321 vizualizări 26 mar 2011

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, sâmbătă, la deschiderea centrelor I'Velo din Parcul Herăstrău, de unde pot fi închiriate biciclete, că în acest an vor fi refăcute toate pistele de biciclişti, iar municipalitatea are în proiect o pistă specială până la Grădina Zoologică.

"Vor fi refăcute toate pistele de biciclişti din Capitală şi, de asemenea, avem în proiect construcţia unei piste speciale care să ajungă până la Grădina Zoologică", a spus Sorin Oprescu, în Parcul Herăstrău, unde a participat la redeschiderea centrelor I'Velo.

Potrivit primarului general, anul trecut, în cele şase luni în care a funcţionat programul, peste 210.000 de persoane au folosit bicicletele din centrele I'Velo din Capitală. Centrele vor fi deschise zilnic, între orele 10.00 şi 22.00, atât în Parcul Herăstrău, cât şi în parcurile Tineretului şi Izvor. În toate cele trei centre sunt puse la dispoziţia bucureştenilor aproximativ 1.800 de biciclete.

Edilul şef al Capitalei a mulţumit organizatorilor proiectului şi a precizat că municipalitatea derulează un program în care au fost puse la dispoziţia câtorva instituţii publice şi şcoli biciclete care pot fi folosite gratuit de către elevi sau bucureşteni.

Lansarea programului "I love Velo" 2011 a fost marcată printr-un tur de biciclete pe traseul Piaţa Charles de Gaulle, Arcul de Triumf, Bulevardul Kiseleff, statuia Aviatorilor, Bulevardul Aviatorilor, Piaţa Charles de Gaulle. Cei 40 de participanţi, împreună cu primarul Sorin Oprescu, preşedintele Asociaţiei Green Revolution, Raluca Fiser, şi presedintele Raiffeisen Bank România, Steven van Groningen, au arătat că bicicleta este un mijloc de transport alternativ viabil şi în Bucureşti.

"Anul 2010 a adus alături de noi 200.000 de utilizatori din toată ţara. 200.000 de români şi-au cerut dreptul de a fi biciclist în oraşele lor. Sperăm ca în 2011, primarii din cele cinci oraşe «I Love Velo» să treacă la acţiune şi să vedem primele proiecte majore de infrastructură pentru biciclişti. Orice kilometru de piste de biciclete, orice parcare realizată va reprezenta o dovadă a parteneriatelor încheiate şi asumate de primăriile cu care noi colaborăm", a spus Raluca Fiser.

Primarul Capitalei a precizat că până în august vrea să ajungă cu pista de biciclete până la Grădina Zoologica, prin faţa Aeroportului Băneasa şi în continuare pe aleea Privighetorilor.

La rândul său, Steven van Groningen a spus că Raiffeisen Bank susţine îmbunătăţirea calităţii vieţii şi de aceea a hotărât să promoveze bicicleta ca mijloc de transport alternativ şi ca parte importantă a unei vieţi sănătoase.

Programul de bike-sharing gratuit "I Love Velo" este organizat de Asociaţia Green Revolution, în colaborare cu Primăria Capitalei. Acesta se desfăşoară atât în Bucureşti, cât şi în Iaşi, Cluj, Braşov şi Constanţa.

În perioada martie - noiembrie, amatorii de biciclete se vor putea plimba gratuit cu una dintre cele 1.100 de biciclete "I Love Velo", fără a completa vreun formular, ci doar în baza unui act de identitate care va fi scanat.

Centrele ",I Love Velo" se află în parcurile Herăstrău, Tineretului şi Izvor din Bucureşti, în Piaţa Mihai Viteazu din Cluj-Napoca, în zona Primăriei Municipiului Braşov - Bulevardul Eroilor în Braşov, în zona Rapa Galbenă din Iaşi şi în Parcul Tăbăcăriei din Constanţa.

Celelalte centre "I Love Velo" vor fi deschise în 30 martie - la Cluj-Napoca, în 2 aprilie la Braşov, în 6 aprilie la Iaşi şi în 9 aprilie la Constanţa.

Din acest an, cei care vor închiria biciclete din centrele I'Velo au posibilitatea rezervării prin internet a bicicletelor, iar utilizatorii vor putea participa la proiecte şi evenimente organizate special pentru ei, au anunţat organizatorii.

Roxana Alexe, roxana.alexe@mediafax.ro

Citește și: