Diana MARCU
Clarice DINU
4848 vizualizări 14 apr 2012

Ieri dimineaţă, în vinerea dinaintea Învierii, o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de Prea Sfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a plecat spre Ierusalim cu un charter special.

Printre delegaţi se află, pentru al patrulea an consecutiv, şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care va aduce flacăra Învierii creştinilor din nordul ţării.

Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul a zburat şi anul acesta la Ierusalim de unde va aduce la Bucureşti, la bordul unui charter, Lumina Sfântă de la Biserica Sfântului Mormânt, a confirmat Patriarhia printr-un comunicat. Aceasta va fi oferită credincioşilor la slujba de Înviere de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

"Ca în fiecare an, pentru a spori bucuria clerului şi credincioşilor de Sfintele Paşti, o delegaţie a Patriarhiei, condusă de către Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, va aduce la Bucureşti Lumina Sfântă de la Ierusalim".

Delegaţia română va sta la Ierusalim până sâmbătă, ca să ia Lumină de la Biserica Sfântului Mormânt. Cu ea în felinar, feţele bisericeşti şi mireanul Flutur vor reveni la Bucureşti, cu avionul. După o scurtă escală în Capitală, charterul va duce lumina la Suceava, Cluj-Napoca şi Satu-Mare, spune Patriarhia Română.

Potrivit Patriarhiei, Lumina va ajunge în Capitală sâmbătă seară, la 18.30, cu "un avion special" şi "va fi oferită la slujba de Înviere (la ora 24.00) de către Preafericitul Daniel clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala patriarhală".

Cum ajunge Lumina Sfântă la bisericile din ţară

Ca Lumina de la Ierusalim să ajungă şi la credincioşii din ţară, Patriarhia îi invită pe reprezentanţii eparhiilor să-şi trimită delegaţii la Otopeni, la aeroport, ca să întâmpine delegaţia condusă de Varsanufie Prahoveanul. Astfel, vor lua Lumina Sfântă pe care o pot transporta ulterior spre bisericile lor. "Protoieriile din Arhiepiscopia Bucureştilor şi alte eparhii ale Patriarhiei Române sunt invitate să trimită delegaţi la Aeroportul Internaţional Henri Coandă în seara zilei de 14 aprilie 2012, în jurul orelor 18.30, pentru a primi Lumina Sfântă de la Ierusalim şi a o oferi preoţilor şi credincioşilor", se arată într-un comunicat al BOR.

La românii din nordul ţării, lumina de la Ierusalim va ajunge tot cu charterul, anunţă acelaşi comunicat. După o scurtă escală la Bucureşti, avionul special va ajunge la Suceva, la 19.30, la Cluj (20.30) şi la Satu-Mare (21.30).

"De la Aeroportul Internaţional Henri Coandă, avionul special va duce Lumina Sfântă la Suceava, Cluj-Napoca, Satu-Mare şi pentru clerul şi credincioşii din nordul ţării. Reprezentanţii eparhiilor Patriarhiei Române din nordul ţării sunt aşteptaţi la aeroporturile din Suceava (în jurul orelor 19.30), Cluj-Napoca (în jurul orelor 20.30) şi Satu-Mare (în jurul orelor 21.30)", se mai arată în comunicatul Patriarhiei.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur s-a aflat în avionul special care va aduce românilor orotodocşi, de la Ierusalim, Lumina de la Biserica Sfântului Mormânt. Oficialul face parte, pentru al patrulea an, din delegaţia oficială a Patriarhiei BOR. El este mireanul care va aduce sâmbătă seară sucevenilor Lampa lui David, care păstrează Lumina Sfântă.

Lampa lui David este o capsulă metalică care se închide şi îndeplineşte toate standardele pentru a fi transportată cu avionul deşi flacăra arde în tot acest timp.

Flutur, pentru gândul: "E greu să exprim în cuvinte ceea ce simt"

"Este o atmosferă de sărbătoare la Ierusalim. Se aşteaptă trei milioane de oameni", a declarat, pentru gândul, Gheorghe Flutur, la câteva ore după ce a ajuns la Ierusalim. Delegaţia a parcus Drumul Crucii, iar astăzi a fost la Sfântul Mormânt pentru a lua Lumina.

"E greu să exprim în cuvinte ceea ce simt în astfel de momente. Este ceva deosebit", a spus şeful CJ Suceava.

Încărcătura momentului a fost evocată de Flutur şi în urmă cu un an, într-un interviu pentru gândul. "Momentul cel mai important este în jurul orei 14.00 când un sobor de preoţi înconjoară Mormântul Sfânt şi Patriarhul intră în mormânt, sub baldachinul de acolo. Apoi urmează nişte momente pe care nici nu pot să le exprim în cuvinte: se strigă, se invocă în toate limbile pământului venirea luminii. E o tensiune maximă", a povestit Flutur.

Citește și: