Andrei Luca POPESCU
123309 vizualizări 17 mai 2017

În ţara cu penultimul salariu din Europa, dar în care găseşti la fiecare colţ de stradă o maşină de lux, unde mulţi îşi fac rate la bancă pentru a-şi lua „ultimul model” de orice, cel mai nou şi mai scump model de iPhone poate părea o necesitate. Nu e clar dacă din nevoi tehnice şi de performanţă, sau mai degrabă pentru imagine şi prestanţă. Nu este de mirare deci că 35 de instituţii de stat din România şi-au achiziţionat din bani publici sau din fonduri europene cel puţin un iPhone 7, unele ajungând chiar la peste 10 bucăţi, acolo unde au fost mai mulţi bani şi mai mulţi şefi sau angajaţi merituoşi.

Ştirea din aceste zile, că Primăria Caracal şi-a cumpărat mai multe iPhone 7, pentru că sunt bune şi ţin mai mulţi ani, a făcut furori pe reţelele de socializare. Primăria a plătit în total, în perioada martie-aprilie 2017, 30.502 lei, adică în jur de 6.800 de euro, pe 10 iPhone 7 şi iPhone 7 Plus (de 32 GB şi 128GB, culorile negru, JetBlack şi Gold), conform anunţurilor publicate în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP). Primarul PSD Dumitru Liviu Radu nu mai poate fi contactat pe acest subiect, secretara domniei sale închizând telefonul în faţa insistenţelor Gândul: „Nu este momentan. Nu ştiu să vă spun când revine, săptămâna aceasta e posibil să nu revină la birou. Este la nişte cursuri”.

Totuşi, Caracal nu e singur. Caracal e într-o companie selectă, alături de alte peste 30 de instituţii de stat care începând cu septembrie 2016, când iPhone 7 a fost lansat în România, şi până în prezent, şi-au luat astfel de telefoane pe care au plătit între 2.700 de lei şi 4.800 de lei bucata, în funcţie de dotarea telefonului şi oferta prinsă la comercianţi.

Pionierii iPhone-ului 7 de stat: Curtea de Conturi, Agerpres, Politehnica şi Universitatea Naţională de Arte

Ironia sorţii iPhone-ului 7 în dotarea statului român este că prima instituţie publică ce şi-a achiziţionat acest model în România a fost chiar Curtea de Conturi, adică cea care verifică temeinicia şi legalitatea achiziţiilor tuturor celorlalte instituţii de stat. Şi nu oricum. La doar trei zile de la lansarea oficială în România a iPhone 7, care a avut loc pe 23 septembrie 2016, Curtea de Conturi a lansat anunţul în SEAP, la ora 17:03, că îşi doreşte două iPhone 7 cu memorie de 32GB, adică cel mai modest model. Fix 40 de minute mai târziu, Vodafone România venea cu o ofertă de nerefuzat: 2.500 de lei bucata.

Aproape o lună mai târziu, pe 21 octombrie 2016, a doua instituţie de stat care şi-a luat iPhone 7, modelul Plus, culoarea neagră, cu memorie de 128 GB, a fost agenţia de ştiri Agerpres, care a plătit 3.770 de lei pe el, la firma iStyle. Telefonul este folosit de directorul Agerpres, Alexandru Giboi.

Al treilea posesor de iPhone 7 de stat s-a nimerit a fi Universitatea Politehnică din Bucureşti, care pe 25 octombrie 2016 şi-a achiziţionat un iPhone 7 cu memorie de 32 GB, de pe Cel.ro, contra sumei de 2.874 lei, bani proveniţi dintr-un contract de cercetare, după cum specifică anunuţul SEAP. De atunci, Politehnica a strâns în total 5 iPhone 7, ajungând să facă câte o achiziţie de iPhone 7 în fiecare lună, din martie în mai. S-a preferat auriul şi rozul auriu, precum şi memoria mare, de 128 GB. În total, Politehnica a plătit 15.478 de lei pe iPhone 7 (peste 3.400 de euro), dar şi-a luat şi un iPhone 6 şi un iPhone SE, modele mai vechi şi care au costat sub 2.000 de lei bucata.

După încă vreo două săptămâni, pe 2 noiembrie 2016, al patrulea posesor de iPhone 7 de stat devine Universitatea Naţională de Arte, care a plătit 3.666 de lei la Emag, pentru un 7 Plus Silver, cu memorie de 128 GB.

iPhone 7 de stat, etapa de mofturi şi fiţe. Serviciul Judeţean de Pază Olt: „Vă rugăm să confirmaţi dacă este negru mat… nu vrem lucios”

La Slatina, Serviciul Judeţean de Pază Olt, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Olt, este cel mai nou membru al grupului de elită al instituţiilor de stat cu iPhone 7. Pe 15 mai, două anunţuri de achiziţie de iPhone 7 şi iPhone 7 Plus, cu memorie de 128 GB, au fost lansate de această instituţie în SEAP şi apar ca fiind onorate de Emag, contra sumelor de 3.151 lei, respectiv 3.697 lei. Pe principiul „dai un ban, dar stai în faţă”, paznicii obiectivelor şi clădirilor care ţin de CJ Olt au fost însă foarte pretenţioşi. „Vă rugăm să confirmaţi dacă este negru mat… nu vrem lucios”, au scris ei în primul anunţ, iar în al doilea au insistat: „Vă rog să confirmaţi dacă este black normal .. să nu fie negru lucios, vă mulţumesc”.

Directorul SJP Olt, Emil Popa, este luat total pe nepregătite de vestea că instituţia s-a tocmai s-a înnoit cu două telefoane iPhone 7 pe care a plătit vreo 1.500 de euro: „Nu ştiu să vă spun, că nu m-am ocupat. Eu vin după nuntă, m-am căsătorit şi nu ştiu să vă spun, o să vorbesc cu directorul adjunct, cu şeful de serviciu…”, spune el pentru Gândul.

Câteva ore mai târziu, directorul Emil Popa tot nu i-a dat de cap, dar e sigur de un lucru: „Ce apare pe SEAP acolo, chiar de am fi vrut să luăm, nu am bani prevăzuţi pentru aşa ceva, era imposibil să le achiziţionez. Eu nu am bani prevăzuţi pentru aşa ceva, eu nu aş putea să fac o achiziţie când eu nu am banii aprobaţi de CJ Olt pentru aşa ceva”.

Întrebat cine a făcut totuşi achiziţiile în SEAP, Emil Popa lasă să se întrevadă şmotrul care tocmai a avut loc cu subordonaţii săi pofticioşi de iPhone 7: „Acum ştiţi cum e, se pasează, că am făcut o simulare, şefu’ am intrat, ne-am uitat, că nu ştiu ce… Ştiţi cum e… Au intrat acolo să vadă, îmi zic ei mie acuma, oricum ei sunt şi noi… Am şi hârtiile în faţă. Într-adevăr, au vrut să intre pe acolo, dar vă spun… Eu nu am cum să iau aşa ceva, pentru că nu am niciun leuţ”.

Directorul SJP Olt insistă că anunţurile nu mai există în SEAP şi că achiziţia nu a avut loc de fapt, deşi sistemul electronic îl contrazice: „Eu vă spun că nu. Şi oricum nu am cum să fac aceste achiziţii, să îmi fac probleme de nebun”.

iPhone 7 la sate şi oraşe. „Trebuia să iau un model prost şi de acum 3-4 ani? Este inclusiv o formulă de a compensa echipa”. Cine a prins MEGAOFERTA

Comuna gorjeană Peştişani, din apropiere de Târgu Jiu, este celebră pentru două lucruri: acolo, în satul Hobiţa, s-a născut Constantin Brâncuşi, iar 141 de ani mai târziu, pe data de 3 mai, primarul a plătit aproape 4.000 de euro către Telekom România, pentru un iPhone 7 negru şi unul Rose Gold (roz auriu), cu memorie de 256 GB (cea mai mare disponibilă), la preţul de 1.067 de euro bucata (aproximativ 4.800 de lei), precum şi pentru trei Samsung Galaxy S8 culoare „orchid grey”, la preţul de 859 euro bucata (aproximativ 3.867 lei), conform anunţului din SEAP.

Fost ziarist în presa locală din judeţul Gorj, primarul PSD Cosmin Pigui înţelege cum a devenit un subiect de presă: „Am devenit vedetă. Eu vin din privat, din presă chiar. Nu am folosit decât cel mai bun calculator pentru angajaţii mei de la ziar, scule bune ca să faci treabă bună şi care să şi ţină. Privitor la legalitate, nici nu se poate discuta, transparenţă este la maxim. Diferenţa între mine şi alţii este că eu sunt transparent şi o fac pe SEAP, alţii o fac cu referat de necesitate şi atât, fără sistemul electronic de achiziţii publice”.

Pigui explică pentru Gândul că este prima achiziţie de acest fel de când a venit la primăria din Peştişani, în 2016, şi că a luat această măsură pentru că mai multe telefoane de serviciu i s-au spart sau au probleme tehnice, dar şi pentru că vrea să îşi motiveze subordonaţii care merită şi să le taie celorlalţi care nu-şi fac treaba scuza că nu au cu ce. Unul dintre cei care va folosi un iPhone 7 este chiar el însuşi. Primarul spune însă că telefoanele nici nu au fost încă livrate de Telekom la Peştişani, deşi au trecut aproape două săptămâni.

Trebuia să iau un model prost şi de acum 3-4 ani, care peste 5 ani ce făcea? Am luat un model care este la zi, peste 4 ani nu o să mai fie la zi. Hai să ne uităm la preţuri, nu sunt luate cu nu ştiu ce firmă, cum fac alţii, e luat oficial, legal. M-au sunat unii să le iau şi lor astfel de telefoane, că nu le găsesc la aceste preţuri. Că eu dacă am luat 5, am negociat cu ei. Eu sunt cu cugetul împăcat. În secunda în care s-a scris de mine, alţii au furat sute de milioane de euro”, se apără primarul fost jurnalist, deşi preţurile plătite de el, conform anunţului de pe SEAP, sunt aceleaşi ca şi în magazinele de retail şi sunt cele mai mari plătite de o instituţie publică pentru un iPhone 7, conform anunţurilor din SEAP.

„Am mai multe proiecte europene şi naţionale în derulare şi am o echipă de proiect. Este inclusiv o formulă de a compensa echipa de proiect, în condiţiile în care legile în România nu îţi permit să recompensezi salariaţii dintr-o instituţie publică, să faci o diferenţiere între cei care sunt serioşi şi muncesc”, mai explică Pigui pentru Gândul.

Primarul mai spune că iPhone-urile sunt doar începutul în modernizarea Peştişaniului: „Zilele astea voi dota primăria cu calculatoare, cu laptopuri, pentru că suntem rupţi de realitate, suntem rămaşi în urmă. Azi am început să pun camere în comună, pentru că Poliţia tot vine şi cere imagini de pe drumurile judeţene, pentru anchetele lor. Strategia mea ca primar e modernizarea administraţiei publice. Pe acele telefoane pot să văd şi camerele, pot să îmi fac şi corespondenţa în orice secundă. Inclusiv la consilierii locali le voi lua tablete, ca să nu mai fac atâtea seturi de hârtii, să stric tonere şi oameni pentru o şedinţă de consiliu local”.

Cu asemenea dotări tehnice de ultimă generaţie, primarul Cosmin Pigui crede că nu vor mai exista scuze din partea subordonaţilor care nu-şi fac treaba, iar Peştişaniul va merge uns: „Vreau ca angajaţii primăriei să nu mai poată veni în faţa mea, să-mi spună că nu au putut să facă ceva, pentru că nu au avut imprimantă, că nu le merge calculatorul, internetul, nu ştiu ce. Vreau să nu mai aibă argumente să-mi spună că nu-şi pot face treaba. Şi în rest îi pun să facă bani, să aducă mult mai mulţi bani decât costă aceste telefoane”.

Comuna gorjeană nu este însă singura care se dotează cu telefoane mobile de lux. La sute de kilometri distanţă, în judeţul Maramureş, comuna Remetea Chioarului, de lângă Baia Mare, este fană Android pe telefon, însă nu poate renunţa nici la Apple: s-a înnoit pe 13 aprilie cu un Samsung Galaxy S7 Edge Black, un Samsung Galaxy S8 Plus Black, un Samsung Galaxy J5 DS Black, dar şi un laptop Apple Macbook Air 13. Nota de plată a fost de 10.500 de lei (peste 2.300 de euro), plătiţi către Repka Electronics din Baia Mare. Pe 15 mai, primăria maramureşeană şi-a luat şi trei huse, ca să nu le stea telefoanele de lux în praf, precum şi o baterie de Samsung. Cost total, încă 993 de lei.

Până să prindă pasul cu tehnologia nou achiziţionată, la primăria Remetea Chioarului dacă suni pe fix, intră faxul, iar primarul PMP Călin Ovidiu Petrică nu a putut fi contactat de Gândul, nici măcar pe Facebook, pentru a explica dihotomia Android-iOS din comuna pe care o conduce.

O altă comună care şi-a luat un iPhone 7 Plus, auriu, cu memorie de 32 GB (cea mai mică disponibilă) este Celaru, din judeţul Dolj, care a plătit 3.193 de lei pe 12 aprilie, la Flanco. Primarul PNL Lucian Lion nu a putut fi contactat de Gândul.

La Copşa Mică, la primărie, un iPhone 7 Silver de 32 GB a ajuns pe 9 decembrie 2016, de la Emag, contra sumei de 2.775 lei (probabil o ofertă cu reducere, preţul depăşind de obicei 3.000 de lei).

Megaoferta s-a strigat însă la Braşov, pe 9 martie 2017, când Serviciul Public Local de Termoficare şi-a achiziţionat cel mai ieftin iPhone 7 din dotarea statului, cel puţin dintre cele cumpărate prin achiziţie publică, pe SEAP: un iPhone 7 Plus 32 GB, culoarea Rose Gold, la doar 979 lei – „ofertă business” de la Orange, unde preţul întreg era de 3.186 de lei.

Cercetătorii şi aeroporturile merg pe iPhone 7. Directorul Institutului de la Măgurele: „Probabil că dacă e cel mai scump, e cel mai avansat”. Ministerul Educaţiei – pachet de 8.700 de euro

Cele mai multe aparate iPhone 7 au fost cumpărate de Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti, aflată în subordinea Ministerului Transporturilor şi care gestionează aeroporturile Otopeni şi Băneasa. Aici, din 6 ianuarie până pe 2 mai 2017, s-au cumpărat 11 bucăţi de iPhone 7 sau 7 Plus, cu memorii de 32GB şi 128GB, cel mai scump costând 3.875 de lei. S-au cumpărat însă şi un iPhone 6S şi unul 6S Plus, modele mai vechi, care au costat 2.353 de lei, respectiv 2.833  de lei. În total, Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti a plătit pe telefoanele iPhone, atât cele model 7, cât şi model 6, 41.055 lei, adică peste 9.100 de euro.

„Nu am idee de ce s-a ajuns la acest telefon, probabil din raţiuni de stabilitate a softului. Eu am iPhone, nu 7, într-adevăr, dar nu sunt fan al acestui model. Numai că este cel mai stabil model şi nu te lasă, nu îţi crapă când ai nevoie. Presupun că din motive de calitate a aparaturii. Nu ştiu la cine au ajuns, personal nu am aprobat vreo achiziţie de iPhone 7, dar s-au achiziţionat conform reglementărilor interne, nu există restricţii. E un model foarte comun iPhone şi de aceea pentru compatibilitate probabil că s-a mers tot pe iPhone. Şi dacă 7 e ultimul model apărut, e logic să se cumpere modelul actual, nu unul vechi”, a explicat pentru Gândul Valentin Iordache, directorul Direcţiei Relaţii Externe din companie, care gestionează comunicarea şi face parte din Consiliul de Administraţie al Companiei de stat.

Iordache spune că personal preferă Blackberry, care i se pare mai bun decât iPhone-ul, însă că deţine un iPhone 6 „care e deja foarte uzat”: „Prefer să aştept până nu o să mai poată şi atunci probabil o să îl schimb şi eu. Probabil că dacă analizez, eu eram cel mai îndreptăţit să am cel mai performant model de telefon, dar nu sunt invidios pe nimeni”, râde directorul de comunicare al Aeroporturilor Bucureşti.

La Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, cunoscut pe scurt drept Măgurele, s-au achiziţionat 5 bucăţi de iPhone 7, din 21 noiembrie 2016 până în luna mai 2017, cel mai scump costând 3.360 de lei, iar cel mai ieftin 2.691 de lei – probabil o ofertă redusă de la Altex. În total, Institutul de la Măgurele a plătit pe cele 5 iPhone 7 achiziţionate suma de 15.468 de lei, adică aproximativ 3.400 de euro.

„S-au luat pentru personalul Institutului şi pentru cei care ţin legătura cu celelalte grupuri din lume, care colaborează la proiectul ELI, cel cu laserul. Nu ştiu de ce s-a ales acest model, e departamentul de IT care face aceste lucruri. Sigur că trebuie luate nişte instrumente care să nu se uzeze moral atât de repede, oricum se uzează moral repede. Probabil că ăsta a fost argumentul. Eu nu mă pricep, dar probabil că dacă e cel mai scump, e cel mai avansat. Deci uzarea morală se va întâmpla cel mai târziu dintre toate”, a explicat pentru Gândul Nicolae Zamfir, directorul Institutului.

Al doilea cel mai scump iPhone 7 din instituţiile de stat din România se află în buzunarul lui Ion Sorin Zgură, directorul Institutului de Ştiinţe Spaţiale, filială a Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei, de la Măgurele. Instituţia a plătit pe un iPhone 7 Plus negru, cu memorie de 128 GB, 4.575 lei, de la firma Eneida Trading.

„Este telefonul meu de serviciu şi a fost achiziţionat printr-un proiect internaţional, în niciun caz din fonduri naţionale, de la buget. A fost cheltuială eligibilă. E telefonul meu. Îl folosesc în special pentru partea de foto, video, noi avem şi un departament media şi ajut colegii cu materiale”, a explicat directorul Ion Sorin Zgură, pentru Gândul, de ce a avut nevoie de un iPhone 7 de o mie de euro.

Ministerul Educaţiei a cumpărat pe 24 februarie 2017 un pachet de la Orange, pe care a plătit 8.700 de euro, bani europeni proveniţi din proiectul SIPOCA 17. De aceşti bani, a primit patru iPhone 7 de 32 GB, la 570 euro bucata, precum şi şase abonamente de telefonie mobilă la 32 euro plus TVA pe lună, plus şase abonamente de internet cu modem la 13 euro plus TVA pe lună.

De asemenea, la UEFISCDI, unitatea din subordinea Ministerului Educaţiei care finanţează proiectele de cercetare şi inovaţia, şi în fruntea căreia s-a întors fostul ministru al Educaţiei Adrian Curaj, s-au cumpărat trei iPhone 7, două aurii şi unul negru, contra sumei totale de 9.871 lei. Primul iPhone 7 de la UEFISCDI a fost achiziţionat de firma Siveco, în cadrul unui proiect finanţat aici – „Dezvoltarea unui sistem în domeniul patologiei digitale 3D cu spectroscopie”.

iPhone 7 în educaţie şi cercetare la stat s-au mai achiziţionat la Universitatea Constantin Brâncuşi din Târgu Jiu (un iPhone 7 Plus 256GB Red Special Edition de 4.508 lei), la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei (iPhone 7 256 GB Black de 3.550 lei), la Universitatea Babeş Bolyai (iPhone 7 negru de 128GB la 3.125 lei) şi la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Maşini şi Instalaţii destinate Agriculturii şi Industriei Alimentare (iPhone 7 Plus negru, de 256GB, la 4.172 lei, de la Romsys Serv).

iPhone 7 la SRI, Armată, Guvern, BNR şi Curtea Constituţională, accesorii timide la alte servicii secrete. DNA şi-a luat husă de piele de 360 de lei

Instituţiile de forţă şi lege ale României au apreciat şi ele oportunitatea achiziţionării unor iPhone 7, câtă vreme legalitatea nu ridica probleme.

Unitatea SRI 0920 din Bucureşti (pe strada Franceză) şi-a luat de la Altex, pe 7 decembrie 2016 un iPhone 7 şi un 7 plus cu 128 GB memorie, plătind 7.497 lei în total. Ulterior, şi-a mai achiziţionat diverse accesorii pentru iPhone 7 - folie securizată, şase încărcătoare auto şi huse de silicon negre pentru iPhone 7 şi 7 plus, plătind încă 665 de lei în total.

Armata a fost mai generoasă. Statul Major General (UM 01575) a achiziţionat pe 7 noiembrie 2016 şase telefoane iPhone 7, 128 GB negru, la preţul de 3.090 lei bucata, de la A.M.S. Expert Consult Total, plătind 18.540 de lei, adică peste 4.100 de euro. Ulterior, s-au mai luat două huse de iPhone 7 de câte 300 de lei şi 6 folii de câte 50 de lei.

Secretariatul General al Guvernului şi-a luat pachet de la Orange, pe 29 noiembrie 2016, plătind 2.059 de euro pentru patru iPhone 7 de 32GB „diverse culori”, la 515 euro bucata.

Banca Naţională a României a cheltuit banii doar pe două iPhone 7 de 128 GB, de la Emag, la preţul de 3.100 de lei bucata, însă şi-a luat şi modele mai vechi – un 5S sau un 6S, cheltuind în total pe telefoane Apple, din septembrie 2016 până în prezent 2.300 de euro (10.360 lei).

Monetăria Statului nici nu s-a uitat la noul iPhone, preferând să îşi ia modelul anterior, pe principiul „mai ieftin, dar mai mult”. Astfel, pe 13 telefoane iPhone 6S, Monetăria a plătit în 2017 31.550 de lei, adică aproximativ 7.000 de euro.

Judecătorii Curţii Constituţionale şi-au achiziţionat şi ei două iPhone 7, varianta cea mai modestă, de 32GB, Black, profitând probabil de o ofertă din preajma Crăciunului, de la Emag – 2.745 lei bucata, pe 23 decembrie 2016.

Procurorii DNA nu şi-au achiziţionat iPhone 7, ci doar accesorii pentru modele mai vechi de la Apple - două încărcătoare, două cabluri usb de 5 sau de 6, două cabluri USB de 4 şi trei cabluri USB pentru iPhone 6. Luxul pe care şi l-au permis procurorii anticorupţie de la lansarea vârfului de gamă de la Apple până în prezent – o husă de piele pentru un iPhone 7 care a costat 360 de lei. Firma de la care au fost achiziţionate toate accesoriile Apple a fost AMG Comservice.

Serviciile secrete au mers tot pe accesorii, nedând banii pe iPhone 7 sau pe alt model de telefon de la Apple, cel puţin în perioada de la lansarea 7-lui până în prezent. SIE şi-a luat 10 cabluri „lightning” (pentru încărcare rapidă) pentru iPhone 6 de la Cel.ro, la 45 lei bucata. STS şi-a luat încărcător de iPhone şi cablu de reţea cu 130 de lei, de la o firmă care nu are nici măcar site funcţional - Database Pro. SPP a achiziţionat un încărcător cu cablu de iPhone, la 32 lei de pe Cel.ro.

Alţi fani de „ultimul model”: Apele Române, APIA, consilii judeţene

Consiliul Judeţean Buzău a plătit pe 30 martie 2017, pe un kit de reparaţie pentru iPhone 7 Plus cât pe un telefon nou, dar nu de la Apple – 2.387 de lei pe baterie şi placă de bază telefon. Pe 20 decembrie 2016, CJ Buzău îşi lua un iPhone 7 negru, cu memorie de 32GB, contra sumei de 3.162 lei, de la firma Netwave.

Consiliul Judeţean Arad şi-a luat iPhone 7 de 32 GB, argintiu, de la Orange, cu 2.849 lei. Primăria Cluj Napoca are din 15 decembrie 2016 un iPhone 7 negru de 128 GB, dar şi carcasă din piele, pe care a dat 3.340 de lei, de la Altex. Consiliul Judeţean Alba şi-a luat două iPhone 7 128 GB Jet Black şi două huse de silicon de la Emag, pe 19 ianuarie 2017, plătind în total 6.250 lei, plus 286 de lei pe huse.

Nici furnizorul de apă potabilă din Ploieşti nu a putut rezista fără iPhone 7. Compania Exploatare Sistem Zonal Ploieşti, care ţine de Apele Române, şi-a luat pe 17 martie 2017 un iPhone 7 negru, cu memorie maximă de 256 GB, contra 3.487 de lei, de la Altex.

Şi-au mai achiziţionat iPhone 7 instituţii precum Administraţia Bazinală de Apă Mureş (un iPhone 7 negru de 32 GB de 2.482 lei), Administraţia Naţională Apele Române (iPhone 7 negru de 32GB la 2.750 lei), Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord Est (trei iPhone 7, 32GB, negru, Rose Gold şi Silver, plătind la Emag un total de 8.741 lei, unul dintre telefoane fiind destinat ca premiu în concursul Europe Direct), Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (5 bucăţi iPhone 7 cu memorie de 128 GB şi vârful de 256 GB, pe care a plătit în total 16.049 lei, adică în jur de 3.500 de euro), Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud Muntenia (7 bucăţi de iPhone 7 32GB, negre, din fonduri europene POR 2014-2020, pe care a plătit la Emag 18.823 lei, adică în jur de 4.200 euro), Asociaţia Grup de Acţiune Locală Dobrogea de Nord Tulcea (tot pe bani europeni din proiectul „Strategia de Dezvoltare Locală Grup de Acţiune Dobrogea de Nord Tulcea”, finanţat prin PNDR 2014-2020, îşi achiziţionează 5 bucăţi de iPhone 7 32 GB, dar şi un fax care au costat în total 14.202 lei, adică 3.160 euro, la Cel.ro).

Citește și: