Vasile Magradean
83 vizualizări 14 aug 2019

Peste 1.500 de credincioşi ortodocşi, având în frunte preoţi conduşi de mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, şi de mitropolitul de Rwanda şi Burundi, IPS Innocentios Byakatonda, au pornit, miercuri, în jurul amiezii, în procesiune din Gherla până la Mănăstirea Nicula, unde se vor ruga Icoanei făcătoare de minuni a Fecioarei Maria, cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.

De la ora 18.00, pe altarul de vară al Mănăstirii Nicula va fi săvăşită slujba Vecerniei Mari şi a Litiei, iar de la ora 22.00, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului va fi scoasă din biserică şi va fi săvârşită Slujba Utreniei şi Prohodul Maicii Domnului.

Reprezentanţii Mitropoliei Clujului au declarat, miercuri, corespondentului Mediafax, că toate aceste slujbe de priveghere vor culmina cu procesiunea icoanei, în jurul orei 2.00, de înconjurare a Mănăstirii Nicula.

procesiune

„Joi, de praznicul Adormirii Maicii Domnului, de la ora 9.00, tot pe altarul de vară, mitropolitul Andrei, avându-l alături pe mitropolitul Innocentios şi înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, va săvârşi Sfânta Liturghie şi va rosti pelerinilor adunaţi în număr mare un cuvânt de învăţătură. Călugării Mănăstirii Nicula pregătesc pentru pelerinii care vor veni din întreaga ţară 15.000 de sarmale şi felii de cozonac”, au mai spus sursele citate.

De cealaltă parte, credincioşii greco-catolici vor porni în pelerinaj spre biserica greco-catolică din Nicula, miercuri, în jurul orei 16.00, tot din Gherla, aceştia însoţind o parte din moaştele episcopului Iuliu Hossu, recent beatificat în urma deciziei Vaticanului.

„Pelerinajul greco-catolic se va face ca în toţi anii de după căderea regimului comunist, dar la baza dealului, la biserica parohială greco-catolică din satul Nicula. Acum, după mai bine de 70 de ani de la confiscarea mănăstirii greco-catolice Nicula şi arestarea Călugărilor Bazilieni, care o primiseră de la episcopul Iuliu Hossu în administrare, la mai bine de 70 de ani de la arestarea tuturor episcopilor greco-catolici români, a multor credincioşi, interzicerea practicării credinţei lor şi sechestrarea abuzivă a bunurilor bisericii lor, credincioşii vor purcede în procesiune conduşi de actualul episcop al Eparhiei de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu. Nici prin moaştele sale Fericitul Arhiereu Iuliu nu este invitat de către actuala administrare a celor care, în numele unei <drepte credinţe>, poate diferit înţeleasă, a acceptat să preia şi să păstreze acest sanctuar primit de la regimul comunist”, au anunţat reprezentanţii bisericii greco-catolice.

Miercuri seara, de la ora 18.15, la biserica greco-catolică din satul Nicula se va oficia slujba Vecerniei şi apoi Paraclisul Maicii Domnului, urmate de cuvântul de învăţătură ţinut de episcopul Florentin Crihălmeanu.

„Joi la ora 9.30 va începe Sfânta Liturghie arhierească, iar la final se va face rugăciunea către Fericiţii episcopi martiri şi venerarea moaştelor episcopului Iuliu Hossu”, au precizat reprezentanţii Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla.

Citește și: