Maria MANOLIU
1011 vizualizări 24 nov 2011

Parcările din zonele Primăverii, Dorobanţi, Piaţa Romană, Universitate, Sala Palatului şi Gara de Nord au fost "curăţate" de parcagii ilegali. În urma acţiunii de miercuri, poliţiştii locali ai Primăriei sectorului 1 în colaborare cu cei ai Primăria Capitalei au confiscat 60 de dispozitive de blocare a locurilor de parcare şi suma de 1. 575 de lei cât reuşiseră parcagii să facă în numai câteva ore.

"Parcagiii fac parte din reţele foarte bine organizate controlate de clanuri de ţigani. Cel mai mic tarif pe care-l percep este de 2 lei iar cel mai mare de 10 lei. Oamenii plătesc de frică să nu le zgârie maşinile sau să le spargă parbrizele. Cele mai vulnerabile sunt femeile. Pe acestea le bagă cu japca în parcare şi le obligă să le dea bani", a declarat pentru gândul purtătorul de cuvânt al Primăriei sectorului1, Alex Ichim.

41 de parcagii au fost ridicaţi de poliţiştii locali, identificaţi şi sancţionaţi contravenţional. "Suntem conştienţi că nu îşi vor plăti amenzile şi de aceea am decis să-i acţionăm în instanţă. Vom cere transformarea sancţiunii în zile de muncă în folosul comunităţii. Dacă nu vor ieşi la muncă atunci vor face închisoare", a mai explicat Alex Ichim. Potrivit legislaţiei sancţiunile ce pot fi aplicate sunt de la 100 de lei la 500 de lei.

Oprescu declară război parcagiilor, Chiliman promite parcări fără "căpriori şi navete de bere"

Primarul Capitalei Sorin Oprescu şi cel al sectorului1, Andrei Chiliman, au ajuns la concluzia că numai împreună îi pot dovedi pe parcagii.

"Băieţii ăştia tot mai organizaţi au pus stăpânire pe parcările publice şi îi cam jecmănesc pe bucureşteni. Problema nu poate fi rezolvată decât prin colaborarea între Primăria Capitalei şi cele de sector. Acţiunile trebuie să fie concertate şi bine coordinate. Împreună cu primăriile de sector trebuie să declarăm război total parcagiilor ilegali. În colaborare cu Primăria sectorului1 dăm astăzi un semnal extrem de important în acest sens", a declarat primarul general, Sorin Oprescu.

La rândul său, primarul sectorului1, Andrei Chiliman a spus că "parcagiii se comportă ca nişte interlopi. Oamenii plătesc de fapt o taxă de protecţie acestor indivizi. A venit vremea ca locurile de parcare ale bucureştenilor să fie eliberate de căpriori şi navete de bere. Şmecherii care le folosesc trebuie să înţeleagă că domeniul public nu este propria lor moşie".

Cei doi primari caută acum soluţii pentru eliminarea indicatoarelor de oprire interzisă acolo unde este posibil, atât pe marile bulevarde cât şi pe străzile secundare, şi locaţii noi pentru amenajarea de parcări. Autorităţile au pus la dispoziţia bucureştenilor numărul de telefon 9540 la care pot chema poliţiştii locali în cazul în care mai sunt obligaţi să plătească taxe pentru un loc de parcare. gândul a semnalat încă de la începutul lunii octombrie clanurile de parcagii care şi-au împărţit parcările publice ale Capitalei.

Citește și: