342 vizualizări 10 dec 2013

Un număr de 40 de opere de artă - tablouri, icoane şi cărţi religioase vechi - introduse ilegal în România au fost predate, marţi, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din Capitală, către o delegaţie a unităţii de carabinieri pentru protecţia patrimoniului cultural Monza, Italia.

La conferinţă, care a avut loc la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti - cu prilejul restituirii de către statul român a unui lot de bunuri culturale către autorităţile italiene, obiecte ce au fost exportate ilegal din Italia şi au fost recuperate de autorităţile judiciare române -, au participat Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, chestorul Viorel Vasile de la Direcţia de Investigaţii Criminale, Dimitrie Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Diego Brasioli, ambasadorul Italiei în România, Ernest Oberländer-Târnoveanu, director general al MNIR, comisar-şef Bogdan Carp de la Inspectoratul General al Poliţiei Române, locotenentul Sergio Banchellini de la unitatea Carabinieri della Tutela per i Beni Culturali.

"Italia, ca şi România şi ca multe alte state din Europa de Sud şi din bazinul mediteranean, se confruntă cu o plagă provocată de furturile de bunuri culturale din instituţii, din muzee, din biserici, din colecţii private, din jaful arheologic şi este firesc să ne întâlnim aici într-un moment în care autorităţile române şi autorităţile italiene, care colaborează intens în activitatea de bunuri furate şi exportate ilegal, pot să prezinte opiniei publice un rezultat al acestor operaţiuni desfăşurate în perioada 2012 - 2013", a spus Ernest Oberländer-Târnoveanu la conferinţa de presă.

Cele 40 de opere de artă au fost sustrase din Italia şi recuperate de poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul IGPR şi cei ai Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Hunedoara, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia şi a Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

La data de 29 septembrie 2012, în urma percheziţiilor efectuate la domiciliul unui bărbat de 32 de ani, din judeţul Sibiu, au fost găsite şi ridicate de poliţişti 22 opere de artă, respectiv tablouri şi icoane pe pânză, icoane pe lemn şi o icoană realizată în tehnica ulei pe tablă de cupru, toate având temă religioasă, precum şi 18 cărţi vechi, dintre care cea mai veche a fost tipărită în anul 1610. Unul dintre tablouri, intitulat "Ecce Homo", a fost sustras dintr-o biserică din Cremona, în anul 1978, şi se afla în urmărire internaţională.

Cercetările şi expertizele efectuate în cauză au stabilit că bunurile proveneau din Italia, fiind introduse pe teritoriul României la sfârşitul anului 2011, fără documente de provenienţă sau licenţă de export, în scopul comercializării, fapta constituind infracţiunea de "introducere pe teritoriul statului român, precum şi deţinerea, comercializarea, organizarea de expoziţii sau orice operaţie privind circulaţia bunurilor culturale mobile ori provenite din dezmembrarea de bunuri culturale imobile, care fac parte din patrimoniul cultural al unui stat străin, conform dispoziţiilor legale în vigoare, şi care au fost exportate ilegal".

Din schimbul de date avut cu unitatea de carabinieri pentru protejarea patrimoniului cultural din Monza, Italia, a reieşit faptul că bunurile importate din Italia de suspect intră sub incidenţa convenţiilor internaţionale privind bunurile culturale furate sau exportate ilegal.

Operele de artă - susceptibile a face parte din patrimoniul cultural naţional italian - au fost expertizate de autorităţile române. Astfel, s-a stabilit că aparţin unor curente artistice italiene specifice secolelor XVII - XVIII şi ar fi fost sustrase din biserici din Italia.

În urma sesizării făcute de Poliţia Română, autorităţile italiene au înregistrat pe numele bărbatului de 32 de ani un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tăinuire şi scoatere sau export ilegal de opere de artă - faptă prevăzută de legislaţia italiană.

Totodată, autorităţile italiene au solicitat participarea, pe teritoriul României, la activităţi investigative faţă de suspect.

"Romania, în ultima perioadă, a beneficiat de sprijin, de asistenţă judiciară internaţională, europeană în special, pentru recuperarea bunurilor de patrimoniu, iată că suntem în măsură să acordăm asistenţă pentru recuperarea unor bunuri aparţinând altor state. Această reciprocitate este foarte importantă", a declarat Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, la conferinţa de presă.

Întrebat care este valoarea acestor opere de artă, Sergio Banchellini, de la unitatea Carabinieri della Tutela per i Beni Culturali, a precizat că valoarea culturală ar trebui scoasă în evidenţă, mai mult decât valoarea economică. Acesta a spus că operele nu aparţin unor artişti cunoscuţi şi a precizat că o valoare estimativă a operelor s-ar ridica la suma de 300.000 - 400.000 de euro.

Istoricul de artă Ariadna Zeck, care a fost prezentă la conferinţa de presă de la Muzeul Naţional de Istorie a României, a spus că, din punctul său de vedere, "valoarea operelor este mult mai mare decât ce a spus colegul italian şi asta datorită, în primul rând, valorii lor sprirituale".

De asemenea, aceasta a precizat că starea de conservare a operelor este excelentă.

Dorina Calin, dorina.calin@mediafax.ro

Citește și: