost câştigat de premier chiar şi în secţiile conduse de primari PNL. gândul a realizat şi o hartă a celor 9 secţii de votare care se află pe acelaşi traseu ce poate fi uşor parcurs cu maşina.

În Gorj, în 9 secţii de votare care apar în topul secţiilor unde s-au înregistrat cele mai multe voturi pe listele suplimentare, Victor Ponta a câştigat votul. Cele 9 secţii se afla pe un traseu care poate fi parcurs cu maşina în 2 ore şi 28 de minute. Media voturilor pe liste suplimentare este de aproximativ 100 de voturi. Un calcul simplu arată că dacă un grup de 100 de alegători ar fi transportaţi din secţie în secţie şi la vot ar avea nevoie în medie 30 de secunde acest traseu poate fi parcurs în 11 ore.

Harta traseului cu cele 9 secţii de votare

Potrivit rezultatelor finale furnizate, luni dimineaţă, de Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Gorj, în acest judeţ Victor Ponta, care este şi deputat de Târgu Jiu la al treilea mandat, a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale, fiind votat de 80.670 de persoane (50,25%), în timp ce candidatul ACL Klaus Iohannis a strâns 39.137 de voturi (24,38%).

Pe locul al treilea se află Elena Udrea, cu 9.387 de voturi (5,84%), la mică distanţă, cu 9.075 de voturi (5,65%), fiind candidatul independent Călin Popescu Tăriceanu.

Consiliul Judeţean Gorj este condus de către Ion Călinoiu. Acesta a declarat în urmă cu două săptămâni că anchetele DNA trebuie oprite în timpul campanie electorale. „Nu trebuie implicată justiţia în campania electorală, trebuie să se realizeze aceste lucruri de verificare a celor ce au încălcat legea şi care sunt suspecţi de a fi vinovaţi prin încălcarea legii să o facem foarte limpede după campania electorală. Trebuie să oprim acest fenomen tocmai ca justiţia să nu simtă că are vreo presiune asupra sa bazându-se în continuare pe un principiu pe care ni-l dorim cu toţii, prezumpţia de nevinovăţie”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu.

Directorii de deconcentrate în timpul programului la şedinţa de campanie a PSD

Presa locală a notat că pe 4 noiembrie toţi şefii de instituţii deconcentrate din Gorj au fost convocaţi la sediul PSD pentru o şedinţă operativă. Chiar preşedintele CJ Gorj a recunoscut că şefii instituţiilor publice au fost chemaţi pentru un instructaj legat de campanie electorală pentru turul 2. “Directorii sunt cei care au spus că îl susţin pe Victor Ponta şi era nevoie de un cadru organizatoric performant pentru că majoritatea românilor ne dorim un preşedinte pentru toţi românii”, a declarat Ion Călinoiu. Un reportaj difuzat de o televiziune locală demonstreză că directorii instituţiilor publice participau la şedinţa PSD în timpul progamului pentru care sunt plătiţi din bani publici.

Mircea Govor anchetat de DNA

Tot pe 4 noiembrie în Satu Mare primari, consilieri, directori de deconcentrate sau directori de şcoli, toţi au fost puşi pe lista neagră de PSD. Preşedintele organizaţiei şi vicepreşedinte al CJ, Mircea Govor, a convocat, pe 4 noiembrie, o şedinţă de criză în care i-a ameninţat pe aceştia cu demiterea şi tăierea fondurilor, dacă în turul II Victor Ponta nu va câştiga alegerile. După ce gândul a prezentat înregistrarea, DNA s-a autosesizat şi îl anchetează pe Mircea Govor pentru corupţie. 

A contribuit: Karin Frone - editor video

 

Citește și: