1 vizualizări 22 oct 2007

Pentru prima oară, vor răspunde administrativ cei pentru care România a suferit condamnări la Strasburg pentru încălcarea Convenţiei Europene a Drepturilor Omului. Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a declarat acest lucru, ieri, când a decis să îl reangajeze în funcţia de director pe un fost funcţionar, concediat abuziv acum 11 ani de fostul ministru Traian Băsescu. Conform unei decizii a Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), Gabriel Ştefănescu va primi şi daune materiale de 3.500 euro din partea statului român şi un prejudiciu de 2.500 de euro.

Ştefănescu a introdus, la 4 martie 2003, o cerere la CEDO, invocând încălcarea dreptului la un proces echitabil. Printr-o hotărâre definitivă din 1 februarie 1999 a Curţii de Apel Bucureşti, ministerul a fost obligat să îl reintegreze pe reclamant pe postul deţinut anterior, să îi plătească salariul pentru perioada pentru care a fost concediat, precum şi daune morale. Bucureşteanul a încercat să pună în executare această hotărâre, însă nu a reuşit.

Ministrul Orban a declarat ieri că îi va plăti banii cuveniţi funcţionarului, iar ministerul va trebui să-i recupereze de la cei care nu au executat hotărârile judecătoreşti favorabile lui Ştefănescu. Trei miniştri - Traian Băsescu, Anca Boagiu şi Miron Mitrea – au refuzat să-l reangajeze, deşi fostul funcţionar avea o sentinţă definitivă favorabilă.


Citește și: