Mădălina CHIŢU
3675 vizualizări 23 nov 2014

”Ne-au dezamăgit. Ne-au călcat în picioare dreptul de a vota. Lucrurile nu trebuie să rămână aşa. Români din toate colţurile lumii trebuie să rămânem în continuare uniţi şi să luptăm împotriva sistemului corupt care este în România, sistem care, mai mult ca niciodată, şi-a arătat adevărata faţă”, spune Iris Radulian, o româncă de 32 de ani stabilită în Marea Britanie din 2004.

Este preşedinta ONG-ului  MY Romania Group din Londra, organizaţie care promovează obiceiurile şi tradiţiile româneşti în rândul copiilor românilor stabiliţi în Marea Britanie.

Foto: Iris Radulian

Este cea care a coordonat un grup de voluntari de aproape 60 de persoane pentru ca românii ajunşi la secţia de votare Brent Civic Centre, din Londra, să îşi poată exercita dreptul de a-şi alege preşedintele, secţie la care pocesul de votare s-a încheiat cu două ore mai devreme decât era legal.

”Românii au început să vină în faţa clădiri unde era secţia de votare încă de sâmbătă, de la ora 23. Au venit de la sute de kilometri. Au venit cu trenul sau cu maşina. Au venit cu termosurile cu cafea. Au venit pe cheltuiala lor să îşi exercite un drept: acela de a vota. În schimb ce au primit? Pur şi simplu nu au fost băgaţi în seamă. Au fost trataţi ca nişte oameni de nimic”, a declarat Iris într-un interviu acordat gândul.

”Şi noi suntem cetăţeni români şi ni s-a părut umilitor, jenant, strigător la cer ca autorităţile române să se poarte aşa cu noi”

Aceasta a povestit că a luat legătura cu autorităţilor din România încă de la primul tur de scrutin şi le-a spus acestora că sunt prea puţine secţii de votare amenajate în Londra pentru alegerile prezidenţiale 2014. ”Ne-au spus să facem strângem semnături, să facem o petiţie dacă vrem să se ia măsuri în această privinţă. Ne-am mobilizat şi am început să strângem semnături chiar în timpul primul tur de scrutin. La sfârşitul zilei am adunat 930 de semnături, cu numele, prenume şi CNP. Totul ca la carte, aşa cum ni s-a cerut. Apoi, am mai adunat alte 1.500 de semnături digitale. În total în jur de 2.500 de semnături. Am predat toate documentele ambasatorului român, Ion Jinga, vineri când a plecat la Bucureşti. Ambasadorul României din Marea Britanie, împreună cu echipa lui, au făcut tot ce le-a stat în putinţă, dar din păcate autorităţile din România au decis cu câteva ore înainte de deschiderea urnelor pentru turul doi că nu vor face nimic pentru noi. Ne-au dat două ştampile la miile de români veniţi să voteze. Este inadmisibil. Este imposibil să nu te revolţi”, precizează românca stabilită în Londra.    

VIDEO: Secţia de votare unde Iris Radulia a coordonat echipa de 60 de voluntari pentru ca românii ajunşi la secţia de votare Brent Civic Centre, din Londra, să îşi poată exercita dreptul de a-şi alege preşedintele

Povesteşte că, după primul tur de scrutin, inclusiv autorităţile din Marea Britanie le-au sărit în ajutor pentru a organiza alegerile din 16 noiembrie. ”Un director al unei şcoli de stat din Londra ne-a spus că în unitatea sa s-au mai organizat alegeri, deci are experienţă pentru astfel de situaţii. Era dispus să ne pună la dispoziţie locaţia. Avea personalul, avea tot, numai că noi trebuia să obţinem aprobarea de la Ministerul Afacerilor Externe. Am dat toate declaraţiile necesare, au venit reprezentanţii ambasadei din România să verifice dacă unitatea respectivă corespundea standardelor pentru a fi transformată în secţie de votare. Am făcut toate demersurile ce se impuneau în speranţa că cineva ne va lua în seamă. A fost dezastru ce s-a întâmplat. Nu mi-a venit să cred. Am aşteptat o săptămână întreagă ca să aflu că am fost refuzaţi de Ministerul Afacerilor Externe”.

Dezinteresul cu care autorităţile din ţară i-au tratat pe români i-au făcut pe aceştia să stea în stradă, în frig, în ploaie ore întregi pentru a putea vota. ”Prin atitudinea lor nu au făcut de cât să ne facă să ieşim de trei ori mai mulţi la vot. A fost un vot de ură. Nu am fost luaţi în considerare. Şi noi suntem cetăţeni români şi ni s-a părut umilitor, jenant, strigător la cer ca autorităţile române să se poarte aşa cu noi. Am considerat dezinteresul autorităţilor din România ca fiind un fel de pedeapsă pentru noi pentru faptul că am părăsit ţara. A considerat-o drept concepţie comunistă. Şi noi suntem ca şi voi cetăţeni români şi trăim în secolul XXI, într-un stat aşa zis din Uniunea Europeană, un stat democratic”, mai spune Iris.

”Ţara ne-a făcut de râs printr-o manevră securistă”

Pentru ca lucrurile să meargă mai bine decât în primul tur, Iris Radulian împreună cu echipa sa de voluntari a împărţit declaraţii pe proprie răspundere, pixuri, a organizat românii veniţi la vot pe rânduri: femeile gravide şi cele cu copii aveau prioritate. ”Este inadmisibil să vezi cum unui om i se face rău aşteptând la o coadă, în secolul XXI, ca să voteze. Ceea ce s-a întâmplat duminică a dovedit faptul că noi românii ştim ce vom şi că nu vom să fim luaţi de proşti, chiar dacă suntem plecaţi din ţară. Ştim ce e aia dreptul de a vota. Faptul că suntem plecaţi nu înseamnă că suntem toţi pe şantiere sau că suntem cerşetori. Şi noi suntem oameni. În acele momente ţara ne-a făcut pe noi de râs. De regulă, ţara spune că noi venim aici şi ne etichetăm greşit. Nu. Ţara ne-a făcut de râs printr-o manevră securistă. Ne-a făcut efectiv de tot râsul, mai ales în condiţiile în care statul englez a venit şi a spus vino la mine în secţie şi votează la mine, iar tu, statule român refuzi. Le-a fost frică de noi. Să le fie ruşine”.

Foto: Secţia de votare Brent Civic Centre, din Londra, acolo unde mii de români au aşteptat duminică 16 noiembrie ore întregi să voteze

Întrebată despre ce părere are despre faptul că Parchetul General a început urmărirea penală în rem în cazul votului din diaspora abia astăzi, deşi au fost depuse plângeri chiar după primul tur, aceasta a spus că acest lucru este încă o dovadă în plus că ”statul român este unul corupt”.

”Mi se pare că sistemul din România este făcut tocmai pentru a încetini decursul unor drepturi fundamentale precum cel de a vota. Dacă erau nişte oameni decenţi şi oameni cărora nu le era frică de noi, ne lăsau să avem secţii de votare. Nu-i costa mare lucru. Le-a fost frică să ne lase să votăm. Şi tocmai că au refuzat procesul de votare, tocmai de asta pe noi ne-a făcut să luăm atitudine şi să ieşim în număr şi mai mare decât în primul tur”, a punctat românca stabilită la Londra.

Mesajulul diasporei pentru Klaus Iohannis

Iris Radulian spune că blocarea voturilor din diaspora nu a făcut decât să îi unească pe românii din ţară şi pe cei din străinătate. ”Am văzut că s-a ieşit în stradă la Cluj, la Timişoara, la Bucureşti. Prin acest gest românii din România au demonstrat că sunt solidari cu noi. Pe această cale, noi diaspora le mulţumim pentru gestul lor. Au ieşit în stadă pentru că erau conştienţi că în ţară voturile oricum se fură. E vorba de strămoşii noştri care ies din morminte şi care votează de fiecare dată, iar singura speranţă rămânea în noi, diaspora. Cred că mesajul ţării pentru diaspora era: ‘Voi, fraţi plecaţi, măcar voi să ne ajutaţi să facem ceva aici. Indiferent pe cine votaţi, numai făceţi-o, ca să le dăm peste nas că prea suntem trataţi ca ultimii oameni’”.

După alegeri Iris, împreună cu comunitatea de români stabiliţi la Londra, au ţinut să îi felicite pe românii care nu au rămas indiferenţi la nepăsarea autorităţilor române cu privire la dreptul diasporei de a vota. ”Îi felicităm pe toţi românii pentru acest dialog, pentru că au ieşit în stradă. Prin acest gest am dovedit o notă de solidaritate uriaşă. Mă simt de parcă aş fi pe vremea lui Horia, Cloşca şi Crişan. A fost extraordinar ce s-a întâmplat ca şi energie, ca şi spirit. A trebuit numai să fim stârniţi şi am demonstrat că putem. Vă felicităm pentru tot ce aţi putut să faceţi pentru ţară indiferent de cine ar fi ieşit la putere”.

Diaspora are şi un mesaj pentru Klaus Iohannis, preşedintele ales în urma alegerilor de pe 16 noiembrie. ”Aveţi grijă de români. Ţineţi-vă de promisiunile pe care le-aţi făcut. Vă urăm succes. Să aveţi puterea şi harul ca să ţină piept unor evenimente ca cele care s-au întâmplat săptămâna trecută. Să nu uitaţi niciodată de diaspora. Şi noi suntem români şi să nu merităm să fim trataţi ca români de mâna a doua”.
 

Citește și: