Maria MANOLIU
154 vizualizări 30 nov 2011

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, vrea o nouă rectificare bugetară. Miercuri, acesta a anunţat că rectificarea votată luni de consilierii PDL, PRM şi PNG "este una care nu se închide". "Bugetul din punct de vedere tehnic nu se închide. Nu sunt de accord cu luarea banilor de la investiţii care au fost plătiţi şi acum şterşi. Este contrar legislaţiei finaciare. Solicit Consiliului General al Municipiului Bucureşti să îndrepte lucrurile. Au opţiunea unei noi rectificări bugetare", a spus el.
Oprescu ar vrea ca noua rectificare bugetară să fie discutată săptămâna viitoare. El a explicat că a adus foarte puţine modificări cum ar fi reîntoarcerea banilor la infrastructură, din tăierea sumelor alocate pentru regiile de termoficare şi transporturi. "Nu putem pompa la nesfârşit bani în aceste regii pe care le-am numit şi am să le numesc în continuare găuri negre, fără să le impunem condiţii de eficienţă. De ani de zile aceste regii înghit resurse publice incomensurabile. Banca Mondială a arătat că RADET este o companie intrată de facto în faliment" a declarat primarul general. Oprescu a mai spus că nu are competenţe pentru a se amesteca în Consiliile de Administraţie şi că directorii acestor regii "sunt schimbaţi ca izmenele"

CGMB a suplimentat bugetele RADET şi RATB ca să " nu scumpească trasportul şi căldura"

La şedinţa CGMB de luni, consilierii majoritari PDL, PRM şi PNG au modificat rectificarea bugetară propusă de primarul general şi au tăiat bani de la investiţii, Administraţia Străzilor, salubritate sau ARCUB. Din fondurile tăiate, au alocat 12 milioane de lei regiei de termoficare şi 25 de milioane de lei celei de transport, motivând că "din bugetul primarului lipsesc 40 de milioane de euro, exact banii pentru subvenţia populaţiei la căldură şi transport". Mai mult, consilierii care asigură majoritatea au afirmat că, în cazul în care nu alocau aceste sume, preţul gigacaloriei ar fi crescut de la 170 de lei la 324 de lei, iar cel al unui billet de călătorie cu mijloacele de transport în comun de la 1,3 lei la 2 lei. "Este o minciună. Există bani pentru subvenţia populaţiei. La RADET s-a alocat o sumă dublă faţă de cea de anul trecut. Scumpirea biletelor este o marotă a ultimilor ani. Am păstrat aceleaşi sume din bugetul iniţial", a explicat primarul general.

Guvernul dator la Primăria Capitalei cu 300 de milioane de lei

Oprescu a afirmat că Guvernul a rămas dator la Primăria Capitalei 300 de milioane de lei. "Guvernul continuă să aibă la noi o datorie de 300 de milioane de lei. Este partea de contribuţie pentru Naţional Arena. Cum avem o rectificare bugetară pe minus, aceşti bani ar fi ajutat. Acum orice dezvoltare a oraşului este blocată", a spus primarul general Consilierii municipali au tăiat din bugetul alocat lucrărilor la Diametrala Nord-Sud suma de 10 milioane de lei, din cel pentru pasajul suprateran Mihai Bravu - Unirii 5 milioane de lei, iar de la refacerea şi consolidarea Pasajului Băneasa suma de 20 de milioane de lei. Administraţia Străzilor are acum un buget diminuat cu 19 milioane de lei, iar de la salubrizare s-au luat 2,5 milioane de lei.

Prefectul Atănăsoaei :"Direcţia de Finanţe constată dacă bugetul nu se închide"

Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, a explicat, pentru gândul, că " acum Capitala are un buget rectificat". "Dacă el se închide sau nu doar Direcţia de Finanţe poate să constate. Dacă se închide atunci Primăria Capitalei rămâne cu el chiar dacă nu convine. În cazul în care Direcţia de Finanţe constată că bugetul nu se închide atunci este obligatoriu va trebui să fie rediscutat de CGMB", a spus el.

La rândul său, viceprimarul general al Capitalei, Mircea Raicu a declarat, pentru gândul, că este posibilă o altă rectificare bugetară, dar numai dacă primarul Oprescu vine cu argumente pertinente. "Suntem de acord cu o nouă rectificare bugetară, dar numai în cazul în care primarul identifică bani suplimentari pe care ar trebui să-i alocăm pentru RADET şi RATB. Neînchiderea bugetului este stratagemă pe care domnul Oprescu a folosit-o şi în primăvară. Ca să poată fi rectificat bugetul înainte ca Direcţia de Finanţe să se pronunţe, domnul Oprescu trebuie să convoace o şedinţă a CGMB în care să ceară abrogarea hotărârii prin care a fost rectificat bugetul să propună o altă rectificare şi dacă are argumente pertinente vom fi de acord", a explicat Raicu.

Citește și: