Ana Petrescu
852 vizualizări 3 iun 2019

Reacţia social-democratului vine după ce Klaus Iohannis, prin purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Mădălina Dobrovolschi, a criticat OUG dată de Guvern pentru alegerea şefilor de consilii judeţene. Preşedintele Iohannis a transmis că schimbarea legii electorale făcute prin ordonanţă e de fapt o concesie pe care premierul vrea s-o facă în faţa baronilor PSD în încercarea de a le câştiga sprijinul.

„În România nu există numai poporul PSD. Există şi poporul PNL, USR, dar dincolo de toate celelalte există un singur popor, poporul român, atunci decizia luată de Guvern azi era necesară. Poate domnia sa a auitat că acest lucru a fost în 2008. Preşedinţii CJ au fost aleşi atunci prin vot uninominal. Eu cred că modificând legea, la vremea respectică, eu am şi acuzat acest lucru a fost în îneţelgere dezastruoasă între PSD şi PNL, tocmai pentru ca şefii de partide să poată dispune cum vor ei de şefii CJ”, a afirmat Marian Oprişan, luni, la Antena 3.

El a adăugat că era necesară adoptarea unei OUG, în condiţiile în care Comisia de la Veneţia a interzis şi recomandat ca legislaţia în domeniu să nu fie modificată cu un an înainte desfăşurării alegerilor locale.

„Atunci, sigur că la solicitarea UNCJR, Guvernul, prin hotărâre a Adunării General a Uniunii, decizia a fost majoritată, iar toţi preşedinţii de CJ de la PNL au fost de acord cu această solicitare a fost trimisă Guvernului. Acest lucru e urgent datorită faptului că cei de la Comisia de la Veneţia, la care ne tot face trimitere preşedintele Klaus Werner Iohannis, interzice şi recomandă cu tărie să nu modifică legea autorităţilor locale cu un an înainte de desfăşurarea lor, aceasta fiind urgenţa pentru care Guvernul s-a grăbit să modifice această lege. Nu se mai face niciun troc, nu se mai dau bani, nu mai sunt acte de corupţie în alegerea preşedinţilor de CJ, ci cetăţenii au dreptul să îi aleagă prin vot secret”, a completat liderul PSD Vrancea.

Întrebat de ce a fost nominalizat de şeful statului ca fiind printre baronii locali pe care vrea să îi mulţumească premierul, Marian Oprişan a răspuns: „Probabil că eu sunt preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, dar poate fi şi un semnal, sunt una dintre figurile mai emblematice ale PSD şi eu ştiu poate ne calcă nişte instituţii în perioada următoare. Nu, nu am niciun semnal. Eu nu vorbesc despre justiţie în acest moment, pentru că instituţii mai sunt. Mai este şi ANI, mai sunt tot felul de instituţii. Eu chiar mă îndoiesc că domnia sa Iohannis a trecut numele meu acolo. Eu cred că a fost trecut acolo de un consilier”.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, luni, OUG adoptată de Guvern, pentru alegerea şefilor de consilii judeţene.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, a mai transmis că preşedintele de consiliu judeţean nu e consacrat prin Constituţie ca autoritate a administraţiei publice şi nu e necesară alegerea sa prin vot directă.

„În mod evident, dacă se va schimba legislaţia în sensul enunţat de premier, vor fi favorizaţi acei preşedinţi de consilii aflaţi în prezent în funcţii. Adică domnii Marian Oprişan, Dumitru Buzatu şi Ionel Arsene. Aceşti baroni PSD, panicaţi de scăderea în sondaje a partidului, fac tot posibilul să îşi securizeze funcţiile, în ciuda voinţei românilor. Aşa ceva nu poate fi acceptat!”, a declarat Dobrovolschi.

Executivul a modificat, prin ordonanţă de urgenţă, legislaţia pentru a reveni la votul uninominal la alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene.

 

Citește și: