23 vizualizări 28 sep 2009

Primarul general Sorin Oprescu intenţionează să plătească câte 224.000 de euro pe lună chirie, timp de trei ani, unui SRL la care vrea să mute sediul Primăriei Capitalei pe durata cât acesta se află în consolidare. Miercuri, edilul va cere aprobarea consilierilor municipali ca să poată semna contractul de închiriere pentru imobilul din Splaiul Independenţei nr. 291-293 . Potrivit proiectului de hotărâre, iniţiat de Sorin Oprescu, Primăria Capitalei va închiria 12.558 metri pătraţi de la SC Iliotomi Grup SRL pentru care va plăti o chirie lunară de 17,84 euro pe metru pătrat, timp de 36 de luni.

Practic, Primăria Capitalei va închiria peste 93 la sută din întreaga clădire, iar contractul de închiriere prevede că "începând cu data de 1 ianuarie 2010, chiria va fi indexată cu indicele mediu al preţurilor de consum pe acest an, care este prevăzut de Comisia Naţională de Prognoză la 5,5 la sută". Creşterea va avea loc în condiţiile în care chiria este negociată în euro, iar indicele preţului de consum se referă la efectele deprecierii leului asupra preţurilor. Tot în sarcina municipalităţii va cădea şi plata serviciilor, utilităţilor, salubrizarea clădirii şi a zonei, dar şi achitarea tuturor taxelor şi impozitelor pentru partea de clădire închiriată.

Bani cât pentru un sediu nou

Firma Iliotomi Grup SRL, de la care Primăria Capitalei vrea să închirieze imobilul, figurează la Registrul Comerţului ca fiind proprietatea lui Antonios Tsesmetzis. SRL-ul are un capital social de 200 de lei şi potrivit bilanţului pe 2008, depus la Ministerul Finanţelor, societatea are datorii totale de 38,63 milioane de lei, iar pierderile pe anul fiscal 2008 au fost de 4,36 milioane de lei. Viceprimarul general al Capitalei, Mircea Raicu, a declarat pentru Gândul că "în nici un caz nu vom fi de acord cu acest contract de închiriere. Cu peste 8 milioane de euro, cât ar reprezenta chiria timp de trei ani, Primăria Capitalei îşi poate construi un sediu nou. Sunt sigur că nici consilierii municipali ai PSD nu vor fi de acord cu acest contract. El nu va fi aprobat". Potrivit studiului de fezabilitate, lucrările de consolidare la sediul municipalităţii se vor desfăşura numai la subsolul clădirii, prin metoda izolării seismice. Structura clădirii va fi rigidizată prin două centuri care vor avea rolul de a susţine imobilul şi de a prelua undele seismice.

Citește și: