853 vizualizări 28 feb 2019

Partidul Laburist va propune sau va susţine convocarea unui nou referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană, a anunţat miercuri seară formaţiunea de opoziţie.

"Suntem dezamăgiţi că Guvernul a respins proiectul alternativ Brexit propus de Partidul Laburist", a declarat Keir Starmer, purtătorul de cuvânt al formaţiunii de centru-stânga.

 

"De aceea, Partidul Laburist va prezenta sau va susţine un amendament în favoarea unui nou vot public pentru a împiedica planul conservator de ieşire din UE care va avea efecte negative", a precizat Keir Starmer.

"Vom susţine organizarea unui vot public pentru a bloca planul conservator de ieşire din UE, care ar avea efecte negative, sau ieşirea dezastruoasă fără acord. De asemenea, vom continua să insistăm pentru alte opţiuni disponibile, inclusiv pentru o relaţie economică strânsă axată pe planul nostru alternativ credibil, sau pentru alegeri anticipate", a declarat Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist.

Uniunea Europeană ar fi de acord să aprobe o amânare scurtă a ieşirii Marii Britanii din organizaţie dacă Guvernul de la Londra va cere acest lucru, au declarat marţi oficiali europeni. Premierul Theresa May a spus că va propune amânarea pentru scurt timp a ieşirii ţării din UE în cazul în care Camera Comunelor nu va opta pentru aprobarea Acordului sau pentru producerea Brexit-ului fără acord.

"Dacă va fi prezentată o solicitare pentru amânarea Brexit, va fi analizată în sens favorabil. Nu am primit nicio solicitare, dar o prelungire cu câteva luni a negocierilor ar fi relativ automată", a declarat un oficial european de rang înalt.

"Este bine că auzim argumente raţionale în Marea Britanie", a comentat un alt oficial european.

Un alt funcţionar UE a afirmat că o eventuală cerere de amânare a ieşirii Marii Britanii din UE ar fi "în conformitate" cu modul european de gândire pentru a obţine un acord Brexit.

Theresa May ia în calcul posibilitatea amânării pentru scurt timp a ieşirii Marii Britanii din UE

Premierul Marii Britanii, Theresa May, va propune amânarea pentru scurt timp a ieşirii ţării din Uniunea Europeană în cazul în care Camera Comunelor nu va opta pentru aprobarea Acordului sau pentru producerea Brexit fără acord.

Theresa May a declarat marţi în Camera Comunelor că a înregistrat "progrese" în discuţiile cu liderii UE din staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh.

"Ştiu că unii membri ai Camerei Comunelor sunt preocupaţi că timpul se scurge, că există o stare de incertitudine pentru companii", a afirmat Theresa May, potrivit Sky News.

Premierul a precizat că va propune un nou vot parlamentar pe tema Acordului Brexit până pe 12 martie. Dacă textul va fi respins din nou, pe 13 martie va adresa Camerei Comunelor întrebarea dacă preferă ieşirea Marii Britanii din UE fără niciun acord.

Dacă deputaţii resping şi un Brexit fără acord, atunci pe 14 martie se va desfăşura un alt vot pentru o „extindere scurtă, limitată” a perioadei de negociere prevăzute de articolului 50 din Tratatul UE dincolo de data de 29 martie.

Marea Britanie ar urma să iasă din Uniunea Europeană pe 29 martie, dar Guvernul condus de May speră să obţină concesii suplimentare din partea Bruxellesului pentru a putea evita producerea unui Brexit fără acord.

Camera Comunelor a respins Acordul Brexit negociat de Theresa May cu Bruxellesul şi a votat o serie de amendamente. Problema este că noua formă a Acordului care ar fi aprobat de parlamentarii britanici trebuie prezentată şi Uniunii Europene, care a avertizat că proiectul de tratat nu va fi renegociat.

Theresa May vrea renegocierea situaţiei frontierei nord-irlandeze. Acordul pe tema Brexit prevede un statut special pentru provincia britanică Irlanda de Nord, în scopul evitării introducerii controalelor la frontiera cu Irlanda, stat membru al UE. Prevederea este contestată de numeroşi parlamentari britanici. Garanţiile acordate Irlandei de Nord riscă să blocheze Marea Britanie în "serii de negocieri repetate" în următorii ani, se arată în raportul guvernamental de evaluare juridică.

Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale.

Proiectul de acord este contestat de numeroşi politicieni britanici. Mai mulţi membri ai Guvernului de la Londra au demisionat ca protest faţă de acordul pe tema Brexit negociat cu Uniunea Europeană.

 

Citește și: