Dragos Suciu
6961 vizualizări 28 sep 2018

Şeful Salvamont Mureş, Kovacs Robert, a anunţat că în jur de 25 de persoane (turişti români şi maghiari) au fost recuperate de salvamontişti, iar aterizarea lor din baloanele cu aer cald a fost controlată, dar în locuri greu accesibile. Salvamont România informase, la prânz, că a fost vorba de o aterizare forţată.

”La acţiune au participat şase salvamontişti cu două maşini de teren si un ATV, au fost localizate baloanele, dar până la persoanele în cauză nu s-a putut ajunge cu maşini, deoarece locurile erau greu accesibile şi s-a mers pe jos”, a explicat Robert Kovacs.

Echipele Salvamont au declanşat vineri dimineaţa o operaţiune complexă de salvare în Munţii Gurghiu, unde opt baloane cu aer cald ar fi fost nevoite să aterizeze forţat în zone greu accesibile, din cauze încă necunoscute.

Serviciul Public Judeţean Salvamont - Salvaspeo Mureş a fost alertat de două echipaje ale unor baloane cu aer cald, care survolau Munţii Gurghiu şi au fost nevoite să aterizeze forţat. Alte şase baloane de acelaşi tip au căzut în aceeaşi zonă, însă - iniţial - nu reuşiseră să-şi transmită coordonatele geografice.

Până la urmă, toate locurile de aterizare au fost identificate, iar persoanele din cele opt baloane au anunţat că nu au păţit nimic, doar că au probleme să coboare de pe culmile unde au nimerit.

”Nu ştim câte persoane sunt,” a declarat pentru Mediafax Kovacs Robert, şeful Salvamon Mureş. ”Ştim că persoanele sunt bine, nu au păţit nimic, doar că sunt în locuri greu accesibile, unde trebuie să mergem cu echipaje de căutare şi cu vehicule speciale.”

Populare de zeci de ani în Occident, zborurile cu baloane cu aer cald au devenit o atracţie şi pentru români. Există mai multe firme în România care oferă astfel de plimbări, majoritatea în Transilvania, unde pot fi survolaţi Munţii Carpaţi sau zone deluroase cu privelişti spectaculoase..

Potrivit unei vechi tradiţii, înaintea fiecărui zbor, cei care urcă în nacelă ciocnesc un pahar de şampanie şi rostesc ”Rugăciunea Balonistului”:

“Fie ca vântul să te primească cu blândeţe. Fie ca soarele să te binecuvânteze cu mâinile sale calde. Să zbori atât de sus şi atât de frumos că Dumnezeu ţi se va alătura în râs şi uşor, te va înapoia în braţele iubitoare ale Pământului-Mamă.”

Tradiţia datează de la începutul secolului XX, când - adesea - piloţii baloanelor erau atacaţi cu pietre sau luaţi la bătaie când aterizau pe terenurile localnicilor, aşa că aceştia obişnuiau să ia cu ei o sticlă de şampanie, pentru a-i îmbuna pe proprietarii furioşi.

 

Citește și: