Mihaela STOICA
8619 vizualizări 19 apr 2014

Delegaţia bisericească a plecat în dimineaţa de sâmbătă de la Bucureşti cu destinaţia Ierusalim unde flacăra Învierii s-a aprins în jurul orei 14:18. În România, a ajuns în cursul serii, în două candele speciale, purtate de înalţii prelaţi în timpul zborului cu o aeronavă închiriată special. De la Bucureşti,  trei avioane de mici dimensiuni au decolat cu destinaţia Satu-Mare (cu escală la Cluj-Napoca), Timişoara şi Bacău. Pentru că  Aeroportul Suceava este închis pentru modernizare, Lumina pentru credindioşii care merg la mănăstirile şi bisericile din Bucovina a fost preluată de la Bacău şi transportată cu maşini, cu antemergător al Poliţiei, până la Fălticeni, iar de aici împărţită mai departe  "Lumina Sfântă are o semnificaţie deosebită pentru noi creştin-ortodocşii, ea va ajunge în majoritatea localităţilor din ţară. În localităţile izolate se ia de la candela din Sfântul Altar", a precizat, pentru gândul, părintele Constantin Stoica.

"Avionul a fost închiriat, iar chiria a fost plătită de un binefăcător”

Pentru al şaselea an consecutiv, Patriarhia Română aduce Lumina Sfântă de la Ierusalim în România. Sfânta Lumină de la Ierusalim s-a aprins, în jurul orei 14.18, şi a fost împărţită clericilor şi credincioşilor aflaţi în Biserica Învierii care adăposteşte Sfântul Mormânt, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Patriarhiei prezenţi la locurile sfinte.

Lumina a fost luată de delegaţia română direct de la Patriarhul din Ierusalim, "în două felinare speciale". La ora 20:30, cele două candele cu Lumina Sfântă au ajuns la Otopeni, urmând ca la 12 noaptea să fie împărţită, în întreaga ţară, de către preoţi credincioşilor veniţi la slujba de Înviere.

 

 

Acolo unde, din cauza distanţei sau a condiţiilor dificile de drum, nu se poate aduce lumina de la Ierusalim, se foloseşte lumina sfântă din candela care arde în permanenţă în altarul fiecărui lăcaş de cult. "Lumina Sfântă are o semnificaţie deosebită pentru noi creştin-ortodocşii, ea va ajunge în majoritatea localităţilor din ţară. În localităţile izolate se ia de la candela din Sfântul Altar", a precizat, pentru gândul, părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim în România cu un avion de mici dimensiuni. "Avionul a fost închiriat, iar chiria a fost plătită de un binefăcător care îşi doreşte să îşi păstreze anonimatul. La fel se întâmplă şi cu acele avioane de mici dimensiuni care merg spre Cluj şi Satu Mare, spre Timişoara şi spre Bacău", explică părintele Stoica.

Delegaţia Patriarhiei Române care a adus Lumina Sfântă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim cu avionul special a fost alcătuită din Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal, Preasfinţitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor (coordonator), şi Preacuviosul Părinte Arhimandrit Paisie Teodorescu, Consilier patriarhal.

"De la Ierusalim, lumina se ia în jurul prânzului, atunci când se aprinde, între orele 12:30-15:00. După aceea sunt foarte multe avioane care decolează de pa Aeroportul din Tel Aviv cu Lumina Sfântă", a mai spus părintele Constantin Stoica.

Patriarhia: "Lumina nu s-a stins niciodată"

Potrivit acestuia, şi în acest an lumina a fost adusă în "două felinare speciale care au o combustie acceptată de Autoritatea Aeronautică". "Toţi ceilalţi reprezentanţi ai eparhiilor au candele speciale cu care merg mai departe cu Lumina Sfântă. Niciodată nu s-a stins lumina pentru că acestea sunt felinare speciale pentru transport", precizează purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Foto: Răzvan Chiriţă / Mediafax

Lumina a ajuns în România în jurul orei 20:30, în Salonul Oficial al Aeroportului Otopeni, de unde "reprezentanţii eparhiilor din sudul ţării - Muntenia, Oltenia, Doborgea şi până la Galaţi, în Moldova, au luat-o pentru a o duce cu maşinile" la episcopii, de unde va fi preluată şi adusă în bisericile din aceste zone ale ţării înainte de miezul nopţii.

Pentru credincioşii din restul ţării, Lumina a fost dusă cu trei avioane de mici dimensiuni cu destinaţia Satu-Mare (cu escală în municipiul Cluj-Napoca), Timişoara şi Bacău. Din cauza faptului că Aeroportul Suceava este închis pentru modernizare, Lumina Harică pentru credindioşii care merg la mănăstirile şi bisericile din Bucovina a fost preluată de la Bacău şi transportată până la Fălticeni cu maşini, cu antemergător al Poliţiei. Din Biserica "Sfântul Ilie" din Fălticeni, Lumina Sfântă va fi distribuită preoţilor din zona Gura Humorului-Câmpulung Moldovenesc-Vatra Dornei, şi celor din zona Siret-Rădăuţi, astfel încât aceştia să ajungă la parohiile lor până la începerea slujbei.

 

 

Ulterior, pentru bisericile şi mănăstirile din zona limitrofă municipiului Suceava, Lumina Sfântă este distribuită de la Mănăstirea "Sfântul Ioan cel Nou" din Suceava. "Mulţumesc IPS Pimen pentru deschiderea de a face acest lucru care este aşteptat şi de numeroşii turişti care vor petrecere sărbătorile de Paşte în Bucovina", declara zilele trecute preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Suceava, Cătălin Nechifor.

În ultimii cinci ani, Lumina Sfântă a fost adusă cu avionul de la Ierusalim pe Aeroportul Suceava, de unde era preluată de preoţi şi călugări din judeţul Suceava şi judeţele limitrofe, dar şi de reprezentanţi ai Mitropoliei Cernăuţilor din Ucraina, fiind împărţită apoi credincioşilor la slujba de Înviere.

Foto: Andreea Balaurea / Mediafax

În Capitală, Lumina Sfântă va fi oferită la slujba de Înviere de la ora 24.00, de către Patriarhul Daniel clerului şi credincioşilor prezenţi la Catedrala patriarhală.

Ca urmare a hotărârii Sfântului Sinod, anul acesta este pentru prima dată când , la Constanţa, Slujba de Înviere nu se mai oficiază pe plaja Modern. Biserica Ortodoxă nu mai permite ca evenimentele religioase să aibă loc în afara lăcaşelor de cult. Daca anii trecuţi lumina era adusă direct de la Ierusalim cu un elicopter, acum Sfânta Lumină va fi adusă de Arhiepiscopul Tomisului din largul Mării Negre, pe faleza de la Cazino.

Aprinderea Luminii Sfinte, un miracol de aproape 2.000 de ani

Creştinii ortodocşi şi catolici sărbătoresc, duminică, Paştele. În religia creştină, Paştele sărbătoreşte Învierea lui Iisus Hristos, la trei zile după crucificarea sa în Vinerea Mare. Paştele creştin derivă din Paştele evreiesc şi este, de asemenea, cea mai sfântă sărbătoare din calendarul creştin care simbolizează renaşterea şi mântuirea promisă după moarte. Paştele creştin are loc aproape în aceeaşi perioadă în care se sărbătoreşte Paştele evreiesc, pentru că, potrivit Bibliei, Iisus a înviat în zilele în care iudeii ţineau această festivitate.

Aprinderea miraculoasă a Sfintei Lumini sau a Focului Sfânt, cum mai este numit, este un ritual vechi de aproape 2.000 de ani care are loc în Sâmbata Mare, la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, cinstită de creştini ca fiind locul unde a fost răstignit şi înmormântat Iisus.

Punctul culminant al ritualului la care iau parte feţe bisericeşti de pretutindeni îl reprezintă momentul în care Patriarhul Ierusalimului intră în Capela Îngerului cu patru mănunchiuri a câte 33 de lumânări neaprinse. El este închis în încăperea în care se află mormântul lui Iisus după ce aceasta este inspectată pentru a se asigura că nu există în interior nicio sursă de foc. Potrivit ritualului, Patriarhul înconjoară de trei ori mormântul şi îngenunchează în faţa dalei de marmură care îl acoperă. Apoi, el se roagă pentru pogorârea Sfintei Lumini. După ce lumânările sunt aprinse miraculos, precum susţin înalţii bisericii, Focul Sfânt este împărţit miilor de credincioşi care se înghesuie în centrul vechi al oraşului. Lumina de la Ierusalim ajunge în 13 ţări ortodoxe, printre care şi România.

În fiecare an, credincioşii se strâng în faţa Bisericii Sfântului Mormânt pentru a lua lumină.

După ce este adusă acasă, Lumina Învierii rămâne aprinsă în candelă în casa creştinilor pe toată durata sărbătorilor de Paşte.

Foto: Mediafax

Citește și: